Salut endarrereix fins el 2030 l’ampliació de l’Hospital de Calella

  • El conseller de Salut ha obert la campanya electoral visitant l’Hospital per presentar el nou pla funcional, retardant cinc anys la previsió inicial

  • Es preveu augmentar el número de quiròfans, llits d’hospitalització, espais d’urgències i crear una unitat de semicrítics

  • L'ampliació constarà de 4 fases, que inclourà la construcció de l'obra nova i la reforma de les instal·lacions actuals, a més de l'enderrocament del sociosanitari. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que abans d’aquest estiu obririen la licitació per la redacció del projecte bàsic i executiu de l’ampliació de l’hospital.

2024-04-26T19:31:14+01:0026/04/2024|

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha promès que l’ampliació de l’Hospital de Calella estarà enllestida l’any 2030, cinc anys després del que havia anunciat l’aleshores vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, en plena pandèmia. Balcells ha fet una visita a les instal·lacions sanitàries aquest migdia per presentar el nou pla funcional; visita que s’ha fet el primer dia de la campanya electoral pels comicis del 12 de maig. El conseller ha afirmat que abans d’aquest estiu obririen la licitació per la redacció del projecte bàsic i executiu de l’ampliació de l’hospital.

Quatre fases d’ampliació

Segons el document del pla funcional al qual ha tingut accés CALELLA COMUNICACIÓ, l’ampliació es divideix en 4 fases, a la qual se li suma una fase 0 que seria la construcció de l’aparcament de Can Saleta, a càrrec de l’Ajuntament mitjançant Gestvia. L’alcalde, Marc Buch, ha declarat que el pàrquing estaria funcionant abans que l’Hospital i que a finals d’aquest any començarien les obres. De fet, Buch s’ha mostrat escèptic amb el nou calendari.

La primera fase consisteix en la construcció de 17.200 m2 nous; li segueix la reforma de l’actual centre sanitari, actuant en uns 5 mil m2; l’enderrocament del sociosanitari i, finalment, la reforma de 6 mil m2 més de les instal·lacions actuals i del CAP per acabar-los d’adaptar.

Els edificis que conformen actualment l’Hospital representen uns 21.000 m²; sumant l’obra nova, arribaria als 32.700 m², el que representa un increment del 50% respecte de la superfície actual.

L’ampliació en xifres

Pel que fa a les xifres, el pla funcional preveu augmentar el número de quiròfans de 5 a 9, crear-ne un específic per obstetrícia i arribar als 4 paritoris. A l’àrea d’hospitalització, el nombre de llits passarà de 148 a 177, sumant, a més, una unitat de semicrítics que actualment no hi és amb 12 llits.

L’àrea d’urgències també incrementa el número d’espais de 42 a 73 i les consultes i gabinets passen de 56 a 76.

Segons el pla funcional, l’Hospital de Dia suma 24 espais mèdics i nous espais quirúrgics, però no hi consten els llocs d’oncologia i hematologia. De fet, fa poques setmanes que l’alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha anunciat que l’Hospital de Dia es trasllada de Calella a Pineda de Mar, del que es desprèn que es desdoblaran els serveis.

El conseller de Salut ha visitat aquest matí les instal·lacions de l’Hospital de Calella

Sense dades econòmiques

El titular de Salut ha evitat parlar de l’increment de cost que es preveu en les obres d’ampliació. “Avui no toca parlar de números ni de diners”, ha afirmat, després d’assenyalar que no podia revelar aquesta informació durant les eleccions i així evitar la multa per part de la Junta Electoral. Tot i així, la visita no deixa de ser un pretext per fer campanya política abans de les eleccions del 12 de maig. La inversió original que es va plantejar era de gairebé 35 milions d’euros.

Una ampliació promesa múltiples vegades

Diferents consellers de Salut, de diversos colors polítics, han anunciat l’ampliació de l’Hospital de Calella o la construcció d’un centre sanitari nou. Fa 20 anys que es parla d’aquesta qüestió, però mai s’ha acabat de tirar endavant. El govern que surti de les eleccions del 12 de maig serà el que decideixi si aquest nou pla funcional i les dates que avui s’han posat sobre la taula es compleixen o tornen a quedar en paper mullat.

Comparteix el contingut!

Go to Top