La obligació de la tele: a aquesta hora i en aquesta llengua

2019-09-24T16:25:04+01:0024/09/2019|

Tinc una pregunta… de veritat han de ser les grans plataformes televisives les que diguin quan s’han de jugar els partits, tot pel seu propi benefici? En aquest cas, parlo de Movistar+ i ACB, però es pot traslladar a qualsevol altre esport (anava a dir també a una altra plataforma, però Movistar+ és la que té els drets d’emissió de totes les competicions de futbol i és la que mana). De fet, amb el futbol passa exactament el mateix.

Si, fa dies llegia a la pàgina web de l’ACB que “la ACB y Movistar+ han establecido nuevos horarios para los partidos de la nueva temporada 2019-20 de la Liga Endesa”. De debò? O més aviat ha estat a l’inrevés: “Movistar+ ha establecido nuevos horarios para los partidos de la nueva temporada 2019-20 con la aprobación de la ACB?” No ho sabrem mai. Ens diuen una cosa, però aquí cadascú que es cregui el que vulgui… jo crec, però, que podria ser la segona opció…

I és que les grans plataformes diuen què hem de veure, i sobretot, quan ho hem de veure. I el pitjor de tot? Que no ens n’adonem. O si, però no fem res.

L’any passat, TV3 va haver de retallar pressupost en les transmissions de grans esdeveniments esportius i el bàsquet es va veure afectat. Movistar+ ho va aprofitar i es va endur els drets d’emissió. Algú ara ho recorda? “Gràcies” a Movistar+, als qui volem veure els partits d’ACB i/o Eurolliga, ens obliguen pagar, i a més a més, les transmissions són en castellà. I que consti que no tinc cap problema amb el castellà, però també m’agradava veure partits de bàsquet en català i fer-ho a la televisió pública, a TV3.

Permeteu-me que citi textualment el que va publicar Jordi Robirosa al seu Facebook quan TV3 podia perdre el bàsquet de la seva programació i amb la qual jo no podia estar més d’acord. “Ens estem acostumant a veure i escoltar els grans esdeveniments d’esports només en castellà. I el basquetbol és un producte que agrada molt als joves, molt; i aquests també són el futur de la nostra llengua. Els deixarem perdre? És això el que volem?”.

Estem immersos, gairebé abduïts, en les grans plataformes televisives: Movistar+, Netflix, Amazon Video… I a més a més, paguem per veure els continguts: sèries, esports, entreteniment, etc., quan tenim una televisió pública que ofereix continguts de qualitat i en obert i el més important… en català.

Es ben bé que els humans som molt intel•ligents per algunes coses, però també és cert que l’estupidesa humana no té límits!

Comparteix el contingut!

Go to Top