L’aparença en les obres: no comencen però es limita la mobilitat

La Riera Capaspre entre la rotonda i Ramon i Cajal està tallada al trànsit

  • El cobriment de la Riera Capaspre i la remodelació de Sant Pere tenen un punt en comú: en els dos casos s’ha limitat la mobilitat però les obres no han començat, provocant la indignació dels conductors que hi volen circular o aparcar. Els treballs de la Riera Capaspre porten un mes i mig de retard i s’encavalcaran amb les eleccions municipals.

2022-11-20T09:59:30+01:0019/11/2022|

Les obres són necessàries en qualsevol municipi, però mentre es porten a terme sovint porten maldecaps. A vegades, cal tallar carrers i la ciutat es converteix en un laberint pels conductors perquè han de buscar alternatives per arribar al lloc de destí o per trobar aparcament. Igulament passa amb els vianants que han d’anar fent salts enmig de tanques i passos habilitats.

Però encara suposa una major indignació quan la mobilitat es restringeix sense que les obres comencin. Actualment hi ha dos punts de la ciutat que es troben en aquesta situació, donant l’aparença que s’hi fa alguna cosa malgrat només hi ha senyalització que impedeix que els vehicles hi circulin o hi aparquin. És la política de façana traslladada a les obres. En l’últim any, a més, s’ha iniciat la campanya d’asfaltat de carrers. A l’estiu es va fer una primera fase, que va tenir un cost de 160 mil euros, i encara s’ha d’executar la segona, que puja a més de 245 mil euros.

És una tònica habitual que en l’últim any de legislatura es faci obra pública per acontentar els ciutadans que posteriorment dipositaran el seu vot a les urnes. La llei electoral prohibeix, des de fa uns anys, qualsevol acte finançat d’inauguració des que se signa el decret de convocatòria de les eleccions (en el cas de les municipals de 2023 serà a finals de març) fins el dia de les eleccions (el 28 de maig).

Les obres de cobriment de la Riera Capaspre portaven un mes de retard quan l’Ajuntament va explicar a CALELLA COMUNICACIÓ que hi havia hagut un problema amb l’arribada dels materials, pel que els treballs no van començar el 3 d’octubre com estava previst inicialment, tampoc quan va anunciar oficialment que les obres s’iniciaven.

El 7 de novembre es van tallar al trànsit alguns carrers de la zona amb propaganda de l’empresa adjudicatària de les obres, Artífex Infraestructuras, i es van traslladar dos contenidors d’obra buits. Però no hi ha moviments, ni de màquines ni de persones treballant, malgrat ja fa dues setmanes que es va restringir la mobilitat. Pujar per la Riera Capaspre és la forma més fàcil d’accedir a l’institut o al supermercat Mercadona. 

Tota obra important té una fase inicial de replanteig on s’ajusten els amidaments. La durada prevista, un cop comencin les obres, és de sis mesos, pel que es podrien allargar fins més enllà de les eleccions; realment hauran d’estar, almenys ara ja, 8 mesos de restriccions de trànsit. Això comptant que aquest dilluns comencin a treballar-hi i no hi hagi impediments pel mig. A aquest ritme, la Riera Capaspre, l’acabarà reobrint al trànsit el nou govern sortit de les eleccions municipals.

L’obra té un cost inicialment previst de més de 854 mil euros, als quals se’ls ha de sumar els serveis de direcció i de coordinació de seguretat, en total 884 mil euros. Com més temps passa, la inflació que patim minora el marge de benefici de l’empresa adjudicatària.

Les obres de la Riera Capaspre consistiran en cobrir el tram entre la rotonda de la N-II i el carrer Ramon i Cajal i en eliminar un pilar que hi ha sota la rotonda i que aguanta el pes de la carretera.

Artífex ha posat el seu logotip, però no ha volgut explicar per què no ha començat. Es tracta d’una mercantil amb seu a Cerdanyola del Vallès, amb una trajectòria d’onze anys dedicada a l’obra pública i privada, pel que ha lidiat amb diversos ajuntaments. A Calella va portar a terme l’obra de reforma de la Sala Mozart, l’any 2015, i la remodelació del carrer Sant Pere entre la carretera i Sant Antoni, l’any 2014. L’any passat també es va urbanitzar un altre tram Sant Pere, entre Sant Antoni i Bruguera, però en aquest cas les obres les va executar una altra empresa, Excavaciones Bermúdez.

 Precisament el carrer Sant Pere és l’altre punt afectat per les restriccions sense que hagin començat les obres previstes, en aquest cas pel tram entre Bruguera i Anselm Clavé. Es va treure a licitació a l’agost, sense una data concreta d’inici. Però des del 5 d’octubre que no es pot aparcar degut a la senyalització de la policia, un fet que ja han denunciat alguns seguidors a través de #laveudeCalella. A diferència de la Riera Capaspre, per Sant Pere si que hi poden circular els vehicles, però no estacionar. Aquestes places d’aparcament quedaran eliminades totalment un cop comencin els treballs, ja que la remodelació preveu ampliar les voreres i suprimir l’actual zona blava, igual que la zona superior del mateix carrer.

Les obres consistiran en remodelar el carrer, ampliant les voreres, renovant el clavegueram i col·locant tubs col·lectors d’aigües pluvials i d’aigües residuals. També se substituirà la xarxa d’aigua potable.

El problema del retard en aquesta altra obra pública són els permisos d’Adif per executar la cantonada amb Anselm Clavé, a tocar de la via del tren. Tot i així, es podria deixar aparcar fins que es posin en marxa, tenint en compte els problemes d’aparcament que hi ha a la ciutat. De fet, alguns conductors han decidit estacionar igualment decantant les senyals de trànsit i trencant les cintes policials. Un cop comencin, els treballs tenen una durada prevista de 5 mesos i un cost estimat de 650 mil euros. L’encarregada és, de nou, l’empresa pinedenca Excavacions Bermúdez.

La senyalització de la policia prohibeix l’estacionament

Al temps que es preveu per l’execució de les obres se li poden sumar possibles retards, com ja va passar també a altres trams de Sant Pere. Pels conductors és indignant que es restringeixi la mobilitat quan encara no han començat les tasques.

Comparteix el contingut!

Go to Top