Perilla la continuïtat de la rosa del Maresme, l’única que es produeïx a Catalunya

  • Aquest podria ser l'últim Sant Jordi amb roses maresmenques, ja que els baixos preus de les roses de fora impossibiliten la continuïtat

  • La majoria de roses que es venen ara provenen de Sud-Amèrica i Àfrica

2024-04-23T13:00:56+01:0023/04/2024|

El Mercat de Flor i Planta Ornamental calcula que aquest Sant Jordi es vendran 7 milions de roses, un milió més que l’any passat. Tot i així, només 50 mil d’aquestes roses seran catalanes, la resta venen de Sud-Amèrica i l’Àfrica.

L’únic productor de roses a Catalunya és de Santa Susanna i, probablement, aquest serà el darrer Sant Jordi en què vengui roses. Joaquim Pons, un dels tres germans propietaris de l’explotació Can Pons, explica que no pot competir amb els baixos preus de les flors que arriben de Colòmbia, Equador o Etiòpia, on la mà d’obra és molt més barata i no han de complir amb els mateixos requisits mediambientals. En canvi, a Catalunya estan obligats a utilitzar “uns productes que als bitxos dolents no els fan res” lamenta Pons. Justament, és la mateixa situació en la qual s’hi troba tot el sector agrari, impostos i restriccions molt importants amb una competència ferotge que ve de l’estranger i no tenen aquestes limitacions.

Can Pons és la darrera explotació de roses de Catalunya. (Foto: ACN)

La prova que ja no queden suficients roses autòctones quan les anem a comprar és que, enguany, la tija hauria de ser més curta i la copa de la flor molt més petita. Això ha passat per la falta de fred que estem tenint a Catalunya, degut sobretot al canvi climàtic.

Els botiguers i les parades on venen roses tampoc saben d’on venen realment, ja que la majoria les compren directament al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental situat a Vilassar o també de Mercabarna. També és complicat pel client saber d’on ve el producte, perquè les roses que es compren per Sant Jordi tampoc tenen cap etiquetat de denominació d’origen i l’usuari no disposa dels coneixements  per trobar les diferències. Segons Pons, la rosa catalana té la fulla més bona, però a l’estar embossades, el consumidor tampoc ho pot comprovar fàcilment.

Amb tot això, la previsió és que el gruix de les roses que es comercialitzaran per Sant Jordi, de cara a futur, continuaran sent d’importació i amb formats molt més estandarditzats.

Comparteix el contingut!

Go to Top