El Club Nàutic de Calella, a un pas de desaparèixer

L’any que ve serà el 50 aniversari del Club Nàutic de Calella. Una data assenyalada que es veu entelada pel perill de que forcin a tancar el club. I és que no s’adapta a la normativa que estableix Costes de l’Estat -depenent del Ministerio de la Transición Ecológica- en vigor des de 2014: les instal·lacions han d’estar adaptades a l’entorn en què es troben i no poden excedir els 300m2, sense tenir en compte la superfície que ocupa la zona de varada. El de Calella ocupa gairebé 8000m2, amb 700m2 de superfície construïda.

  • La instal·lació de Calella, igual que 9 clubs nàutics més de la costa catalana, es troben en perill de tancament per no adaptar-se al reglament de Costes de l’Estat.

Segons explica La Vanguardia, es troben en aquesta situació fins a 10 clubs nàutics del litoral barceloní i tarragoní, cadascun amb les seves particularitats. Són els dos clubs de Castelldefels, el de Torredembarra, el de Cubelles, el de Vilassar de Mar, el de Cabrera, el de Badalona, el de Sant Pol i el del Masnou. La concessió del club calellenc va caducar l’any 2007 sense que es renovés per una sèrie d’errors del propi club. El primer avís el van rebre l’any 2010 quan l’Ajuntament els informava de que estaven en precari.

El Nàutic, amb una junta renovada, va intentar corregir els errors del passat presentant tres projectes a Madrid redactats per l’enginyer de Canals, Camins i Ports, Dimitri Terentiev, cap de llista del PP a les últimes eleccions municipals. Costes, però, no els va acceptar. Es dóna el cas que el Club Nàutic de Cabrera tampoc li acceptaven els projectes que presentava i va acabar tancant fa uns mesos.

Costes de l’Estat pressiona els clubs que no tenen llicència

A finals de l’any passat, diversos clubs van rebre un requeriment del Secretari d’Estat de Mediambient alertant de la seva situació. El de Calella no el va rebre. Javier Catalán, president del Club Nàutic de Calella, ha explicat a CALELLA COMUNICACIÓ que quan Correus va passar, no va veure a ningú i va marxar. Catalán assegura que hi ha personal 24 hores el dia. Quan l’empresa de missatgeria va dir al Ministeri que no havien trobat a ningú a qui poder donar la carta, ho van publicar al BOE i van emetre una nova missiva, en aquest cas una multa de 60.000 euros per ocupació de l’espai maritimoterrestre. Aquesta sí que la van rebre. I no es quedaria així: el Ministeri els pot posar una multa cada dia. A la segona multa, la quantitat a pagar seria d’entre mig milió i un milió d’euros.

Van pagar la multa de 60.000 euros a mitges amb els socis: 30.000 euros els va aportar el club i els altres 30.000 els van dividir entre el centenar de socis que té l’entitat. Tot i això, va presentar un recurs d’alçada. En el cas que els posin una segona multa, que seria de mig milió d’euros com a mínim, no hi podrien fer front i es veurien abocats al tancament i a acomiadar els cinc treballadors que té el club. Una possibilitat que tampoc podrien afrontar: el Nàutic ha fet números i la indemnització que haurien de pagar als treballadors és molt elevada per la seva antiguitat.

El Club Nàutic de Calella, escola oficial de vela

Com molts altres clubs nàutics, el de Calella forma part de la Federació Catalana de Vela i té escola de vela.

Han fet banderes i samarretes amb l’eslogan “Defensem la vela”

Un esport que ha donat moltes medalles olímpiques a Espanya. Molts dels esportistes surten de les escoles catalanes.

“Si els clubs nàutics de sorra desapareixen, la vela se’n va a fregir espàrrecs”, afirma Javier Catalán.

Per això, la Federació Catalana de Vela ha engegat la campanya “Defensem la vela”, que ha fet manifestacions a Barcelona. A partir del setembre, volen fer soroll a Madrid, on es troba la seu de Costes.

La Generalitat pressiona a l’Estat i el club demana suport institucional

A finals de juliol, el Director General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, un dels màxims responsables de Costes de la Generalitat, va visitar el Nàutic. Alins va traslladar el seu suport al club i va assegurar que des de la Generalitat han demanat al Govern Central que tingui en compte l’especificitat del territori català. El Director General lamenta que es troben amb una actitud molt poc dialogant a Madrid.

De la seva banda, el president del Nàutic, Javier Catalán, demana a l’Ajuntament de Calella que sol·liciti a la Generalitat la concessió exposant que és un servei per la ciutat, un argument que va esgrimir l’Ajuntament de Badalona amb el club nàutic local, el Bétulo.

2019-08-13T10:48:19+01:00 12/08/2019 | 20:15|Categories: Noticies|
X