El pressupost de la Generalitat no incorpora partides específiques per l’ampliació de l’Hospital

  • Els comptes catalans contemplen partides per fer millores i inversions a les instal·lacions de l’Hospital, però cap és específica per l’ampliació. Tant l’alcalde com els partits que han negociat els pressupostos, ERC i PSC, havien anunciat que si s’incloïen els diners per redactar el projecte del centre sanitari.

2023-02-07T13:35:53+01:0007/02/2023|

El pressupost de la Generalitat per aquest any 2023 no contempla cap partida específica per l’ampliació de l’Hospital Sant Jaume de Calella. Malgrat ha estat anunciada tant per l’alcalde com per ERC i PSC, els comptes catalans només inclouen inversions per les actuals instal·lacions, però no n’hi ha cap dirigida concretament a l’ampliació.

Igual que l’any passat, el pressupost conté partides per fer millores a l’Hospital actual. Pugen a un total de gairebé 1,8 milions d’euros, desglossades en 1,2 milions pel manteniment dels edificis i altres construccions, 525 mil euros per maquinària, instal·lacions i utillatge i 34 mil euros per mobiliari i estris. L’any 2022, el pressupost de la Generalitat tenia sis partides, tres d’elles amb el mateix concepte: edificis i altres construccions tenia un import previst d’un milió d’euros i mobiliari i estris, 37 mil euros, molt similars també al valor d’enguany. La partida destinada a maquinària, instal·lacions i utillatge era més elevada l’any passat, superant els 733 mil euros, i també hi havia pressupost per equipaments i per equips de procés de dades i telecomunicacions.

Malgrat cap línia del pressupost es dirigeix concretament a redactar el projecte de l’Hospital de Calella, si que n’apareixen per altres centres sanitaris, com l’Hospital del Mar o de Bellvitge, on si s’especifica que són per redactar els projectes d’ampliació, per la direcció d’obra o per les obres en si. De fet, a la Comissió de Salut on es presentaven els comptes catalans, el conseller de Salut va esmentar les inversions de diferents hospitals, sense anomenar el de Calella.

Una altra similitud amb l’any passat són les diverses partides amb imports elevats destinades a Infraestructures.cat, l’empresa pública de la Generalitat que s’encarrega dels projectes relatius a edificis públics. L’any passat, el conseller d’Economia va assegurar que aquest organisme tenia els diners necessaris per la redacció de l’ampliació de l’Hospital, però no es va executar. Es tracta d’un calaix de sastre, ja que com que no té un destí concret, es pot moure en funció de les necessitats del govern. Tant podria servir per encarregar la redacció del centre sanitari de Calella com per altres projectes relacionats amb equipaments públics de Catalunya.

Segons ha pogut saber CALELLA COMUNICACIÓ, durant l’elaboració dels pressupostos es va arribar a incloure una reserva de més de 30 milions d’euros per la realització de les obres de l’Hospital, però s’haurien descartat en veure que no hi havia el projecte enllestit i, per tant, no saber el cost concret que suposarien. Finalment no hi és tampoc la partida per redactar el projecte.

Promeses

L’alcalde, Marc Buch, va anunciar que tenia el compromís del conseller de Salut, Manel Balcells d’incloure la partida per la redacció del projecte d’ampliació de l’Hospital a l pressupost de 2023. Ho va afirmar després de reunir-se amb el titular de Salut a finals de gener i ho va repetir al ple, un cop es va arribar a un acord entre el PSC i ERC per tirar endavant els comptes de la Generalitat.

També ERC Calella afirmava en una publicació a les xarxes socials que els pressupostos incloïen 1,8 milions d’euros en inversions a l’Hospital i la redacció del projecte executiu d’ampliació, malgrat no tenir partida específica. En canvi, la secció comarcal dels republicans no anuncien l’ampliació del Sant Jaume, tot i que si presumeixen d’altres inversions a la comarca com l’inici d’un nou sociosanitari a Mataró o l’estudi de millora del CAP de Tordera.

El PSC tampoc posa el focus en l’ampliació i la inclou dins d’un pla estratègic pel conjunt de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, també amb l’Hospital de Blanes. De fet, pressupost preveu més de 3,8 milions d’euros d’inversió pel centre sanitari comarcal de la Selva.

Des del mateix Departament de Salut informen que s’ha de “desenvolupar el planejament urbanístic que ha de fer possible l’ampliació” i que el “Servei Català de la Salut està pendent de la cessió del sòl per part de l’Ajuntament per iniciar la redacció del projecte d’obra”. A preguntes de CALELLA COMUNICACIÓ, Salut afirma que “està en marxa ja el pla funcional” i que “el projecte està previst en el pressupost del 23”, tot i que no consta cap partida amb aquest concepte. La Corporació de Salut del Maresme i la Selva remet també a Salut sense definir un posicionament.

Dos anys de l’anunci del president

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar l’ampliació de l’Hospital fa més de dos anys, a finals del 2020, quan encara era vicepresident. Ho va fer acompanyat de la consellera de Salut del moment, Alba Vergés, i de l’exalcaldessa, Montserrat Candini. Segons els terminis, les obres havien d’estar enllestides en 5 anys. L’ampliació havia de suposar triplicar el nombre de quiròfans i augmentar la quantitat de llits d’aguts, de l’Hospital de dia i de convalescència, alhora que havia d’incorporar llits de semicrítics. També havia de suposar un increment en el número de consultoris i gabinets per fer proves.

Els passos que s’han fet fins ara, tràmits burocràtics i urbanístics, s’han anat retardant en el temps fins arribar a expirar el conveni entre Salut i l’Ajuntament, que es va renovar a l’últim ple.

Segons el calendari que es va mostrar a la presentació de finals del 2020, hores d’ara hauria d’estar construït el nou aparcament i a punt d’acabar la redacció del projecte d’ampliació. A la pràctica, aquest any es redactarà el nou pàrquing.

L’Hospital Ernest Lluch, un cas molt similar

Un cas molt similar al de Calella és el de l’Hospital Ernest Lluch. També a finals del 2020, Alba Vergés, en aquell moment consellera de Salut, va anunciar la construcció d’aquest hospital en uns terrenys entre Montcada i Reixac i Ripollet. Tenia el mateix termini de construcció que l’ampliació de la nostra ciutat, cinc anys. A més, el centre sanitari havia de dependre del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, igual que a Calella depèn de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Hores d’ara, tampoc s’ha construït ni al pressupost del 2023 hi consta cap partida.

Comparteix el contingut!

Go to Top