L’Ajuntament destina mig milió d’euros per evitar que es construeixi una planta de pàrquing sota l’Aldi

  • S’elimina la planta -2 d’aparcament perquè les restes romanes no estiguin tan enclaustrades

  • Caldrà tornar a negociar el conveni urbanístic amb Aldi, que ja ha patit múltiples modificacions

El supermercat ja té l'estructura feta, formada per bigues de ferro

  • Mig milió d’euros del pressupost del 2023 es destinen a comprar l’espai d'aire del damunt del jaciment, per sota de l'aparcament. També a la museïtzació. S’elimina, per tant, una planta d’aparcament reduint pràcticament a la meitat el nombre de places previstes.

2023-02-03T15:16:05+01:0003/02/2023|

L’Ajuntament ha reservat una partida de mig milió d’euros al pressupost del 2023 per evitar que es construeixi la planta -2 d’aparcament prevista sota el supermercat Aldi, just al damunt del jaciment. Segons el primer conveni urbanístic que va aprovar el ple l’any 2019, ja es preveia que l’Ajuntament, a través de Gestvia, comprés la segona planta -formada per una setantena de places- per un valor aproximat d’uns 400 mil euros perquè Gestvia gestionés places d’aparcament en règim de zona blava, però finalment el que adquirirà és “aire”. Aire damunt les restes romanes i aire amb el dret de construcció de dues plantes i mitja damunt del supermercat -el dret de vol-.

La proposta no és nova, els Comuns, en una de les negociacions amb el govern, ja van proposar suprimir aquesta planta d’aparcament amb l’objectiu que el futur museu del jaciment tingués més espai i no quedés enclaustrat sota una llosa de paviment. També havien arribat a proposar transformar el dret de vol damunt l’Aldi per l’aparcament de l’Hospital.

A la planta -2 que no s’arribarà a construir si Ajuntament i Aldi arriben a un acord després d’un nou conveni urbanístic, s’hi perdran unes 70 places de les 144 totals d’aparcament sota l’Aldi d’acord amb el projecte inicial. Amb tot, la pressió popular per fer “més dignes” les restes romanes, van reduir sensiblement la quantitat de places quedant-hi balcons des d’on es podia contemplar part del jaciment. L’estructura, hores d’ara, està formada per grans bigues de ferro verticals i horitzontals que suportaran el pis del supermercat i de les plantes superiors.

Però finalment serà només una planta la que es construirà, el que deixa en una setantena les places restants, previsiblement pels clients del supermercat. Les grans superfícies comercials busquen sempre espais amb una gran quantitat d’aparcament per tal de fer rendible el seu negoci, pel que no seria estrany que aquest supermercat deixés de ser-ho sota un punt de vista estratègic.

Entorn de la polèmica amb el número de places d’aparcament també hi ha l’associació de comerciants Calella Centre Comercial, que en un inici es miraven amb preocupació el fet que amb l’Aldi s’acabessin perdent places respecte de l’anterior pàrquing a l’aire lliure de l’Hospital 2. Els comerciants van presentar al·legacions al projecte inicial però les van retirar quan el govern els hi va justificar que no se’n perdrien. Ara els comerciants no s’han pronunciat tot i que les places d’aparcament es redueixen pràcticament a la meitat respecte del que hi havia a l’Hospital 2.

Aldi va prometre cedir l’espai del jaciment a l’Ajuntament un cop s’hagin acabat les obres. A la pràctica, ara, la cessió s’entén com una adquisició del volum del damunt de les restes. La partida del ple, prevista inicialment per 600 mil euros, després rebaixada a mig milió d’euros, preveu també destinar-ne part a la museïtzació.

Múltiples canvis urbanístics 

La improvisació en tot el projecte es va arrossegant des de l’anterior legislatura; de fet el canvi a les plantes subterrànies farà que s’hagi de tornar a negociar un conveni que ja ha patit múltiples modificacions en tots els anys que porta el tema sobre la taula.

En un primer moment, l’Ajuntament va anunciar que el dret de vol sobre l’establiment comercial seria per equipaments sanitaris, una proposta que des de la Generalitat no es va veure amb bons ulls. Una de les hipòtesis era traslladar-hi el CAP, però aquest equipament no pot estar en alçada, sinó que s’hi ha d’entrar a nivell de carrer. Es van preveure també altres equipaments municipals, fins que finalment es va plantejar la construcció de pisos de lloguer social.

Per permetre el supermercat, es va haver de modificar el planejament urbanístic que fins el moment només permetia l’ús residencial en aquest terreny. L’Ajuntament va canviar-lo per usos comercials perquè Aldi s’hi pogués traslladar i va incloure també l’ús sanitari, després va tornar a modificar el POUM per tornar a incorporar el residencial.

Els serveis jurídics municipals s’hauran de mirar amb lupa les modificacions urbanístiques fetes i el resultat de la negociació del nou conveni per evitar que vagi en contra de la llei.

Comparteix el contingut!

Go to Top