El Hogar Gallego: “La nostra estrella és que el client surti content”

Toni Gordillo és l'actual xef i propietari d'El Hogar Gallego

  • El restaurant calellenc s’ha aconseguit mantenir durant vint anys com a establiment recomanat a la guia Michelin. El peix i el marisc tant del Mediterrani com de Galícia són l’especialitat d’aquest negoci familiar que ja té 46 anys.

2022-01-22T17:01:04+01:0022/01/2022|

El Hogar Gallego és un dels restaurants més coneguts de la ciutat. Però també fora d’ella: dels seus 46 anys de vida, durant una vintena ha aparegut com a recomanat a la prestigiosa Guia Michelin. Tot i així, no tenen l’espina clavada d’aconseguir una estrella. El seu propietari actual, Toni Gordillo, assegura que “per nosaltres, la nostra estrella és que el client surti content”. Per aconseguir-ho, intenten donar el producte de la millor qualitat possible, en especial el peix i el marisc, el fort del restaurant: “treballem el peix del Mediterrani, comprem al port de Blanes. I el marisc ve directament de Galícia diàriament”, explica el xef.

També treballen “amb producte de temporada, quan hi ha producte del Maresme fem combinacions. Per exemple, fem un llamàntol gallec amb pèsols del Maresme, aprofitant les temporades dels productes”. Una fusió dels orígens de les diferents mans per les que ha passat el restaurant, totes de la mateixa família. L’avi de Toni Gordillo va muntar un bar al carrer Sant Antoni quan va arribar de Galícia, al que va anomenar “Els gallegos”. Més endavant es van traslladar a l’actual establiment, al carrer Ànimes, i va virar lleugerament cap a “El Hogar Gallego”, malgrat el primer nom és com més se’l coneix.

Galícia, Extremadura i Catalunya s’uneixen a la carta del restaurant, amb producte fresc i local.

El negoci ha passat d’avis a pares i de pares a fills fins l’actual generació que lidera Toni Gordillo des de la cuina. “Des de petit el meu pare ja em posava a pelar patates, all, a netejar, al que fos. Vaig decidir anar a una escola de cuina, a l’escola Hoffman, a Barcelona, i després vaig recórrer restaurants. Em va començar a agradar tot això, que ja ho tenia mamat de base. Vaig estar a Can Faves, a El Bulli, a França i després vaig tornar a casa i em va tocar fer el relleu”, recorda. Les tècniques que va aprendre a l’escola les va portar a la pràctica als restaurants, però les va acabar personalitzant. Tot i així, no ha canviat l’essència d’un local d’estil clàssic que es diferencia de la resta de l’hostaleria calellenca pels seus cambrers uniformats, igual que als restaurants més prestigiosos.

Especialitzar-se en peix i marisc suposa oferir un producte de gran qualitat, que molta gent veu com un luxe degut al seu preu. Gordillo admet que el preu pot ser molt alt, sobretot quan escasseja o quan les administracions posen vetos a la pesca de certs productes. “La gamba l’estem comprant a 150 i 160 euros el quilo. I a la carta fins fa quatre dies la veníem a 140 euros. És a dir, la veníem per sota del preu de cost. Ara, com que això no baixa i n’hi ha molt poca, l’hem pujat i potser la cobrem a 190 euros. Un producte, perquè sigui rentable, s’ha de doblar mínim i nosaltres no arribem a això, però s’ha de tenir perquè hi ha clients que ho volen”, explica el cuiner.

Però afirma que “també hi ha marisc que no té un preu molt alt, com el musclo gallec, que pot costar 3 euros un quilo, i és un producte boníssim”. També alaba les propietats dels aliments del mar, dels que destaca que tenen molt poca grassa però molts minerals i vitamines. Un dels seus secrets per mantenir-se al llarg del temps i amb una clientela que ve d’arreu del territori català.

Comparteix el contingut!

Go to Top