La Generalitat destina més de 5 milions d’euros per enderrocar els antics peatges del Maresme

  • Malgrat es retirin les cabines, Europa exigeix el pagament per les autopistes l’any 2024

Els peatges centrals ja estan desmantellats, però encara en queden als laterals

2023-09-09T14:33:11+01:0009/09/2023|

El que queda dels antics peatges de l’autopista C-32 al seu pas pel Maresme serà història l’any vinent. La Generalitat ha licitat les obres per desmantellar les cabines laterals de la C-32 i la C-33, al Vallès Oriental, per prop de 5,2 milions d’euros. Les tasques començaran l’any 2024 i tindran una durada de cinc mesos, en les quals es retiraran els peatges laterals i troncals d’Arenys de Mar, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Vilassar, Premià i Alella, a més del de Mollet.

Les obres també contemplen adequar i pavimentar les calçades, instal·lar nova senyalització i adaptar els diferents elements, a més del desmantellament de de les cabines, les barreres de seguretat i les instal·lacions existents.

Pel que encara no hi ha data és per la col·locació de les plaques fotovoltaiques: la Generalitat va anunciar que les zones sense ús dels antics peatges es convertirien en camps de plaques solars per abastir energèticament la xarxa de carreteres catalanes, amb la possibilitat també que es creessin zones d’aparcament i punts de càrrega de vehicles elèctrics. Tot i que la idea inicial és que estigués en funcionament aquest 2023, encara no hi ha res.

Europa pressiona pel pagament de les autopistes

El fet que s’elimini el que queda de les cabines no implica que les autopistes continuïn sent gratuïtes: la Comissió Europea pressiona perquè el govern espanyol compleixi la seva paraula i apliqui algun mètode de pagament per ús de les carreteres, seguint el principi de “qui contamina, paga”. Va ser el mateix executiu espanyol el que es va comprometre a introduir algun sistema de pagament com a part del pla d’inversions i reformes per tal de rebre els fons europeus de recuperació després de la crisi sanitària, amb el 2024 com a data perquè es comencés a aplicar.

En plena campanya electoral per les eleccions generals, el director general de trànsit de la DGT, Pere Navarro, va afirmar en una entrevista que “l’any vinent, per imposició de Brussel·les, haurem de posar peatges”, unes paraules que van suposar una crisi en ple context electoral i que va provocar que tant la ministra de Transports, Raquel Sánchez, com el president espanyol, Pedro Sánchez, sortissin a desmentir les paraules del màxim responsable de la DGT, que al seu torn també es va desdir.

No obstant, Navarro no anava desencaminat, ja que el govern espanyol va incorporar al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència “la creació d’un sistema de finançament per la conservació i manteniment d’infraestructures públiques que internalitzi el cost mediambiental”, el que anava de la mà d’una llei de mobilitat sostenible.

El que no detallava el document enviat a Europa és quina forma ha de tenir el pagament per ús, si seria com els peatges ja coneguts o el sistema que demana la Generalitat, la vinyeta, que seria una tarifa plana per distància recorreguda o per ús temporal i que ja té part de la infraestructura muntada, ja que algunes entrades i sortides de les autopistes ja tenen instal·lades càmeres per controlar les matrícules.

Comparteix el contingut!

Go to Top