La joieria Mediterrània compleix 25 anys regalant “moments feliços”

L'Alícia, l'Arantxa, la Conxi i la Glòria són les treballadores de la joieria Mediterrània

  • Alícia Duch i la seva filla, Arantxa Gratovil, van obrir la joieria Mediterrània a la cruïlla entre el carrer Església i Sant Joan fa 25 anys. Un dels seus secrets és que venen a “gent contenta”, ja que el moment de comprar una joia, sigui per un mateix o per un amic o familiar, és un moment feliç.

2022-06-10T13:16:07+01:0010/06/2022|

Calella té un teixit comercial divers, algunes botigues són ben recents, d’altres porten tota una vida. És el cas de la joieria Mediterrània, que aquest any compleix 25 anys des del seu racó del carrer Església regalant “moments feliços”, com diu una de les seves propietàries, Alícia Duch. Afirma que tenen la sort que “venem a gent contenta, és una alegria comprar-te una joia per tu o per la teva mare, la teva germana, la teva parella”. Potser aquesta és la fórmula per mantenir-se un quart de segle en marxa, tot i que considera que “el gran secret és que t’agradi la teva feina en tot el que facis”.

Duch va obrir un dia d’estiu de 1997 juntament amb la seva filla, Arantxa Gratovil. La nit anterior van passar molts nervis perquè encara no estava tot a punt, però van tirar endavant. Recorda que havien treballat prèviament en el sector i “teníem ganes de tenir un negoci de joieria i va sortir aquest local, ens vam engrescar. Amb la meva filla, l’Arantxa, la vam obrir”. I fins avui.

Durant aquest temps han aconseguit tenir una clientela fidel, a la qual ja coneixen personalment i saben els seus gustos. “El nostre client és variat, perquè hi ha la gent de Calella i rodalies però també el turisme. Els turistes tenen un altre gust, en les joies també, i compràvem una mica per tots, amb un ventall de tots els preus”, explica. De fet, assegura que “veníem bastant a russos i a ucraïnesos, venien molts ucraïnesos a Calella. Però des de la pandèmia no venen”, una situació que encara s’ha tornat més difícil des del conflicte bèl·lic.

L’Alícia ja està jubilada, però va a donar un cop de mà als matins a la seva filla, la Glòria i la Conxi, les tres treballadores de la botiga. Les dates especials, com Nadal, Reis, el dia de la mare o dels enamorats són alguns dels més positius de vendes, tot i que també els esdeveniments de casaments, batejos i comunions. Tot i que van sortint novetats, opina que “hi ha unes peces a la joieria que quedaran per sempre. Aquella arracada amb un brillantet i una perla o l’aliança amb brillantets. No tenen edat. Però també surten coses modernes, sobretot en plata”. Però al costat de les peces tradicionals també hi ha els rellotges intel·ligents, molt més moderns. Afirma que una joieria de poble ha d’oferir diferents productes per tots els gustos, mentre que a una ciutat més gran es poden permetre ser més especialitzades.

En 25 anys han vist com el comerç local ha anat canviant. “Si fa 15 o 20 anys haguessis volgut un local al carrer Església hagués sigut molt difícil perquè no n’hi havia, estaven tots ocupats. O bé per amos o bé per llogaters que feia molts anys que el tenien. Ara, si passeges pel carrer, veuràs com molts locals són nous. També hi ha molts locals buits i d’altres que canvien contínuament“, valora Duch, que afegeix “per quina raó canvien? Perquè no es guanyen la vida”. Recorda que han passat moments durs, com la crisi econòmica del 2008 o la mateixa pandèmia. Però se n’han sortit i esperen fer, com a mínim, 25 anys més.

El seu camp és molt especialitzat, malgrat el comerç online també ha entrat en el sector. Tot i així, considera que tenen un valor afegit: “un rellotge encara el pots comprar per internet, però una joia és molt difícil fer-te a la idea. Una joia te l’has d’emprovar. Si ve la persona que s’ho quedarà, sempre li dic que se l’emprovi”. Una atenció personalitzada i la capacitat de veure’s posat aquella peça que pot durar tota la vida.

Comparteix el contingut!

Go to Top