El “Champagne” francès demanda al bar Champanillo pel nom

  • El consell regulador del xampany francès ha posat una denúncia contra el Champanillo de Calella –i altres tres que tenen a Barcelona, Mollet i Cardedeu- pels rètols amb el nom que tenen a l’exterior dels locals. Porten ja dos anys de batalla judicial. Quan van rebre el primer burofax no acabaven d’entendre que els demanessin que havien de treure els cartells i ho han posat en mans d’advocats.

El Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne, així es coneix el consell regulador francès, considera que el bar està utilitzant el nom de “Champagne” en benefici propi i vol que treguin els rètols de publicitat de l’exterior i deixin d’utilitzar el nom de Champanillo.

Santi Riera, el propietari del Champanillo de Calella, situat al Carrer Jovara, just a la Plaça Vicenç Ferrer, explica que el nom de “Champanillo” va sortir d’un altre bar-restaurant que s’anomena Can Paixano  –a les 7 portes, a Barcelona-, que no té cap rètol a a porta i que al fons del bar hi ha com una espècie de botigueta on venen conserves i vins espumosos. Els clients, com que no té cap rètol amb el nom, popularment li diuen el Champanillo.

“Els francesos [Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne] diuen que el nostre nom s’assembla molt a “Champagne” i que ens aprofitem de la seva marca. Nosaltres no venem cava, fem entrepans, fem tapes, venem cerveses, i el nostre vinet, que el fabriquem nosaltres a Vilanova, és un lambrusco servit amb copes”, diu Riera, assenyalant la barra on hi ha els preus dels productes.

El Champanillo ha guanyat la demanda que han interposat els francesos, assessorats per advocats espanyols. Segons el jutge “l’ús de la paraula Champanillo és irrellevant en el si del negoci que representen […] El producte Champanillo no és una beguda alcohòlica, sinó el nom d’un bar i, per tant, difereix molt de la denominació Champagne. Ni tant sols la fonètica recorda el nom”. Però els francesos han decidit recorre-la a instàncies superiors. Aquest tema podria arribar a Europa.

Santi Riera és el propietari del bar de Calella i és propietari a mitges -amb el seu soci- del que hi ha a Barcelona. El seu soci és propietari dels que hi ha Cardedeu i Mollet. Ara s’han plantejat obrir franquícies i saben que el tema del nom els pot portar problemes. Per aquest motiu s’han plantejat un pla B: “Kuppers”, que significa copes en danès i suec.

El Champanillo de Calella va néixer fa 10 anys, ara hi treballen unes 25 persones en tres torns i dona vida a la plaça Vicenç Ferrer. Hi va gent de Calella i dels pobles del voltant. El seu model de negoci és servir a la barra entrepans, tapes, hamburgueses i beguda.

2019-08-10T12:16:56+01:00 10/08/2019 | 11:42|Categories: Noticies|
X