Els Amics de la Poesia celebren la 37a edició dels Jocs Florals de Calella

2019-03-22T12:19:56+01:0021/03/2019|

Avui es commemora el Dia Mundial de la Poesia, declarat per la UNESCO amb l’objectiu de donar suport a la diversitat lingüística de la poesia i donar la oportunitat a les llengües amenaçades de ser un vehicle de comunicació artística. També vol promoure l’ensenyament de la poesia, fomentar els recitals orals i recolzar a les petites editorials.

Els Amics de la Poesia de Calella porten molts anys impulsant aquest gènere literari a la nostra ciutat. Amb la voluntat de premiar els millors versos, organitzen els Jocs Florals, un certamen que enguany arriba a la 37a edició. Es celebraran el diumenge 31 de març a les 12h a l’església de l’Escola Pia del carrer Sant Pere, on es farà un reconeixement als 200 anys de la institució escolàpia a la nostra ciutat. No es podrà realitzar a la Sala Mozart igual que als anys anteriors degut a que està en obres: s’està arrenjant el sostre.

El de l’Escola Pia no serà l’únic homenatge: també es farà un acte commemoratiu al 50è aniversari del Grup Pa, Vi i Moltó, al qual s’espera que assisteixi el seu president, Jaume Pruna, i un reconeixement als valors de la llibertat amb la lectura d’un poema de la poetessa calellenca Maria Cardona. De fet, el Premi Francesc Castells d’enguany s’ha dedicat a l’enaltiment dels valors de la llibertat, en solidaritat amb els líders polítics i socials catalans empresonats i a l’exili.

Com a novetat, s’ha creat el premi Concepció Organ, dedicat al millor poema que tingui com a element principal el mar, en record a la poetessa calellenca que va morir l’any passat. Com sempre, s’entregaran la Flor Natural al millor poema que canti a l’amor; l’Englantina al millor poema que enalteixi la terra, els costums i les tradicions; i la Viola al millor poema inspirat en els valors espirituals i ètics. També hi haurà el premi Maria Cardona al millor poema que s’inspiri en els llamps i els trons; el premi juvenil La Llopa al millor poema de tema lliure per a autors de fins a 20 anys; el premi juvenil Germanes Saula Palomer a la millor prosa poètica de tema lliure, també per a autors de fins a 20 anys; i el premi Francesc Grau a la millor prosa poètica de tema lliure.

El jurat està format per la professora i poetessa Ester Gatell, l’assessora en llibreria Mar Arenaza i el capellà de Calella i escriptor Cinto Busquet. La mantenidora d’enguany serà l’editora i filòloga calellenca Anna Grau, en un acte que comptarà amb la presència de la pubilla de Calella, Ruth Ariaca, com a Reina de la festa, i de la pubilleta, Emma Dosil. Estarà presentat per la periodista de Calella Comunicació, Andrea Medina.

Podreu seguir en directe la 37a edició dels Jocs Florals de Calella a través de Calella Comunicació.

Avui que és el primer dia de primavera, recordem aquest poema de Maria Cardona.

“Malgrat les nits inacabables

gelades de l’hivern,

i malgrat els presagis terribles

i la desesperança

i el dolor,

vindrà una nova primavera

amb els lliris de març i les roses d’abril!

Vindrà una nova primavera

a dir que el cel encara és blau,

que l’aire és tebi com una carícia,

que canta l’aigua dins la mar en calma;

que si floreix l’amor a cada porta,

que si hi ha besos i abraçades

és perquè encara tenim cor.

Vindrà una nova primavera

a dir que hi ha llum clara

i batec de naixences

i hi ha brots verds a cada branca grisa.

Vindrà una nova primavera

a dir que encara hi ha esperança!”

                                               Maria Cardona

Comparteix el contingut!

Go to Top