Calella en Comú i Ciutadans faciliten l’aprovació dels pressupostos

  • L’abstenció de Comuns i Ciutadans permet tirar endavant l’últim pressupost de la legislatura

  • El govern sortint de les eleccions haurà de gestionar la meitat dels 23 milions

El ple de pressupostos s'ha desenvolupat en un ambient poc tens a diferència d'anys anteriors

2023-02-02T22:41:52+01:0002/02/2023|

Un mes després de l’inici de l’any s’han aprovat els pressupostos que han de regir l’Ajuntament i les empreses públiques durant el 2023. Calella en Comú i Ciutadans han facilitat -per segon any consecutiu- que es tirin endavant els últims comptes de la legislatura, que compartiran el govern actual i el que surti de les eleccions del mes de maig. Els Comuns han demanat la inclusió de la inversió de la Pedrera del Parc Dalmau, cosa que el govern ha acceptat i Ciutadans, que té un pacte tàctic, ha permès anar aprovant els temes més importants de la legislatura; també en el pressupost de 2023, malgrat el canvi de partit de l’alcalde -del PDeCAT a Junts-

El pressupost del 2023 puja a 23,4 milions d’euros, que inclouen els 350 mil de Ràdio Calella TV i el que preveu ingressar Gestvia per la zona blava: 1,2 milions d’euros. El pressupost s’incrementa, respecte de l’any passat en un 3,28%.

La partida més destacada de les inversions previstes enguany és per adquirir la planta -2 de l’aparcament de l’Aldi i la possible museïtzació. Ara caldrà negociar-ne la seva compra i refer el conveni d’urbanització, ja serà la tercera vegada que es modifica el conveni entre Ajuntament i Aldi Supermercados des que es va començar a tramitar al ple l’any 2019. També hi ha el compromís de realitzar un estudi geotècnic per comprovar si hi ha restes arqueològiques sota els pisos de Sant Quirze, al costat del jaciment del Roser.

Les inversions en renovables -de 180 mil euros- marquen les propostes de medi ambient al pressupost i també 230 mil euros per inversions en instal·lacions culturals, dels quals la major part seran per la Sala Mozart. També es recuperen els 125 mil euros pels Pressupostos Participatius, que es van reduir a 100 mil el 2021.

A l’últim moment abans d’aprovar el pressupost, el PDeCAT -partit que forma part del govern però no de l’alcalde- ha esgarrapat una partida de 100 mil euros per la renovació de contenidors d’escombraries. Amb tot, en el desenvolupament del ple, l’alcalde ha acceptat augmentar-la al doble acabant-la de finançar amb el romanent sobrant de 2022. Albert Torrent (PDeCAT) ho justificava pel fet que els contenidors actuals soterrats han acabat la seva vida útil fent èmfasi en la crisi de govern permanent des que l’alcalde Buch va canviar de partit.

ERC, en canvi, ha votat en contra del pressupost retraient que no era la voluntat del govern comptar amb ells per aprovar aquests pressupostos. ERC denuncia que no s’han executat tot un seguit de propostes que havien estat aprovades, enumerant una llarga llista entre la qual s’inclouen la remodelació -pendent- de la plaça de l’estació o establir una taxa pels pisos buits -sense executar-. La CUP també ha votat en contra denunciant que es malbaraten els pocs recursos dels què disposa l’Ajuntament.

El total de les inversions previstes al pressupost de 2023 és de 1,8 milions d’euros que l’Ajuntament preveu financiar amb un préstec. L’endeutament total del consistori és de 10 milions d’euros, el que suposa un 48% del pressupost d’un any.

Més de 23 milions d’euros de pressupost

El pressupost del 2023 puja a 23,4 milions d’euros, gairebé un milió més que l’any passat que es va quedar en 22,68 milions per l’augment de 500 mil euros de la partida que destina l’Estat i pels 237 mil euros més de la taxa turística.

Una de les principals despeses és el personal municipal -8,4 milions d’euros-, ja que ha augmentat respecte l’any passat per l’increment marcat pel govern espanyol i la valoració de llocs de treball (VLT). Tot i així, el pressupost no inclou la segona fase de la VLT, pel que només s’han regularitzat els sous de la Policia Local, la brigada i les educadores de l’escola bressol. El comitè d’empresa va pactar amb el govern que la valoració s’aplicaria a la resta de la plantilla en un termini de 16 mesos a comptar des de l’octubre de l’any passat, un compromís que queda pendent ja de cara al 2024.

El pressupost municipal inclou també el de les dues empreses públiques. El de Ràdio Calella TV és gairebé 20 mil euros superior al de l’any passat tot i que els diners que destina l’Ajuntament són els mateixos; en el cas de Gestvia ha pujat més d’un milió d’euros.

Comparteix el contingut!

Go to Top