La oposició veu fraudulenta la contractació de Soufian Laroussi (PSC) com a extern

  • El número 3 del PSC, Soufian Laroussi, contractat com a professional extern a través de la Junta de Govern, té les mateixes funcions que un dels càrrecs de confiança que el govern volia portar al ple i que el plenari es va negar a acceptar.

La contractació de Soufian Laroussi com a assessor extern de l’Ajuntament és motiu de polèmica. El govern va proposar al ple la creació de dues places de càrrecs de confiança a l’inici de la legislatura, una d’elles amb la denominació de: “assessor en els programes de transparència, bona governança i relació entre partits”. El govern va retirar la proposta en el moment de la votació veient que quedaria desestimada i després va decidir fer la contractació a través d’un acord de la Junta de Govern Local amb la mateixa denominació. Els partits de la oposició no veu amb bons ulls aquesta contractació perquè, entenen, la Junta de Govern ha usurpat una de les funcions pròpies del ple.

La oposició vol abordar aquest tema per tres vies diferents

Els partits que formen la taula de confiança d’esquerres (ERC, Calella en Comú i la CUP) han obert tres vies per denunciar aquesta contractació: d’una banda, han reclamat davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) el seu expedient de contractació; de l’altra, han presentat un recurs contra la decisió de la Junta de Govern; i, per últim, han inclòs una moció per al pròxim ple, previst per aquest dijous, on mostren el seu desacord amb la seva incorporació i amb la manca de transparència del govern en aquest aspecte.

A mitjans de juliol, el govern va aprovar contractar a Soufian Laroussi com a assessor extern a través de la Junta de Govern, un òrgan municipal format per l’alcaldessa i els tinents d’alcalde on no hi són presents ni amb dret a vot els partits de l’oposició.

La tasca de Laroussi com a assessor consisteix en recavar la informació que demanen els regidors (del govern i de la oposició) a les diferents àrees de l’Ajuntament i treballar per millorar les eines per fer arribar la informació a la ciutadania.

  • Laroussi va ser contractat al mes de juliol com a assessor en els programes de transparència, bona governança i relació entre partits. A data d’avui, cap dels grups de la oposició ha tingut contacte directe amb ell.

Les actes de la Junta de Govern són públiques, i quan es va saber de la seva contractació com a professional extern, el regidor de Calella en Comú, Sebastián Tejada, va demanar a l’Ajuntament el seu expedient i els informes de Secretaria i d’Intervenció que avalaven la seva contractació; en no rebre resposta, va fer una reclamació a la GAIP. La funció d’aquest organisme és, precisament, permetre a qualsevol persona accedir a la informació pública. Un cop admesa la reclamació, la GAIP va requerir a l’Ajuntament que li entregués als comuns els documents que sol·licitaven. Tot i rebre’ls, van considerar que s’havia vulnerat el seu dret d’accés a la informació pública a causa dels retards i la manca de resposta a la seva sol·licitud fins que hi va intervenir la GAIP, i demana a la comissió una mediació. Tot i així, la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública considera que ja s’ha acabat la seva tasca perquè el regidor ha obtingut la informació que sol·licitava.

Paral·lelament, Calella en Comú i la CUP han presentat un recurs de reposició a la Junta de Govern per demanar la nul·litat del contracte de Soufian Laroussi. En el recurs, els partits exposen que aquesta contractació no és sobrevinguda i no seria d’acord amb la llei al suplantar la proposta que es va portar al ple i que tenia una durada de tota la legislatura. L’assessorament, ara per ara, té una durada de sis mesos. Si es produís un encadenament de contractacions s’estaria vulnerant la llei de contractes del sector públic. Segons els partits de la oposició, l’expedient de contractació té mancances fruit d’haver-se fabricat ràpidament. No s’han demanat tres pressupostos a diferents empreses o autònoms i a molts dels documents que hi conté hi falta informació essencial d’una contractació d’aquest tipus.

Com que el recurs es presenta a la Junta de Govern, és aquest òrgan que ha de decidir si l’estima o no. Si l’estima, el contracte de Laroussi quedaria sense efectes. CALELLA COMUNICACIÓ ha sabut que aquesta setmana es reunia la Junta de Govern i que ha de decidir sobre aquest tema. No ha transcendit, de moment, la seva resolució tot i que es preveu que es desestimi el recurs i, per tant, el més probable és que Calella en Comú i la CUP elevin aquest tema a la Oficina Antifrau de la Generalitat entenent que no s’està obrant correctament a l’Ajuntament. Aquest tema podria arribar, fins i tot, a la via judicial.

ERC i Calella en Comú volen mostrar la seva disconformitat per aquesta contractació en el ple d’aquest dijous presentant una moció on apunten la manca de transparència de l’equip de govern. La CUP s’hi desmarca en considerar que el ple ja es va pronunciar sobre el fons d’aquesta qüestió a l’inici de la legislatura. També demanen que es respecti el posicionament dels membres del plenari i que es vetlli perquè el lloc de treball dels empleats públics de l’Ajuntament sigui el més estable possible.

L’Ajuntament de Calella ha rebut 5 reclamacions de la GAIP

La de Sebastián Tejada no ha estat l’única reclamació que la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública ha rebut sobre l’Ajuntament de Calella. En total, n’ha rebut 5. Tres d’elles són de regidors de l’Ajuntament: una correspon a l’expedient i els informes sobre el contracte de Laroussi; una altra sobre la informació relativa a les multes de trànsit de la càmera del carrer Sant Joan; i la tercera reclamava una còpia de l’expedient d’una modificació urbanística.

Les altres dues reclamacions han estat de periodistes. Una requeria dades sobre la concessió del servei d’abastament d’aigua i l’altra, informació sobre els requeriments i processos judicials per un possible incompliment de la llei de banderes -fa anys que l’Ajuntament no té penjada la bandera espanyola-. Excepte aquesta última, que data del 2018, totes han estat presentades al 2019.

2019-10-02T23:01:00+01:00 02/10/2019 | 19:05|Categories: Noticies|
X