Queixes per la saturació a Urgències de l’Hospital de Calella
Usuaris d’Urgències de l’Hospital es queixen que els han enviat a casa massa aviat
L’augment d’ingressos per COVID-19 i l’increment de població pels turistes agreugen la situació
El servei d'Urgències és una de les portes d'entrada a l'Hospital
L’Hospital de Calella està saturat, especialment a l’àrea d’Urgències. Aquest col·lapse ha provocat queixes d’alguns usuaris per enviar-los cap a casa, al seu parer, massa aviat. Alguns han explicat la seva experiència i la dels seus familiars a través de Twitter, interpel·lant al Departament de Salut i demanant explicacions, malgrat no han tingut una resposta pública. És el cas del periodista fill de Calella Xavier Cusell, que explica que va anar a Urgències amb el seu pare, de 92 anys, perquè no podia orinar, però els van enviar cap a casa al cap de 7 hores amb una sonda posada al·legant que “és el protocol”.
Tres dies després van anar al CAP per tal que li traguessin la sonda i els van assegurar que estava bé, però l’home va empitjorar i va haver de tornar a Urgències. “A dos quarts de tres de la nit pretenien que me l’endugués a casa, exhaust com estava i amb la sonda i la bossa”, denuncia el seu fill. Finalment va passar la nit a l’Hospital fins que al matí el va visitar l’uròleg i li va donar l’alta. Explica que li van dir que “no era un problema mèdic sinó social”. “Penso que un home de 92 anys estaria més ben cuidat a l’Hospital i més si ja era una segona sonda, en observació uns dies… però jo no soc metge. No em sembla que li hagin donat l’atenció necessària i fa uns anys això no era així, ha empitjorat”, considera.
No és l’únic que es queixa d’haver estat donat d’alta massa aviat. Un altre periodista, Antonio Pérez, en aquest cas d’Almeria, també ha exposat el cas dels seu tiet, un home de 75 anys que “ha passat 3 dies en boxes amb pneumònia als dos pulmons i febre. El volien enviar a casa i s’ha contagiat de COVID-19. Està a la planta covid i insisteixen en enviar-lo a casa”. Explica que els seus fills també eren positius i que la dona era gran, pel que no podien cuidar-lo en condicions a casa. A més de demanar explicacions a Salut, també va interpel·lar a l’alcalde de Calella, Marc Buch, però no va obtenir resposta.
Dos periodistes han explicat les experiències de familiars propers a l’Hospital de Calella, coincidint en què se’ls va enviar a casa massa aviat.
Des de l’Hospital de Calella confirmen que s’ha incrementat l’activitat al servei d’Urgències perquè “la població itinerant a la zona de l’Alt Maresme augmenta” i dificulta l’atenció, malgrat encara no ha arribat el gruix dels turistes. En relació a les experiències denunciades, l’Hospital respon que “per temes de confidencialitat, no podem donar informació sobre casos concrets”.
Una pandèmia que no acaba
En aquests moments se suma una setena onada de la COVID-19 en augment amb la que no paren d’ingressar persones amb complicacions derivades del virus, l’increment de la població a la zona de cobertura de l’Hospital per l’arribada dels turistes i les patologies habituals dels residents de l’Alt Maresme. Tot plegat amb un hospital que les autoritats han admès que ha quedat obsolet i amb una necessitat de personal que només es diu amb la boca petita.
Amb els casos de COVID-19 incrementant-se dia a dia, Salut preveu que el pic de la setena onada arribi a mitjans de juliol. Però sense restriccions sanitàries i una alta mobilitat, tot i que els casos de coronavirus baixin, el turisme pujarà, com a mínim, durant els mesos de juliol i agost, per tant, hi ha més probabilitats que els visitants requereixin del servei sanitari.
La tensió hospitalària és molt alta des de l’inici de la pandèmia, fa gairebé dos anys i mig. Hi ha hagut èpoques més relaxades, però d’altres frenètiques. També s’hi suma el fet que la COVID-19 afecta als professionals sanitaris, que s’han de quedar en aïllament a casa reduint la plantilla activa temporalment. La Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’ens gestor de l’Hospital i el CAP de Calella però també de l’Hospital de Blanes i d’altres centres de salut de la zona, busca treballadors constantment. En aquests moments, vol incorporar infermers als dos hospitals comarcals.
Ampliació de l’Hospital
Salut es va comprometre a ampliar l’Hospital invertint 34 milions d’euros, un projecte que encara no està pressupostat. Abans, l’Ajuntament ha de construir un aparcament per pal·liar la pèrdua de places d’estacionament del nou edifici, però encara no ha avançat. L’ampliació de l’Hospital es troba aturada malgrat és evident que necessita recursos. Potser una solució seria incorporar més personal mentre alguna administració fa un pas endavant.
L’Hospital de Mataró, també col·lapsat
No és només un tema que afecti a Calella, en general el sistema de salut està col·lapsat en les àrees amb més afluència de població a l’estiu. La regidora de Salut de Mataró també denuncia que l’Hospital de la capital del Maresme està col·lapsat i que els usuaris estan “desemparats”, afirmant que la mitjana d’espera per ser ingressat és de 21 hores, una situació que qualifica “d’insostenible” i demana més finançament a la Generalitat.