ERC Calella assegura que segueix “intacta” la voluntat de Salut amb l’ampliació de l’Hospital

  • El pressupost de la Generalitat no inclou cap partida específica per l’ampliació de l’Hospital, però ERC Calella afirma que la Conselleria de Salut té el “compromís” de tirar-ho endavant i farà una reserva de crèdit de 600 mil euros pels treballs previs.

2023-02-16T18:46:49+01:0016/02/2023|

Esquerra Republicana de Calella afirma que la Conselleria de Salut té el “compromís” de tirar endavant l’ampliació de l’Hospital de Calella, una promesa política que va anunciar al novembre de 2020 el president Pere Aragonès -aleshores vicepresident- i que s’ha anat allargant incomplint el calendari que es va presentar en el seu moment.

Tot i aquesta voluntat, al pressupost de la Generalitat del 2023 no hi ha ni hi haurà cap partida específica per l’ampliació, segons han confirmat els republicans, que afirmen que el que hi haurà és una reserva de crèdit de 600 mil euros dins d’una partida genèrica per diferents projectes. La diferència principal és que les partides incloses dins del pressupost tenen el vistiplau del Parlament en el moment que s’aproven els comptes, previst pel 10 de març, mentre que una reserva de crèdit expressa la voluntat de la Conselleria de Salut de destinar uns diners a una acció concreta.

En el debat de pressupostos de l’any 2022, l’aleshores conseller d’Economia, Jaume Giró, va afirmar davant les preguntes de la diputada Alícia Romero (PSC) que, malgrat no hi havia cap partida específica per l’ampliació de l’Hospital de Calella, s’hi destinarien els diners provinents de partides genèriques de redacció de projectes. Un any més tard, la conclusió és la mateixa.

Aquests 600 mil euros serien per desenvolupar el pla funcional i l’avantprojecte, és a dir, comprovar la viabilitat de construir un edifici annex més gran al centre sanitari. Aquestes tasques es quedarien en els treballs previs, encara no hi hauria moviments visibles per la ciutadania. Però ja l’any 2020 la Generalitat va anunciar a la nota de premsa que havia elaborat el pla funcional on especificava l’increment de llits que suposaria l’ampliació, així com que es passaria a 5 quiròfans. Una tasca, aparentment repetida.

D’acord amb el Departament de Salut, el 2020 preveia que l’ampliació passaria dels 148 llits actuals a un màxim de 169, incrementar els llits de semicritics d’entre 6 i 8. Els quiròfans passarien dels 2 actuals als 5; també els de cirurgia major ambulatòria de 2 a 4. El pla funcional preveia també l’increment dels boxs d’urgències i altres serveis de l’hospital de dia.

Ara, per tant, si s’ha de fer un nou pla funcional, caldrà veure com acabarà repercutint en els serveis. La reserva de diners també preveuria tot tipus d’estudis sobre el propi terreny, a nivell geotècnic i topogràfic. Aquest mateix estiu, s’han fet estudis tomogràfics a l’aparcament de l’Hospital, a la zona on es faria l’ampliació, per conèixer l’estat del subsòl. A més, el centre sanitari està inclòs en un territori catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per la seva proximitat al jaciment del Roser, pel que una obra de gran envergadura com seria l’ampliació obliga a fer prospeccions arqueològiques per comprovar si hi ha restes romanes sota terra.

Les reserves de crèdit tenen la vigència de l’any en curs, igual que el pressupost. És a dir, durant aquest 2023 es pot licitar i adjudicar el pla funcional i l’avantprojecte. Si no s’ha fet a data de 31 de desembre, la reserva quedaria alliberada i el compromís polític, en paper mullat -com va passar fa un any-.

En les aturades reivindicatives que han començat els professionals sanitaris de l’Hospital aquesta setmana també reclamen l’ampliació de l’Hospital, ja que afirmen que la infraestructura ha quedat petita pel creixement i envelliment de la població, que requereix de més cures. Des de la ciutadania ha estat també una demanda històrica, fins al punt que l’any 2010 la Consellera de Salut del moment, Marina Geli, va anunciar la construcció d’un nou Hospital a la part alta de la Riera Capaspre, que havia de començar l’any 2012 i que comptaria amb 82 milions d’euros de pressupost. Aquest anunci, però, va quedar en promeses.

Comparteix el contingut!

Go to Top