AMPLIACIÓ HOSPITAL

La Generalitat s’oblida de l’ampliació de l’Hospital als pressupostos de 2022

  • El projecte porta un retard almenys de 6 mesos

  • Només es preveuen dos milions d’euros per millores a l’Hospital

Zona de consultes externes de l'Hospital de Calella

  • L’ampliació de l’Hospital de Calella està encallada. Fins que l’Ajuntament no comenci amb la construcció del futur aparcament, la Generalitat no iniciarà la redacció del projecte d’ampliació del centre sanitari. Els pressupostos de Salut no han inclòs cap partida específica per l’ampliació de l’Hospital.

2021-11-28T17:45:27+01:0028/11/2021|

Els pressupostos que la Generalitat està intentant aprovar al Parlament inclouen 2 milions d’euros per fer millores a l’Hospital de Calella. Fa un any, el govern català va prometre 36 milions d’euros per ampliar l’Hospital, un projecte que havia d’iniciar-se amb celeritat però que no ha avançat ni s’ha pressupostat.

El calendari previst per la Generalitat ja s’ha incomplert. Segons els terminis inicials, hores d’ara s’hauria d’estar construint l’aparcament de Can Saleta, a càrrec de l’Ajuntament de Calella, el pas previ a les obres d’ampliació de l’Hospital. Fins que el pàrquing no estigui en marxa, no es mourà fitxa sobre el centre sanitari. Només s’ha creat un grup de coordinació del protocol per l’ampliació de l’Hospital, en el que es va presentar una maqueta de l’aparcament. 

Salut calculava que el conjunt de les obres estarien enllestides en un termini de 5 anys iniciant el compte enrere en el moment que les dues administracions -Generalitat i Ajuntament- arribessin a un acord, que es va escenificar amb la presentació conjunta del projecte d’ampliació. Contemplava que mig any després s’iniciés la construcció de l’aparcament, el que ens posaria sobre el mes de juny, però estem al novembre i no han començat. Per tant, el calendari porta sis mesos d’endarreriment.

Des del moment que es van posar terminis a les obres també hi ha hagut canvis, per exemple, la catalogació de Bé Cultural d’Interès Local una zona de 45.000 metres quadrats entre els quals s’hi inclouen l’Hospital i el futur aparcament de Can Saleta. Això implica que les obres hauran de tenir un seguiment arqueològic per tal de comprovar si es descobreixen noves restes sota terra i que poden allargar els treballs.

2 milions d’euros per inversions

Els pressupostos inclouen sis partides per l’Hospital de Calella que sumen un total de 2 milions 60 mil euros. Concretament, són 60 mil euros per equips de procés de dades i telecomunicacions; 37 mil euros per mobiliari i estris; 734 mil euros per maquinària, instal·lacions i utillatge; i 180 mil euros per equipaments. 

L’import més elevat es dedica, precisament, per edificis i altres construccions; dues partides que arriben al milió d’euros. Actualment, l’Hospital està format per un conjunt de cinc edificis construïts entre el segle XIX i l’any 2000.

Però els 36 milions que la Generalitat va prometre per l’ampliació del centre sanitari no estan contemplats de forma específica. Aquests diners havien de servir majoritàriament per la construcció del nou edifici, pressupostat en més de 34,7 milions, però Salut també es reservava 455 mil euros per enderrocar el sociosanitari -el més antic- i 864 mil euros per l’urbanització de l’espai.

Els pressupostos de la Generalitat si inclouen 4 milions d’euros pel 2022 i preveuen 1,2 pel 2023 per la construcció d’un nou CAP a Pineda. La partida d’inversions dels pressupostos de la Generalitat també preveuen inversions de 219 milions d’euros en salut provinents dels fons europeus de reactivació econòmica que gestionarà el CatSalut.

