JACIMENT DEL ROSER

La catalogació del jaciment com a BCIL obligarà a fer seguiment arqueològic en les obres d’ampliació de l’Hospital

  • La plataforma ciutadana demana estudiar el jaciment sencer amb tècniques no invasives

La construcció de l'aparcament de quatre plantes darrera l'Hospital haurà de tenir un seguiment arqueològic, ja que es construirà a l'interior de l'àrea de protecció del BCIL del Roser.

Vista virtual de l'Hospital i el futur aparcament de Can Saleta

  • Caldrà fer una vigilància arqueològica de totes les obres compreses dins la superfície de protecció del jaciment del Roser. Aquí s’hi inclou, a part de l’edifici del supermercat Aldi, la futura l’ampliació de l’Hospital i l'aparcament de Can Saleta. La Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella demana que s’elabori un mapa 3D de tot el jaciment.

2021-06-09T16:05:26+01:0009/06/2021|

La declaració de Bé Cultural d’Interés Local (BCIL) a tot el jaciment del Roser que el ple va aprovar la setmana passada obligarà a fer informes arqueològics a les obres majors que impliquin tocar el subsòl en l’àrea declarada d’interès patrimonial. Aquesta àrea comprèn una superfície de 45.000 m2 des de la N-II cap amunt delimitada entre la Riera Capaspre i l’escola La Minerva.

Tots els partits per unanimitat van aprovar la protecció local com a bé cultural la zona que inclou l’edifici de l’antiga Renault, els apartaments Toyca (també l’aparcament del davant), el bloc d’edificis de Sant Quirze, l’Hospital, el Tanatori, l’Hostal Univers i Can Saleta. També un tram de 420 metres de la carretera N-II al seu pas per aquesta zona. Ara ha d’estar uns dies a exposició pública pendent de reclamacions.

La protecció del jaciment del Roser com a BCIL implica que s’inscriurà en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català com ja hi ha altres indrets i edificacions de Calella que tenen aquesta protecció. Amb tot, al ser declarat com a interès local i no nacional no té una màxima protecció. Si la titularitat del terreny on es troben aquests béns no és pública, aquests podrien, prèviament, establint un procediment reglat, eliminar-se.

En el moment que s’hagi de fer una obra que impliqui remoure el subsòl a l’interior de l’àrea delimitada pel jaciment del Roser, caldrà contractar arqueòlegs perquè traslladin -de forma setmanal- informes al Departament de Cultura de la Generalitat amb el que es vagi trobant damunt del terreny.

Amb aquests informes, la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural a Barcelona decidirà extreure el que es va trobant per catalogar-ho i conservar-ho en un arxiu o museu o que es pot eliminar si consideren que té poc interès patrimonial. L’última paraula en aquest sentit el té la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat.

En aquest context, la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella ha demanat a l’Ajuntament i a la Generalitat que es paralitzin les obres del supermercat del damunt mentre el BCIL no sigui finalment aprovat des del període d’exposició pública. Està previst que les obres de l’edifici que va al damunt de les restes trobades on hi havia l’aparcament de l’Hospital 2 s’iniciïn aquest mes de juny un cop registrat el projecte executiu.

Fonts properes a l’empresa que farà la construcció han confirmat a CALELLA COMUNICACIÓ que les columnes que suportaran l’edificació del supermercat que inclou dues plantes d’aparcament i tres plantes d’habitatges per la part superior es desplaçaran seguint les indicacions de la Direcció General d’Arqueologia de la Generalitat. Amb tot, encara no s’ha sabut quin mètode utilitzaran per afectar menys el subsòl. La tècnica del micropilotatge sembla el mètode menys invasiu, com ja es va fer a la construcció dels Apartaments Toyca en el seu moment.

Dins de la zona de protecció del BCIL hi ha previst el nou aparcament de l’Hospital que tindrà un cost de 3.8 milions d’euros -inclou l’expropiació de l’Hostal Univers-, en el que caldrà construir un edifici de quatre plantes amb capacitat per 420 vehicles. En aquesta ocasió, caldrà també l’assessorament arqueològic i informes setmanals de l’evolució del terreny per veure que els fonaments d’aquesta edificació no afectin les possibles restes que es puguin trobar al subsòl.

No és l’única afectació que implicarà informes suplementaris per fer una obra major d’una edificació: està previst construir un aparcament de quatre plantes i l’ampliació de l’Hospital Comarcal Sant Jaume.

A més a més, també passarà igual amb la previsió de l’ampliació -per part de la Generalitat de Catalunya- del centre sanitari, ja que es construirà agafant terrenys del davant de l’actual entrada d’Urgències on caldrà tutoritzar aquestes obres en el subsòl per part d’arqueòlegs.

Per tot això i amb la vista posada en la protecció -al màxim- del jaciment del Roser, la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella demana que es faci un estudi en 3D de la zona íntegre del jaciment a través de tècniques no invasives com una prospecció geofísica i geomagnètica per determinar l’extensió i estat del jaciment. 

Comparteix el contingut!

Go to Top