L’Hotel Neptuno avança cap a un turisme més sostenible i de qualitat

2020-08-29T18:30:31+01:0029/08/2020|

  • Fa cinc anys va iniciar un projecte de remodelacions que culminarà al 2022, amb l’hotel pràcticament renovat. Un cop finalitzi, augmentarà la seva categoria a 4 estrelles superior.

Tot i ser un any extremadament difícil pel turisme, en el qual els hotels únicament aspiren a sufragar les despeses, l’Hotel Neptuno es troba enmig d’un projecte que reformarà l’edifici per complet. Van començar fa cinc anys amb el menjador. Enguany han estrenat noves habitacions, de línies netes i sostenibles. Han reformat 62 habitacions i, de cara a l’any que ve, faran les 37 que queden, amb un model de suite. En total, l’hotel disposa de 99 habitacions.

Recreació de com quedarà l’spa.

No són els únics canvis que faran. Es troben immersos en la construcció d’un spa, que s’anomenarà Shama, un nom que van triar perquè transmet pau i calma. Donarà un valor afegit a l’hotel i es vendrà com un producte independent. Els calellencs podrem reservar data per fer el circuit, amb opció de fer-se un massatge, quedar-se a menjar o banyar-se a la piscina de l’hotel. Tindrà un preu de llançament de 15 euros. Van començar les obres el passat octubre, però es van haver d’aturar degut a la crisi sanitària. Per tant, hauran d’esperar a la pròxima temporada per estrenar-lo.

Les reformes finalitzaran amb la zona de recepció i bar, la part de l’entrada, l’any 2022. Tot plegat respon a un canvi de model de l’hotel, que ara s’enfoca a un públic més adult. “Nosaltres valorem molt el servei de qualitat i ens vam adonar que el model de negoci que hi havia aquí a Calella no era el que ens agradava per un futur, i tu has de creure en el teu negoci. Estàvem venent un hotel petit al centre del poble, un tipus de producte amb el que ens guanyàvem la vida, però no era una opció de futur. En entrar les nostres filles al negoci també ens van fer entendre les coses diferents”, explica la directora de l’hotel, Marta Hernando. Per això, van contactar amb una consultoria turística que els va ajudar a fer un pla de màrqueting i, en veure que era viable, es van llançar a fer el projecte. La inversió que suposa és molt important. Amb tots aquests canvis, esperen passar de la catalogació actual de 3 estrelles a les 4 superior un cop hagin acabat les obres.

Un pas cap a la sostenibilitat

La idea és potenciar la sostenibilitat. A part d’estar al Biosphere des de fa quatre anys, la nostra idea de negoci és aquesta”, afirma Hernando. Les 72 plaques fotovoltaiques de la coberta ho certifiquen. Amb elles generen l’electricitat que fa funcionar els aires condicionats a través de l’aerotèrmia. A l’hivern, un cop l’hotel estigui tancat, també tindran la opció de vendre aquesta electricitat, un fet que els suposa un ingrés extra.

Les finestres tenen un gruix important i les parets estan fetes amb un pladur especialment gruixut, de tal manera que es consumeixi menys. La idea és poder arribar a estalviar un 80% d’energia.

Per fer aquesta transició cap a la sostenibilitat, estan fent cursos de formació per transmetre els coneixements i formar al seu personal.

Hernando està orgullosa d’aquest canvi, tot i que lamenta que el turista nacional no ho valora. En canvi, diu, el turista centre-europeu ho té més en compte. Fins i tot, hi ha agències enfocades al turisme sostenible. També hi ha segells que ho certifiquen, com el Biosphere.

A la directora de l’Hotel Neptuno li agradaria que tots els hotels de Calella fessin un canvi similar, ja que si tots fossin de 4 i 5 estrelles, creu, canviaria el tipus de turista que vindria a la nostra ciutat i donaria més bona imatge.

Un hotel familiar

L’Hotel Neptuno es caracteritza per ser un hotel familiar. De fet, “és un projecte de família”, assegura la directora, que va començar el projecte de reformes amb el suport de les seves filles, que ara s’estan adaptant al negoci. Són la quarta generació familiar. L’hotel el va fundar l’avi de Marta Hernando i, des de llavors, ha anat passant de generació en generació. Les seves filles s’han incorporat a la recepció i al departament de màrqueting i seran les que agafaran les regnes de l’hotel.

També consideren als treballadors com a part de la família, dels quals afirma que són grans comercials de l’hotel per treballar-hi a gust. “Aquí som una família gran”, diu convençuda. La majoria són fixes discontinus que hi treballen des de fa molts anys. Aquesta temporada només han pogut contractar a 27 treballadors degut a la baixa afluència de turistes, però normalment en són 45.

Apartaments pels sanitaris

A més de l’hotel, Neptuno també comprèn dos edificis amb 26 apartaments. Un dels edificis el van cedir, de forma gratuïta, als sanitaris de l’Hospital. Segons Hernando, “vam tenir molt clar que havíem de col·laborar. Era una cosa tan grossa i nosaltres estem tan a prop de l’Hospital que alguna cosa havíem de fer”. Els sanitaris que no podien anar a casa seva perquè convivien amb algú de risc s’hi van allotjar durant la pandèmia. D’aquesta manera, evitaven contagiar a la seva família

Un estiu complicat

La crisi sanitària ha tocat de ple al món del turisme. El nombre de visitants internacionals ha caigut en picat després que els seus governs desaconsellessin venir al nostre país. Han hagut de sobreviure amb el turista espanyol i, sobretot, català. Per això, aquest estiu només servirà per cobrir despeses. Gairebé tots els clients han entrat a través de la seva pàgina web o de cercadors turístics, però no d’agències de viatge.

Els turistes que han vingut s’han interessat per les mesures de seguretat de l’hotel abans de reservar. Per això, Hernando diu que han arribat a tenir tres persones al telèfon per poder atendre a tots els clients.

Enguany, el turista de proximitat ha fet més vida a l’hotel. Ha reservat pensió completa enlloc de mitja pensió com fa el turista internacional. Però el que més èxit han tingut han estat els apartaments, on els clients se senten més segurs. Tot i així, molts d’ells també anaven a l’hotel a menjar. Hernando presumeix de l’equip de cuina i alaba les seves paelles.

Normalment tenien obert d’abril a octubre. Aquest any, van haver d’obrir més tard degut a la crisi sanitària i tancaran més aviat. Gràcies a l’spa i els canvis que estan introduint, esperen poder estirar la temporada. Gràcies a que tenen els apartaments dividits en dos edificis, un el tenen obert durant l’hivern. Hi van, per exemple, els assistents al Mobile World Congress al mes de febrer.

Comparteix el contingut!

Go to Top