La segregació escolar, un problema latent a Calella on hi ha intervingut la Síndica de Greuges

  • Els nivells de segregació escolar a Calella han augmentat a primària i millorat a secundària

  • La Síndica de Greuges constata que el darrer procés de reserva de places a la ciutat va ser "desigual" i que es van detectar alumnes amb necessitats específiques a posteriori

La segregació escolar té uns valors més elevats a infantil i primària. (Foto: Educació)

2024-03-17T13:01:15+01:0017/03/2024|

La segregació escolar és una problemàtica viva a la qual cal dedicar molts esforços per eradicar. Segons les dades més recents del Síndic de Greuges de Catalunya, a Calella ha millorat a l’ESO, però ha augmentat a primària. De fet, la mateixa Síndica, Esther Giménez-Salinas, ha intervingut a petició de l’AFA de La Minerva i ha detectat que hi va haver una reserva de places “desigual” entre els centres públics i els concertats i que, a més, es van detectar alumnes amb necessitats educatives específiques després del procés d’admissió. Aquesta situació ha portat a que els Serveis Territorials al Maresme-Vallès Oriental proposin la creació de la Unitat de Detecció d’alumnat NESE (Necessitats Específiques de Suport Educatiu).

Què és la segregació escolar?

La segregació escolar és la distribució desigual dels alumnes entre els centres educatius d’un territori. Segons el Síndic de Greuges, “aquests desequilibris provoquen que, en una mateixa zona, hi hagi centres amb una composició social més desfavorida que altres, i també amb una composició social significativament més desfavorida que la de l’entorn”, un fet que suposa “una vulneració del dret a l’educació en igualtat d’oportunitats”.

Aquesta distribució desigual es dona per una quantitat massa elevada d’alumnes amb necessitats educatives específiques (NEE) en relació als recursos que té el centre per atendre aquestes particularitats. Les necessitats acostumen a ser malalties o condicions que impedeixen als alumnes seguir les classes amb normalitat i els obliga a tenir un pla individualitzat o a necessitar un vetllador que els ajudi en el seu dia a dia; però normalment també s’inclou als alumnes nouvinguts que no coneixen l’idioma i que, per tant, tenen dificultats per atendre les classes.

Puja a primària, millora a secundària

A Calella, els nivells de segregació escolar han millorat a secundària, però s’han multiplicat a primària, segons el darrer informe del Síndic. Durant el curs 2018/2019, la ràtio era de 0,04, però l’any 2021/2022 va pujar a 0,14 i al curs 2022/2023, les dades més recents de les que es disposa, havia augmentat a 0,37. Per combatre aquestes desigualtats, “s’han de fer polítiques per evitar que hi hagi centres que pateixin més aquesta segregació i s’ha de treballar molt més aquestes persones siguin ben ateses”, afirma Gizane Silva, qui ha estat professora de l’Institut Bisbe Sivilla i molt activa en les reivindicacions dels professionals de l’educació.

Silva assegura que “personal en falta, també calen més dotacions de línies a primària i a infantil. Perquè les línies que s’eliminen són a la pública, no a la concertada”. De fet, és molt crítica amb aquesta tipologia de centres i considera que “els concerts haurien de desaparèixer, no pot ser que la Generalitat estigui donant diners a escoles que, alhora, també cobren de les famílies. Això repercuteix en què hi hagi més segregació, perquè s’està permetent que hi hagi escoles de primera i de segona”. La professora exposa que els diners que actualment es destinen als concerts podrien repercutir en millores pels alumnes i més recursos per atendre la diversitat i aposta per eliminar les portes obertes perquè obliga als centres a competir entre ells per captar famílies.

També destaca la necessitat de “fer un estudi real de la ciutat de Calella i les necessitats de la població. Cada vegada hi ha més infants que estan al llindar de la pobresa i som de les poblacions més pobres del Maresme”. Un estudi que s’estaria desenvolupant: l’estiu passat, la Generalitat va comunicar a l’Ajuntament que reunia les condicions per elaborar un Pla Educatiu d’Entorn, un instrument que vol donar resposta a les necessitats educatives de la ciutat tot contribuint a la millora de les condicions d’escolarització i l’èxit escolar i potenciant els valors dels alumnes i la implicació de les famílies, entre d’altres objectius.

Pel desenvolupament d’un Pla Educatiu d’entorn cal la implicació de tots els agents del territori: des de l’administració local i els centres educatius a les famílies, l’alumnat i el teixit associatiu i entitats culturals i esportives de la ciutat

La Síndica intervé a Calella

L’associació de famílies d’alumnes (AFA) de La Minerva ha demanat la intervenció de la Síndica de Greuges de Catalunya per la segregació escolar a Calella i concretament per l’estat de manteniment de l’escola. Després d’estudiar la documentació aportada per l’Ajuntament i al Departament d’Educació, la Síndica conclou que “en el darrer procés d’admissió, la reserva de places entre centres públics i concertats va ser desigual en valors relatius (sobre el conjunt de places ofertades), i també que una part de l’alumnat ordinari admès als centres públics va ser detectat amb necessitats educatives específiques a posteriori del procés d’admissió”. És l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) la que s’encarrega d’aquesta tasca, motiu pel qual Silva apunta que hauria de “distribuir de manera equitativa, atenent a les necessitats de cada centre” i parant especial atenció a “evitar l’estigmatització de segons quins centres”.

Arran d’aquesta situació, els Serveis Territorials al Maresme-Vallès Oriental proposaran la creació de la Unitat de Detecció d’alumnat NESE, amb l’objectiu de saber, el més aviat possible, les necessitats que tenen els alumnes, fent “un esforç en la detecció precoç”. Aquesta proposta es farà a la Taula Local de Planificació, que també s’ha compromès a fer una reserva diferenciada i proporcional de les places per alumnes amb necessitats específiques perquè “tots els centres parteixin amb les mateixes condicions d’equitat”.

La Taula Local de Planificació la formen l’alcalde, la regidora i la tècnica d’Educació per part de l’Ajuntament de Calella i diversos representants dels Serveis Territorials del Departament d’Educació. La darrera reunió va ser a principis de desembre.

La Síndica avisa que demanarà informació a Educació per conèixer les dades de sol·licituds i alumnat matriculat al primer curs d’infantil de cara a l’any vinent, comprovant si s’han complert els acords de la Taula Local de Planificació. De fet, el procés de matriculació està en marxa actualment.

Calella en Comú Podem tractarà les estratègies contra la segregació escolar amb una xerrada a càrrec de la responsable d’incidències i polítiques contra la segregació escolar de la Fundació Bofill, Maria Segurola. Es farà el dimecres 20 de març a les 19h a Can Saleta.

Combatre la segregació escolar és un compromís de país: s’acaba de celebrar el cinquè aniversari del Pacte contra la segregació escolar, signat pel Departament d’Educació, la institució del Síndic de Greuges, gairebé tots els ajuntaments de més de 10 mil habitants, membres de la comunitat educativa i del Parlament de Catalunya.

Comparteix el contingut!

Go to Top