250 milions d’euros per ampliar la dessalinitzadora de la Tordera i quadruplicar-ne la capacitat

  • La Generalitat preveu licitar les obres d’ampliació aquest any, una planta que ja funciona al 100% a causa de la sequera

  • També es protegirà el riu Tordera al seu pas per Palafolls, amb l’objectiu de reduir el risc d’inundacions i defensar la dessalinitzadora

2023-03-14T18:30:35+01:0014/03/2023|

La dessalinitzadora de la Tordera s’ampliarà amb l’objectiu de quadruplicar la seva capacitat actual, passant dels 20 als 80 hectòmetres cúbics. La Generalitat invertirà 250 milions d’euros en aquestes obres, que preveu licitar durant aquest 2023 i que s’allarguin durant tres anys. De fet, el pressupost de la Generalitat per aquest any contempla una partida de més d’un milió d’euros per la redacció del projecte.

Amb aquesta ampliació es podrà incrementar la disponibilitat d’aigua en els pròxims anys; de fet, la dessalinitzadora funciona actualment al 100% de la seva capacitat a causa de la sequera, malgrat en unes condicions normals el percentatge es mou entre el 10% i el 15%. Ubicada al terme municipal de Blanes, abasteix una població de 300.000 habitants i inclou els municipis de l’Alt Maresme des de Palafolls fins a Arenys de Mar, entre d’altres; també Calella.

Degut a la situació de sequera extrema que viu el país, les dessalinitzadores s’han erigit com imprescindibles, pel que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) vol ampliar la capacitat de la instal·lació maresmenca i fer-la tant gran com la del Prat, que és la més gran d’Europa. De fet, la de la Tordera va ser la primera dessalinitzadora de Catalunya, inaugurada el 2002 i amb una capacitat inicial de 10 hm3, que es va ampliar posteriorment al 2009 fins a 20 hm3.

Reduir inundacions

Una altra actuació que es portarà a terme al voltant de la dessalinitzadora i que s’ha presentat avui és la construcció d’una mota al tram del riu Tordera que passa pel costat. Una mota és una mena de fort que s’eleva als marges del riu per reduir el risc d’inundacions, ja que el cabal ha de créixer molt més perquè arribi a desbordar-se. S’aixecarà a Palafolls i tindrà una longitud de 700 metres. La inversió prevista és de 500 mil euros, finançada en un 75% per l’ACA i en un 25% per Aigües Ter-Llobregat (ATL), l’ens que aglutina l’abastament de pràcticament la majoria de Catalunya.

Amb aquesta construcció es vol evitar que la Tordera es torni a desbordar tal com va passar a causa del temporal Glòria, unes inundacions que van provocar que dos dels ponts, el del tren i el de la carretera, quedessin destruïts.

Comparteix el contingut!

Go to Top