L’ampliació havia de suposar triplicar el nombre de quiròfans i augmentar la quantitat de llits d’aguts, de l’Hospital de dia i de convalescència, alhora que havia d’incorporar llits de semicrítics. També havia de suposar un increment en el número de consultoris i gabinets per fer proves.

L’aparcament de Can Saleta hauria d’estar en construcció

Segons el calendari previst per les administracions, l’aparcament del darrere de Can Saleta hauria d’estar en plena construcció. De fet, hauria d’haver començat fa mig any. Però el projecte encara no ha estat licitat i queda per resoldre un escull important, l’expropiació del terreny colindant actualment amb l’hospital i que és un establiment turístic.

L’Ajuntament preveia l’expropiació de l’Hostal Univers, situat paret amb paret amb el CAP, abans de la construcció del pàrquing, per tal d’enderrocar-lo i situar-hi l’entrada de l’aparcament. Havia incorporat al pressupost del 2021 una partida de més de mig milió d’euros per fer-ho. Però pel que ha sabut CALELLA COMUNICACIÓ, els propietaris de l’hostal no estan d’acord amb el preu que ofereix l’Ajuntament. Així doncs, el consistori té dues opcions: tirar endavant l’expropiació sense tenir en compte l’opinió dels amos de l’edifici o canviar el projecte i adaptar-lo per tal de deixar l’hostal on és, modificant l’entrada al pàrquing.

Fins ara, el projecte ha anat canviant: s’ha augmentat el nombre de places d’estacionament previstes fins a les 420, però també ha pujat el preu. Tot i que inicialment es preveia un cost d’entre 2 i 3 milions d’euros, hauria pujat fins als 4,5 milions. Per tal de posar-lo en marxa necessitarà finançament de forma obligada, que pot obtenir a través d’un crèdit. El pot demanar el mateix Ajuntament o també l’empresa pública de mobilitat de Calella, Gestvia, que és qui gestionarà l’aparcament.

Promeses incomplertes

No és la primera vegada que un govern promet millorar l’Hospital de Calella. L’any 2010, la consellera de Salut socialista, Marina Geli, va prometre un nou hospital a la part alta de la Riera Capaspre. Les obres havien de començar l’any 2012 i es preveia que pogués obrir portes al 2016, invertint 82 milions d’euros. Però tot això no es va complir.

Fa tot just un any que Pere Aragonès, en aquell moment president en funcions, va presentar l’ampliació del Sant Jaume. Aragonès s’ha convertit en president, però fins ara no ha mogut fitxa. Sí que hi ha hagut un canvi al capdavant de l’àrea de Salut: Alba Vergés (ERC) li ha passat el relleu a Josep Maria Argimon (JxCAT).

Silenci a nivell local 

Els partits calellencs no han dit res sobre la falta de pressupost per l’ampliació de l’Hospital. ERC Calella va fer un comunicat “celebrant” i “valorant molt positivament” la inversió dels 2 milions d’euros, però sense trobar a faltar els 36 milions de l’ampliació. Únicament demanaven que “ara cal que comenci a fer-se realitat”. Junts Calella, partit que no forma part del plenari, també ha defensat els pressupostos de la Generalitat a les xarxes socials sense fer referència a la promesa hospitalària. 

Només el grup parlamentari del PSC ha preguntat pel projecte d’ampliació del Sant Jaume al debat dels pressupostos al Parlament. Ho va fer la portaveu i diputada mataronina Alícia Romero. El conseller d’Economia, Jaume Giró, va respondre que hi havia 4,3 milions d’euros a Infraestructures.cat, l’empresa pública de la Generalitat que s’encarrega dels projectes relatius a edificis públics, tot i que cap de les partides destinades a aquest organisme especifica si seran per la redacció del projecte de l’Hospital de Calella.

El conseller Giró també s’ha compromès amb els alcaldes del Baix Penedès a incloure l’ampliació de l’Hospital del Vendrell als pressupostos, que en aquest cas puja a 40 milions d’euros.

Comparteix el contingut!

Go to Top