L’adquisició de l’Hostal Univers costarà a l’Ajuntament 200 mil euros més del previst

  • L’Ajuntament va reservar una partida de mig milió d’euros per l’expropiació, però després de negociar amb els propietaris ha pujat a 700 mil euros

  • Encara falta per fer el pla de viabilitat econòmica, el pla d’endeutament i el projecte executiu de l’aparcament de l’Hospital

La propietat de l’Hostal Univers es va mostrar sorpresa quan va saber que l’Ajuntament tenia la intenció d’expropiar el seu terreny però finalment s’ha posat a negociar amb el consistori per treure’n 700 mil euros.

2023-07-29T13:00:36+01:0029/07/2023|

El cost de l’expropiació de l’Hostal Univers ha pujat 200 mil euros respecte la previsió inicial de l’Ajuntament, que havia reservat una partida de mig milió d’euros. Després de negociar amb els propietaris per tal d’evitar una expropiació forçosa, el cost per les arques públiques serà de 700 mil euros per tal de tirar a terra l’edifici i construir al darrere el nou aparcament de l’Hospital, condició per tirar endavant l’ampliació del centre sanitari.

 Gestvia, l’empresa pública de mobilitat, és qui té l’encàrrec de l’Ajuntament de construir l’aparcament, pel que el consistori li ha transferit el pressupost de l’adquisició més 95 mil euros que han de servir per enderrocar l’hostal, redactar-ne el projecte i les despeses que se’n derivin

L’adquisició, en forma d’expropiació no forçosa en què propietat i Ajuntament han arribat a un acord, tal com estableix la Llei d’Expropiacions, que deixa un termini a la propietat privada perquè plantegi una alternativa de cost a l’administració pública, tindrà un cost a les arques municipals de 795 mil euros que són transferits inicialment a Gestvia, que és qui tindrà la titularitat del terreny. L’Ajuntament hi haurà d’aportar encara més si l’immoble té, com tot apunta, fibrociment, un material que conté amiant que resulta cancerigen quan es trenca i que només poden retirar les empreses especialitzades; el cost de la retirada i la destrucció no és barat.

Tots aquests tràmits s’estan fent sense tenir un pla de viabilitat de l’aparcament, una mancança que el regidor de Calella en Comú Podem, Sebastià Tejada, va retreure al govern. Tampoc estan redactats el pla d’endeutament ni el projecte executiu de l’aparcament, tres documents que l’alcalde, Marc Buch, s’ha compromès que el ple haurà d’aprovar abans d’autoritzar a Gestvia que encarregui pròpiament la construcció del pàrquing. Les xifres encara ballen: només se sap que tindrà entre 420 i 450 places i que el cost serà d’entre 4,5 i 5 milions d’euros, al qual s’hi ha de sumar els 795 mil de l’expropiació i l’enderroc de l’hostal. 

Tampoc està clar de quina manera acabaran accedint a l’espai de l’aparcament els vehicles que vagin en direcció Girona; ni tan sols els canvis previstos per la pacificació d’aquesta via.

Ara per ara, Gestvia a través de l’Ajuntament adquireix l’Hostal Univers sense tenir acabat el projecte constructiu ni tenir redactat el projecte de viabilitat de l’aparcament. Un tema preocupant si acaba sortint algun contratemps en la redacció d’aquests projectes.

 La Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’ens que gestiona l’Hospital i el CAP de Calella, ha cedit a l’Ajuntament part dels terrenys més pròxims a l’hostal, on actualment hi ha l’aparcament que els sanitaris utilitzen, per tal que pugui tirar endavant la construcció del nou pàrquing en alçada.

Fins que no estigui construït l’aparcament nou al darrere de Can Saleta, no començaran els treballs per ampliar l’Hospital. De totes formes, la Generalitat no ha pressupostat encara l’ampliació amb partides específiques -segons ERC, s’inclouen en una partida genèrica per diferents projectes-, mentre que la ciutadania es queixa que després de l’anunci a bombo i plateret de fa tres anys encara no s’hagi avançat.

Comparteix el contingut!

Go to Top