El Gremi d’Hostaleria del Maresme vol recuperar els convenis amb instituts per solucionar l’ocupabilitat

  • El Gremi planteja crear una "cantera" de professionals de proximitat i amb vocació pel sector per solucionar la problemàtica de falta de personal

  • L’Institut Bisbe Sivilla i l’Escola Freta són els dos centres educatius de Calella amb els quals vol recuperar els convenis de pràctiques

El Gremi ja col·labora amb l'Escola Universitària d'Hoteleria i Turisme de Sant Pol. (Foto: EUHT)

2024-03-31T10:04:36+01:0031/03/2024|

El Gremi d’Hostaleria del Maresme planteja recuperar els convenis amb els centres educatius que imparteixen formació relacionada amb el sector turístic amb l’objectiu de crear una “cantera” de professionals de proximitat i amb vocació pel sector per solucionar la problemàtica de falta de personal amb què es troben tant els hotels com la restauració. “Aquests estudiants ja es posen dins del sector hoteler amb ganes perquè els agrada. Aquí tenen un aprenentatge, una tutela i ganes de fer les coses bé” afirma presidenta del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Isabel Mallol.

L’Institut Bisbe Sivilla i l’Escola Freta són alguns dels centres que el Gremi té en ment, ja que abans de la pandèmia ja havien treballat plegats juntament amb l’Associació Turística de Calella (ATC). De fet, el Bisbe Sivilla ofereix estudis de Gestió d’allotjaments turístics, Direcció de cuina, Serveis en restauració, Cuina i gastronomia i Forneria, pastisseria i confiteria; tots ells relacionats amb el sector. Mallol destaca que “el Bisbe Sivilla encara té aquests programes de formació, n’hi ha especialitzats amb cuina, restauració i inclús de direcció. Al Freta també tenen estudiants amb formació d’empresa que són adequats per càrrecs administratius i de recepció pels que dominin idiomes”. La intenció és que els joves estudiants s’introdueixin al món laboral mitjançant les pràctiques curriculars que contemplen tots els graus, tant mitjans com superiors, mitjançant convenis amb els dos centres educatius i que puguin mantenir el lloc de feina un cop finalitzats els estudis. Pel sector, suposaria obtenir personal qualificat i format en el mateix establiment, i pels estudiants, la possibilitat de trobar feina de forma immediata.

Busquen estudiants del Maresme amb vocació

L’any 2019, el sector hoteler comptava amb intermediaris per acollir estudiants de tota Europa i Amèrica Llatina procedents d’escoles de formació estrangeres. Aquest fluxe es va aturar amb la pandèmia i no s’ha pogut recuperar perquè cada vegada hi ha menys intermediaris. A més, en venir d’altres països, requereixen també d’allotjament per fer les seves pràctiques i diversos tràmits burocràtics. També es redueix la possibilitat que vulguin establir aquí el seu lloc de feina fixe, ja que els obliga a mudar-se definitivament canviant de país. En canvi, amb els alumnes locals és més senzill, ja que tindrien el lloc de treball a prop de casa.

Segons Isabel Mallol, “s’han d’aprofitar totes les possibilitats i mirar de frenar aquest dèficit. Sobretot hem de trobar gent implicada i que li agradi, no que treballin a l’hostaleria com a últim recurs”. A més dels instituts de Calella, el Gremi també planteja establir convenis amb la resta de centres de formació de la comarca. Un d’ells és l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme (EUHT) de Sant Pol, amb la qual el Gremi ja hi té conveni, dirigint els alumnes als hotels de 5 estrelles.

El Gremi d’Hostaleria vol apostar per l’atractiu que pot tenir el sector, un dels que més pes té en l’economia de l’Alt Maresme. Mallol assegura que “la gent se sent molt atreta pel gremi: estem donant formació, hem fet un conveni amb una empresa que ens porta la gestió de les aigües per comprovar la qualitat de l’aigua, cuidem la higiene i la seguretat alimentària i el malbaratament d’aliments”. La presidenta considera que s’ha d’aprofitar l’empenta que s’està assolint amb elements com el compromís de sostenibilitat Biosphere, un certificat que han assolit 4 hotels de Calella.

Comparteix el contingut!

Go to Top