El Maresme és una de les comarques més exposades al gas radó, potencialment cancerigen

  • El radó és un gas radioactiu s’acumula als espais tancats i que suposa la segona causa del càncer de pulmó, després del tabac

  • La nova legislació per reduir l’impacte del radó a les empreses entra en vigor el mes de juny

El radó és un gas noble radioactiu, incolor, inodor i insípid

2024-04-10T13:46:23+01:0010/04/2024|

El Maresme és una de les comarques de Catalunya més afectada per les altes concentracions de radó, un gas radioactiu que es troba a la natura i que es pot acumular als espais tancats i amb poca ventilació. El mapa del potencial del radó a Espanya, elaborat pel Consell de Seguretat Nuclear, marca la nostra comarca com una de les zones que més quantitat concentra d’aquest gas.

Es produeix de forma natural per la descomposició de l’urani i es filtra per les esquerdes i escletxes de la terra fins a les llars i als espais de treball en forma de gas. L’exposició continuada a aquesta substància augmenta el risc de patir càncer de pulmó, de fet, el radó és la segona causa principal d’aquest tipus de càncer després del tabac. Segons l’OMS, entre un 3 i un 14% dels casos de càncer de pulmó són atribuïbles al radó.

Concentració nociva

El mapa pel que fa a la afectació d’aquest gas mostra que el Maresme és una de les zones on hi ha els percentils més alts de de Catalunya, referits a nivells superiors a 400 bequerels per metre cúbic (Bq/m3), la unitat amb la qual es mesura el gas. També part de la Selva i el Vallès Oriental estan tenyits del mateix color. A la resta del territori català, la majoria de comarques oscil·len entre els 101 i els 300 Bq/m3. Segons aquestes xifres, l’exposició per damunt dels nivells nocius afecta al 16% de les comarques de Catalunya, entre les quals hi ha el Maresme. Per això, el consell de Seguretat Nuclear considera la nostra comarca com una de les zones d’actuació prioritària respecte a la presència d’aquest gas nociu.

Nova legislació a partir del mes de juny

El govern espanyol ha aprovat una nova legislació per reduir l’exposició dels treballadors a aquest gas. La regulació estableix un límit d’exposició al radó de 300 Bq/m3, al lloc de treball, és a dir, inferior a la que es detecta actualment a la nostra zona. És un nivell de referència basat en les recomanacions de la Unió Europea. El mes de gener, el Consell de Ministres va aprovar el Pla Nacional contra el radó estructurats en cinc eixos estratègics: coneixement i estructura bàsica, edificacions, llocs de treball, zones d’actuació prioritària i comunicació i conscienciació. L’objectiu és conèixer l’abast actual del problema, avaluar l’exposició de la població al radó i reduir la seva incidència en la salut de la població.

Per complir la normativa, les empreses hauran de realitzar mesuraments i avaluacions periòdiques de la qualitat de l’aire al lloc de treball. Si es detecta una concentració de radó superior al límit segur d’exposició, l’empresa ha de prendre mesures per reduir l’exposició al gas. Entre les actuacions que poden fer les empreses per reduir l’exposició al radó s’inclouen la millora de la ventilació del lloc de treball, el segellat d’esquerdes i forats a les parets i el terra i la instal·lació de sistemes d’extracció d’aire. Si no ho compleixen, s’hauran d’enfrontar a sancions. La nova legislació serà de compliment obligat a partir del 21 de juny de 2024, divuit mesos després que s’aprovés el reial decret.

L’Ajuntament de Masnou, pioner a la comarca en mesurar el radó

L’Ajuntament del Masnou va col·locar el passat hivern als seus equipaments durant tres mesos i de manera constant 122 detectors en diferents sales i espais per mesurar la concentració de redó i dos d’ells han donat resultats superiors al nivell de referència de la mitjana anual (300 Bq/m³). El consistori maresmenc ja ha posat en marxa mesures preventives en aquests dos espais, que són el vestidor dels treballadors municipal, situat en un soterrani del pavelló més antic de l’equipament, i un despatx del Casal de la Gent Gran.

Comparteix el contingut!

Go to Top