La “situació deficitària” de l’Hospital perjudica les condicions laborals dels professionals

  • El PSC insisteix en la necessitat d’ampliar l’Hospital i retreu al govern català que no pressuposti l’inici dels treballs

Personal d'infermeria de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. (Foto: CSMS)

2022-11-18T19:00:47+01:0018/11/2022|

El personal que treballa a l’Hospital de Calella no ho fa en les mateixes condicions que anteriorment, sinó que ha perdut drets com alguns permisos que no poden gaudir, han de cobrir més hores i falta personal, tot plegat en un context en el qual les retribucions no són les que consideren adequades a la càrrega de feina. Són algunes de les qüestions que els representants dels treballadors han traslladat al PSC en la visita que han fet a l’Hospital de Calella. “El diagnòstic postpandèmia és molt dur en general, però més a Calella perquè és un Hospital que té un equilibri econòmic financer molt deficitari”, afirma la portaveu del PSC a la Comissió de Salut, Assumpta Escarp. “Costa contractar professionals perquè els paguem molt malament”, el que provoca que molts professionals busquin feina a altres centres, fins i tot a altres països, “per tenir una retribució més digna”. Escarp ha visitat avui l’Hospital de Calella juntament les diputades del PSC Alícia Romero i Elena Díaz i també els regidors socialistes de l’Ajuntament de Calella, Cindy Rando i Soufian Laroussi i l’alcalde de Pineda, Xavi Amor.

Assumpta Escarp, Alícia Romero i Xavi Amor a la roda de premsa posterior a la visita a l’Hospital

L’increment de personal havia de venir implícit en l’ampliació de l’Hospital, que es va prometre fa dos anys però que encara no s’ha començat. El PSC l’ha reclamat en diverses ocasions perquè reconeixen la “situació deficitària de l’Hospital, la pressió i les dificultats que tenen els professionals per treballar en condicions”, però la diputada maresmenca Alícia Romero considera que l’ampliació és simplement una “promesa” del govern català que no s’ha vist reflectida ja que “el pressupost d’aquest any no s’hi havia destinat ni un euro”. Tot i així, el PSC assegura que lluitarà “per incloure als pressupostos una partida per poder, com a mínim, iniciar els treballs d’ampliació”; tal com també va fer l’any passat presentant esmenes al pressupost.

Just ara fa dos anys, Pere Aragonès, en aquell moment vicepresident de la Generalitat, i la consellera de Salut, Alba Vergés, van presentar en una roda de premsa el projecte d’ampliació de l’Hospital de Calella, projectant una presentació de diapositives. “Volem que s’executi el power point”, ha declarat la portaveu del PSC a la Comissió de Salut, Assumpta Escarp, en una clara referència a la presentació que incorporava una il·lustració de com quedaria el futur edifici.

El calendari d’execució de l’ampliació porta dos anys de retard sense explicacions per part de Salut. Aquest calendari començava amb la construcció, per part de l’Ajuntament, de l’aparcament de Can Saleta, del qual tampoc s’havien donat, fins ara, els motius de l’estancament. De fet, fins que el pàrquing estigui enllestit, no començaran els treballs de l’Hospital, que obligaran a eliminar part de les places d’estacionament actuals, però Salut no defensa que l’inici recau en l’Ajuntament. 

La regidora Cindy Rando ha passat, també, la pilota a la Generalitat, afirmant que l’Ajuntament té “en procés l’estudi econòmic, però no es pot fer res fins que Patrimoni de la Generalitat no desbloquegi la cessió del sòl, és a dir, del terra on se situa l’aparcament que utilitzen ara els sanitaris. Segons el calendari de Salut, però, la cessió del sòl s’havia de fer quan ja estava pràcticament enllestit l’aparcament. Tota l’àrea on se situa l’Hospital, Can Saleta i el que era l’aparcament de l’Hospital 2 estan declarats Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) pel jaciment del Roser, pel que cal fer prospeccions arqueològiques si s’hi volen fer obres majors.

Tot i que l’Ajuntament no ha pressupostat encara les obres del pàrquing -que se situarien a l’entorn dels 4 milions d’euros-, si que va incloure una partida per l’expropiació de l’Hostal Univers, del qual el nou regidor socialista, Soufian Laroussi, ha afirmat que “està en tràmits, però no està del tot tancat”. L’expropiació, però, és un procés força automatitzat. Té una durada gairebé de 5 mesos -han passat dos anys des que van anunciar l’ampliació- i cal que intervingui un Jurat d’Expropiació que tenen funcions pericials i marquin el preu de taxació en funció de la valoració del terreny i l’estat de la finca. Després s’incrementa el preu en un 10% a favor de l’expropiat. Al pressupost del 2021 hi havia una partida, no executada, de mig milió d’euros per l’expropiació. Laroussi treu ferro del temps que ha passat i defensa que “no impedeix que la Generalitat tingui una partida pressupostada per l’ampliació de l’Hospital”. Cap de les dues administracions, però, posa la primera pedra.

Comparteix el contingut!

Go to Top