Les administracions del Maresme s’alien amb el sector turístic per adquirir una dessaladora

  • El Consell Comarcal, el Consorci de Turisme i els ajuntaments fan pinya amb els empresaris turístics per mantenir l’atractiu de la destinació

  • El Consell Comarcal reclama a la Generalitat 12,5 milions d’euros per invertir en la depuradora de Pineda i permetre que l’aigua recarregui l’aqüífer de la Tordera

Lluís Farrerons ha respost els dubtes del sector turístic encapalat per Isabel Mallol. (Foto: CalellaCOM)

2024-02-28T13:55:05+01:0028/02/2024|

Les administracions públiques del Maresme i el sector turístic s’han conjurat per comprar una dessaladora que permeti garantir l’aigua durant la temporada turística, sol·licitant a la Generalitat que les subvencions en inversions per la sequera permetin l’adquisició d’aquesta instal·lació. No només per omplir les piscines, sinó per diferents usos que permetin mantenir l’atractiu d’una destinació on el pes del turisme és imprescindible per l’economia.

El Consorci ens hem ofert a ser l’ens que pugui comprar aquesta dessaladora perquè en puguin fer ús tots els hotels”, ha confirmat la presidenta del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, Carme Ponsa, una iniciativa en la qual va de la mà del conseller d’Acció Climàtica del Consell Comarcal del Maresme (CCM), Lluís Farrerons, qui ha explicat que han demanat a la Generalitat que les bases de les subvencions a establiments turístics per a projectes per reduir el consum d’aigua mitjançant la reutilització i l’estalvi “permetin comprar la dessaladora perquè els hotels puguin revertir aquesta situació. Nosaltres oferim ajudar-los o buscar una solució tècnica per fer-ho, ja que ells no ho veien clar jurídicament”. Al Consorci i el Consell Comarcal se li suma el suport dels ajuntaments del nord de la comarca, ja que les competències de l’aigua són municipals, unint les administracions públiques a la petició que fa el sector turístic d’obtenir mesures per pal·liar la sequera que amenaça amb provocar un daltabaix en les reserves.

Els municipis del nord de la comarca són els que concentren la immensa majoria d’allotjaments turístics, per tant, on hi ha més preocupació per la sequera i per la manca d’aigua a instal·lacions com les piscines. Tot apunta a que hi ha bones reserves per Setmana Santa però que encara s’ha d’avaluar l’impacte de la prohibició d’omplir les piscines dels establiments turístics.

El Maresme segueix així el camí iniciat pels empresaris hotelers de Lloret de Mar, que fa una setmana anunciaven la seva intenció de comprar una dessaladora mòbil per garantir tenir les piscines plenes. En el cas del Maresme, però, el consens es multiplica i ja han fet la petició a la Generalitat; donant compte en una trobada celebrada aquest dimarts organitzada pel Gremi d’Hostaleria del Maresme a la qual hi han assistit representants polítics comarcals i locals, empresaris del sector i també nacionals, com la directora general de Turisme, Marta Domènech. Pel moment, la Generalitat no ha donat resposta i les administracions i el sector turístic tenen coll avall que hauran de pressionar.

La trobada també ha comptat amb representants de la Generalitat

12,5 milions per regenerar l’aigua de la depuradora de Pineda 

La dessaladora suposaria una mesura temporal, però des del Consell Comarcal constaten que la solució definitiva seria invertir en la depuradora de Pineda per tal de permetre que l’aigua regenerada reforci l’aqüífer de la Tordera, del qual depèn l’Alt Maresme. Farrerons ha assegurat que “si deixem de llençar aquests 6 o 8 milions de litres d’aigua al mar i els injectem a l’aqüífer, podríem estar molt més tranquils durant molt de temps, encara que duri la sequera aquest estiu, el següent i l’altre”, afegint que “està sobreexplotat i el que faríem és regenerar-lo”. Aquesta obra, que implicaria la construcció d’un sistema de canonades en diferents trams, està valorat en 12,5 milions d’euros i té una durada prevista d’entre sis i set mesos.

Hi coincideix la seva predecessora a l’àrea d’Acció Climàtica i Medi Ambient del Consell Comarcal i alcaldessa de Sant Pol, Montserrat Garrido, qui ha confirmat que “és la solució de futur de totes les depuradores. El Maresme és la comarca que té més depuradores de Catalunya, perquè cada dos pobles en té una. Tota aquesta aigua que hi ha al mar, que són milions de litres, es podrien insuflar a les rieres”. De fet, els alcaldes de l’Alt Maresme han reclamat que aquesta actuació es consideri prioritària i insten a l’ACA a executar-la.

Pel moment, la proposta que arriba de la Generalitat és una línia de subvencions destinades al sector turístic per fer inversions en projectes que redueixin el consum d’aigua, amb una partida global de 12,5 milions d’euros. Precisament, el mateix import que es necessita per tirar endavant les obres per adequar la depuradora de Pineda. Una “casualitat” que no ha passat per alt al Gremi d’Hostaleria del Maresme i alguns dels seus associats han plantejat la possibilitat de rebutjar de forma conjunta a la subvenció per tal que es pugui reservar la partida a executar les obres.

El CCM assegura que hi ha prou aigua per passar l’estiu 

El responsable polític de l’aigua comarcal ha llençat un missatge de calma al sector turístic. Farrerons ha afirmat que “aquest estiu el tenim solucionat, perquè amb l’aigua que hi ha podem passar perfectament”, tot i incidir en la necessitat de tirar endavant les dues mesures, tant l’adaptació de la depuradora de l’Alt Maresme com la compra de la dessaladora.

Aquesta iniciativa dona ales als empresaris turístics, que se senten desemparats per la falta de solucions a nivell nacional. “Anem donant pals de cec, preguntant aquí, preguntant allà”, lamenta la nova presidenta del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Isabel Mallol. Però la resposta encara no ha arribat tampoc per les mateixes administracions locals i comarcals.

L’alcalde de Calella, Marc Buch, ha explicat que en la trobada d’aquest dimarts “he demanat a la directora general de Turisme que agafés un compromís públic de la urgència de fer aquestes obres valorades en 12,5 milions d’euros; no ens ha respost. Li he demanat si hi hauria un pla d’ajuts econòmics; no ens ha respost”, una manca de respostes amb la qual s’ha mostrat molt crític. Buch també ha preguntat si els municipis que compleixen les restriccions tindran beneficis per evitar que el missatge que se’n desprengui sigui “no invertir i pagar les multes”.

Tant el sector públic com el privat han marxat de la trobada amb una sensació agredolça per la falta de recursos i concreció per tirar endavant solucions per la sequera.

Comparteix el contingut!

Go to Top