La balustrada del Passeig Manuel Puigvert serà protegida com a BCIL

  • El ple ha acordat catalogar la balustrada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)

  • L’arquitecte Jeroni Martorell va fer construir la balustrada fa gairebé 100 anys

La balustrada és un dels elements emblemàtics del passeig

2022-12-03T10:57:09+01:0003/12/2022|

L’Ajuntament ha aprovat declarar Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) la balustrada del Passeig Manuel Puigvert, un element arquitectònic que data de 1927 dissenyat per l’arquitecte municipal del moment, Jeroni Martorell, autor també d’altres espais emblemàtics de Calella com el Parc Dalmau o el Mercat Municipal.

El ple ha acordat atorgar-li aquesta protecció a nivell local, que obliga a fer-ne manteniment i n’impedeix el seu enderroc. La balustrada va convertir-se, en el moment de la seva construcció, en un dels elements de més prestigi de la ciutat, considerada una joia arquitectònica que donava elegància al passeig per les escalinates que donen accés a la platja, els fanals i les copes.

Actualment, però, l’estat de conservació de la balustrada no és el millor, ja que el pas del temps ha provocat que es degradi. Algunes zones estan trencades o soterrades per l’increment del nivell del passeig. La proximitat al mar tampoc ajuda al seu manteniment. S’han restaurat alguns trams al llarg del temps, però algunes entitats demanaven una actuació integral perquè recuperi el seu esplendor. La catalogació de BCIL simplement obliga a fer un mínim manteniment, però no a recuperar-la.

Alguns trams de la balustrada del passeig Manuel Puigvert estan malmesos

L’aprovació al ple de la protecció significa l’inici dels tràmits, ja que cal que estigui durant un mes a exposició pública, comunicar-ho a la Generalitat perquè l’inclogui a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i, finalment, modificar el catàleg del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM). De fet, en el mateix ple es va modificar el catàleg perquè el jaciment del Roser passés de tenir consideració d’Espai d’Expectativa Arqueològica a BCIL, malgrat el ple ho va aprovar al juny de l’any passat.

Béns d’interès local a Calella

Les sigles de BCIL van començar a tenir rellevància a la ciutat degut al jaciment romà del Roser. La demanda de protegir les restes arqueològiques va sorgir de la ciutadania i les entitats de preservació del patrimoni, com la Societat Catalana d’Arqueologia o la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana, i l’Ajuntament va executar-ho.

Però el Roser no és l’únic element de Calella catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, també ho són les Torretes, el refugi antiaeri del Parc Dalmau, el Museu Arxiu, el Mercat Municipal i Can Lluís Macaya, un habitatge molt característic situat al carrer Anselm Clavé -al costat del bar La Torre-, entre d’altres.

Comparteix el contingut!

Go to Top