Plaga d’arnes pels carrers de Calella

Des de fa aproximadament una setmana, unes papallones de color marró amb unes antenes peludes es troben a tots els racons de la ciutat. Es tracta de l’eruga peluda del suro, coneguda tècnicament com Lymantria dispar, una arna nocturna que s’alimenta de les fulles de les alzines sureres i que ha envaït el Maresme, la Selva i el Vallès. Per això, els tècnics forestals alerten que perjudica la salut dels boscos.

El biòleg i consultor ambiental, Pere Alzina, ha assegurat que no tenen efectes negatius per les persones ni pels animals. Ha explicat que és una espècie reproductora, que les femelles no es mouen gaire i que les que veiem pels carrers són els mascles, que busquen fecundar les femelles i que, un cop ho facin, moriran. Per això, s’espera que en pocs dies la població de les papallones es redueixi. L’última plaga d’aquestes característiques va ser l’any 1983 al Montseny.

Oriol Bassa, tècnic forestal del Consell Comarcal del Maresme, ha explicat als mitjans de la comarca que la gran quantitat de papallones que hi ha aquest any es deuen al cicle natural de l’espècie i a les condicions ambientals de l’any passat. Al mes de maig, la Generalitat va fumigar diversos punts del Montnegre per lluitar contra aquesta eruga.

Durant la nit, se les veu a totes al voltant de la llum. De fet, són arnes nocturnes. D’això se n’aprofiten els seus depredadors, els dragons, que han après que als fanals se n’acumulen moltes.

Els boscos maresmencs són ara més vulnerables a les plagues després de dos anys de sequera. Per això, els pins han estat tan afectats pel tomicus, un escarabat que es menja la fusta dels pins.

2019-07-02T13:27:29+01:00 02/07/2019 | 12:12|Categories: Noticies|
X