Comencen les obres per eliminar les restes dels peatges de la C-32

  • El desmantellament de les cabines ha començat a Santa Susanna i es duran a terme a 7 municipis del Maresme per 5 milions d'euros

  • Santa Susanna tindrà instal·lat el parc de plaques solars a finals d'any a la zona alliberada de peatges i demana que el poble se'n beneficiï per "justícia"

Les obres ja han començat a l'antic peatge de Santa Susanna (Foto: Territori)

2024-04-24T09:50:07+01:0024/04/2024|

Les cabines dels antics peatges de la C-32 desapareixeran completament en els pròxims mesos. Les obres per desmantellar les marquesines laterals ja han començat a Santa Susanna i s’aniran estenent a la resta de peatges de l’autopista del Maresme. El proper pas és la instal·lació dels camps de plaques solars per donar energia a la via; a Santa Susanna haurien d’estar enllestides entre finals d’aquest any i principis de 2025 i començar a funcionar. L’alcalde del municipi, Joan Campolier, demana que l’energia verda també es pugui aprofitar al poble com a “acte de justícia”.

Cinc mesos d’obres

Les restes dels peatges de la C-32 que han quedat al Maresme es desmantellaran durant els propers cinc mesos. S’actuarà als peatges laterals i troncals de Santa Susanna, Arenys de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Vilassar, Premià i Alella. Les obres, que tenen un cost de 5 milions d’euros, també inclou l’eliminació del peatge que queda a la C-33, concretament a Mollet del Vallés.

L’actuació inclou l’enderroc de totes les illetes que conformen els passos o vies de peatge, així com les barreres de seguretat, cabines de peatge i els equipaments i instal·lacions existents. També s’adequaran i pavimentaran les noves calçades que s’han projectat, s’adaptaran els elements de drenatge i s’hi col·locarà la senyalització, abalisament i barreres de seguretat.

Actualment, l’autopista és perfectament transitable, però el Departament de Territori vol continuar amb les obres per retirar tota la infraestructura restant i alliberar aquests espais per la instal·lació de plaques solars. Aquesta és la idea contemplada en el Programa d’autogeneració i sobirania energètica per aconseguir el consum propi a les carreteres gestionades per la Generalitat. L’objectiu és que per l’any 2026, s’hagin instal·lat 22 plantes fotovoltaiques als prop de 6 mil quilòmetres que conformen la xarxa viària. Amb aquesta inversió es preveu generar els 21,4 GW/h anuals que requereix tota la xarxa de carreteres catalanes.

Santa Susanna, el primer municipi amb parc solar

L’antic peatge de Santa Susanna serà el primer en tenir instal·lat el parc solar. Actualment, està en fase d’adjudicació d’obres, amb un import de licitació de 3 milions d’euros. La instal·lació de les plaques solars començaria a principis d’aquest estiu i tindrien una durada de sis mesos, de tal forma que estarien enllestides i en funcionament entre finals d’aquest any i principis de 2024.

Tot i que la intenció de la Generalitat és que l’energia que generin les plaques es destini a l’autopista, Santa Susanna també vol beneficiar-se’n. Durant la visita a l’inici de les obres, l’alcalde, Joan Campolier, ha demanat a la consellera de Territori, Ester Capella, que el poble també pugui utilitzar el parc d’energia solar com a “acte de justícia” vers un municipi que “ha fet de la sostenibilitat, la innovació i les energies verdes l’eix de la seva política municipal”.

El projecte inclou la instal·lació de 3.312 mòduls solars fotovoltaics, que generaran 2,9 GW/h anualment, un 11% del que es va consumir l’any 2023 a les carreteres de la Generalitat. Les obres abastaran les actuacions necessàries per executar els panells, les connexions elèctriques i posar en funcionament el parc solar, que ocuparà una superfície de prop de 2,3 hectàrees.

Paral·lelament, el Departament de Territori està redactant els projectes per crear horts solars en els espais dels antics peatges de Vilassar de Dalt, Arenys de Mar i Mollet del Vallès. També està en redacció el projecte per instal·lar plaques solars per autoconsum a l’entorn dels túnels de Santa Susanna i Sant Pol.

Comparteix el contingut!

Go to Top