En marxa l’enderrocament de l’Hostal Univers, pas necessari pel nou aparcament de l’Hospital

  • El que es preveia una expropiació per mig milió d’euros ha acabat sent una compra de l’hostal per 700 mil euros, que s’està tirant a terra per uns 95 mil euros més

  • La zona on s’ubica l’hostal és necessària per construir el nou aparcament de l’Hospital

Han desaparegut la terrassa i el balcó de l'hostal i s'han tapiat les entrades

2024-01-03T13:06:08+01:0003/01/2024|

Ja ha començat l’enderrocament de l’Hostal Univers, l’edifici situat just al costat del CAP de Calella. La seva ubicació el convertia en un impediment per la construcció del nou aparcament de l’Hospital, un immoble de diverses places amb capacitat per uns 450 vehicles. Hores d’ara, la terrassa i el balcó han desaparegut, també s’han tapiat les finestres per evitar que s’hi pugui entrar -i ocupar-lo-. Les tasques d’enderroc, de fet, estan provocant molèsties als veïns: afirmen que des que les màquines van entrar, l’alarma de l’hostal es dispara contínuament, tant de dia com de nit.

Fa tres anys que es parla de l’expropiació de l’hostal, a la qual l’Ajuntament preveia destinar mig milió d’euros. Però finalment, es va arribar a un acord amb els propietaris per comprar l’edifici per 200 mil euros més, és a dir, per 700 mil euros. El procés de compra és més senzill i curt que el de l’expropiació i el govern ha anunciat en diverses ocasions la seva intenció d’accelerar el procés per començar a construir el pàrquing, motiu pel qual no és estrany que hagi optat per aquesta via. L’aparcament pal·liaria en part la manca de places a la ciutat i, a més, és indispensable per l’ampliació de l’Hospital.

Al cost de l’immoble se li ha d’afegir el de l’enderrocament, d’uns 95 mil euros, i de la retirada d’amiant que conté, un material que només poden tractar i destruir les empreses especialitzades.

El cost de l’aparcament, cada vegada més alt

El pas del temps, sumat a la pujada de preus en tots els àmbits, fa que construir l’aparcament sigui cada vegada més alt. Si l’any que es va anunciar, el 2020, es preveia un pressupost d’entre dos i tres milions d’euros, ara ja són 5,5 milions el que es preveu que hagi de desembutxacar Gestvia, l’empresa pública de mobilitat a la qual l’Ajuntament li ha encomanat l’obra.

Es tracta d’una mercantil de capital íntegrament públic que gaudeix d’una economia molt sanejada i que contempla la construcció d’aparcaments en els seus estatuts, a més de la redacció i encàrrec dels documents i estudis necessaris per fer-ho. Però aquesta operació comportarà un augment molt important de l’endeutament de l’administració calellenca.

El calendari, a l’aire

Malgrat ja s’ha començat a executar l’enderrocament, encara queden molts passos fins el moment en què es pugui aparcar en el nou pàrquing. No ha transcendit el resultat de l’estudi geotècnic del subsòl, el qual ha de determinar si hi ha restes romanes sota terra -la zona està sota la protecció del Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) del jaciment del Roser, així que és obligatori fer els estudis-, tampoc es coneixen les conclusions del pla de viabilitat econòmica.

L’Ajuntament ja té la titularitat dels terrenys després que la Corporació de Salut del Maresme i la Selva li cedís, però caldrà encarregar la redacció del projecte constructiu de l’obra, licitar-lo i construir-lo. Pel moment, no s’ha donat cap calendari per totes aquestes tasques.

Comparteix el contingut!

Go to Top