El temporal Glòria provoca més de 50 milions d’euros en danys al Maresme

2020-01-29T15:16:36+01:0029/01/2020|

  • Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls han estat les poblacions més castigades. Els alcaldes i alcaldesses de la comarca demanen traslladar la via del tren del front marítim, el desplegament d’un model de transport eficaç per carretera i la intervenció en les rieres.

Els danys materials que ha patit la nostra comarca a causa del temporal Glòria són estratosfèrics: la primera valoració que en fa el Consell Comarcal del Maresme és de més de 40 milions d’euros. No s’hi comptabilitza el cost dels 2 ponts que es van esfondrar a Malgrat de Mar. Territori ha xifrat en 5 milions el pont per on passa la carretera BV-6001 en el punt quilomètric que la separa de la carretera GIP-6831, anomenat el Pont d’en Pixota, diners que assumirà la Generalitat arran d’un acord amb la Diputació de Girona qui té la competència sobre el pont en tractar-se d’una via provincial. Es farà per la via d’urgència per tal que estigui operatiu el més aviat possible. Adif encara no ha quantificat el cost que tindrà arreglar el pont per on passa el tren, una situació que impedirà el servei ferroviari com a mínim 6 mesos.

Tots aquests són els costos directes, cal afegir els costos indirectes i els costos privats que hauran de fer front els particulars amb les seves assegurances -o amb els seus recursos- en funció de si els ajuntaments demanen la declaració de zona catastròfica. El Consell Comarcal del Maresme no té previst, de moment, demanar que es declari zona catastròfica, tot i que alguns municipis de forma individual -els més afectats- sí que s’ho estan plantejant. Qui ja ha anunciat que ho tramitarà serà Arenys de Munt.

A més dels desperfectes de la via pública, hi ha sectors econòmics, com l’agrícola, que han quedat devastats a l’Alt Maresme. Entre els municipis turístics preocupa que la infraestructura no estigui preparada per encarar la temporada de Setmana Santa. Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls, els tres municipis més a prop del riu Tordera, són els més afectats degut al creixement del cabal del riu: entre tots tres superen els 25 milions de pèrdues, que es veuran augmentats quan es pugui accedir a les zones que encara avui són inaccessibles. A Calella es van veure especialment afectades les guinguetes, però també cases particulars, el Club de Tennis Calella i espais públics.

Els alcaldes i alcaldesses del Maresme s’han reunit avui al Consell Comarcal per repassar els efectes del temporal a cadascun dels municipis. Davant les advertències dels experts, que avancen que els temporals seran cada vegada més extrems, han acordat reivindicar el trasllat de la via del tren del costat del mar, una proposta que porta anys sobre la taula però que mai s’ha arribat a executar. Segons el president del CCM, Damià del Clot, quan es va construir la via del tren tenia molt de sentit la seva ubicació, però cada vegada en té menys i cal pensar en solucions. “Necessitem una major freqüència de trens tan al Baix com a l’Alt Maresme, necessitem una major cabuda dels convois, que hi hagi més capacitat d’absorbir gent en determinades hores i, si pot ser, durant tot el dia. També volem una connectivitat més directe amb l’aeroport, que estem treballant, i el que volem és una línia de tren que sigui més eficient i que funcioni millor” ha dit del Clot en una entrevista a CALELLA COMUNICACIÓ.

Al Consell d’Alcaldes també s’ha parlat del desplegament d’un model de transport eficaç per carretera i de la intervenció de les rieres de la comarca, un punt especialment problemàtic en algunes poblacions com Arenys de Mar. Els alcaldes i alcaldesses han demanat ajudes urgents, tant a la Generalitat com al Govern central, tot i que encara no han rebut les compensacions pels danys que va causar el temporal del passat mes d’octubre. El passat dissabte, el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar un paquet de mesures pels municipis afectats pel temporal Glòria. Ho va fer en la seva visita a l’Alt Maresme.

La plataforma Preservem el Litoral del Maresme demana replantejar les polítiques territorials

Fa anys que diversos moviments socials reclamen un nou model de gestió del litoral. És el cas de la plataforma Preservem el Litoral del Maresme, creada l’any 2014 a Arenys de Mar. Afirmen que cal frenar l’ocupació urbana d’espais inundables, agrícoles i espais naturals i fer polítiques territorials i urbanístiques a través de processos participatius.

Des de la plataforma consideren que “és un error decidir a cop de temporals” i que ara “tot són urgències de reunions d’alcaldes i inicis de pelegrinatge a Madrid a pidolar”. Per això, demanen calma i crear una taula de debat sobre el futur del litoral del Maresme i les conques que aporten aigua i sediments, seguint l’exemple de la taula de la Tordera.

Damià del Clot ha explicat que hi ha un projecte sobre la taula pel que fa al litoral marítim, impulsat pel Govern central. Des del CCM demanaran que els responsables d’aquest projecte expliquin en quin estat es troba i actuacions en forma d’inversions.

Comparteix el contingut!

Go to Top