Els hospitals de Calella i Blanes posen en funcionament la Unitat de Sòl Pelvià

2020-02-06T11:02:26+01:0006/02/2020|

  • Les alteracions del sòl pelvià, com ara la incontinència urinària o el despreniment de bufeta, úter i recte, són malalties molt freqüents entre la població adulta, sobretot femenina.
  • Un equip multidisciplinari integrat per diferents especialitats mèdiques, Ginecologia, Urologia, Cirurgia General, Rehabilitació i Fisioteràpia, donarà cobertura a tots els pacients del territori amb aquesta alteració oferint una atenció integral i un tractament individualitzat.
  • Des de la seva posada en funcionament ja s’han dut a terme un total de sis intervencions de gran complexitat amb cirurgia mínimament invasiva en pacients amb disfuncions greus.

Als hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, el Comarcal Sant Jaume de Calella i el Comarcal de Blanes, s’ha posat en marxa una nova unitat, la Unitat de Sòl Pelvià, per donar cobertura a tots els pacients del territori de l’Alt Maresme i la Selva Marítima amb disfuncions de la zona perineal, alteracions que es manifesten amb problemes tan comuns com la incontinència d’orina o el despreniment de bufeta, úter o recte (el que es coneix com a prolapse), entre moltes d’altres. Aquestes malalties són molt freqüents entre la població adulta, sobretot femenina, i si no es resolen correctament tenen una afectació molt negativa en la qualitat de vida de les persones que les pateixen.

El sòl pelvià està format per un conjunt de músculs i lligaments situats a la part inferior de la pelvis i serveixen de suport i recolzament dels diferents òrgans pelvians: bufeta, úter i colon. Una de les principals funcions d’aquestes estructures és la continència de l’orina i la femta.

Les disfuncions del sòl pelvià afecten gairebé la meitat de la població femenina per sobre dels 50 anys i requereixen d’una resposta multidisciplinària i integral per poder oferir el tractament més adequat en cada cas. Per aquest motiu la Unitat de Sòl Pelvià de la Corporació està formada per un equip de professionals de diferents especialitats mèdiques com són Urologia, Ginecologia, Cirurgia General, Rehabilitació i Fisioteràpia que treballen coordinadament.

Gràcies a aquesta coordinació s’aconsegueix atendre de manera específica i transversal, des de l’atenció primària i fins a l’hospital, tots els pacients que ho requereixen. Les malalties que es tracten en aquesta Unitat són la incontinència urinària femenina i masculina, el dolor pelvià crònic femení, el prolapse uterovaginal o la incontinència fecal, entre d’altres.

Malalties que poden ser molt limitants

Les alteracions del sòl pelvià són patologies molt habituals però sovint les persones que les pateixen no ho consulten amb el personal sanitari per desconeixement o bé per vergonya. Si aquestes malalties no es resolen correctament tenen un gran impacte en la qualitat de vida dels pacients perquè poden ser molt limitants i afectar, fins i tot, la seva autoestima.

Les dones i els homes que són visitats en aquesta Unitat són derivats generalment pels mateixos serveis que en formen part, per tant, des de Ginecologia, Urologia o bé Rehabilitació. Un cop se’ls ha fet el diagnòstic, gràcies a les proves complementàries que es porten a terme, es pauten els tractaments específics més adients per a cada cas. I des de les consultes d’atenció primària també es fa una important tasca per a la detecció precoç d’aquestes afectacions i es fomenta la prevenció.

La cirurgia no és sempre la solució

No totes les alteracions del sòl pelvià requereixen cirurgia. En algunes pacients les sessions de rehabilitació amb exercicis dirigits per millorar la força, la resistència i el control de la musculatura del sòl pelvià poden donar resultats satisfactoris. Si bé, per tractar els casos més complexes el quiròfan és la solució més adient. En aquest cas, el grup de cirurgia de la Unitat de Sòl Pelvià ja ha dut a terme un total de sis intervencions de gran complexitat amb cirurgia mínimament invasiva als hospitals de la Corporació.

Amb l’arrencada d’aquesta Unitat també s’han editat un conjunt de tríptics sobre incontinència urinària i fecal on hi ha consells i exercicis perquè els professionals puguin repartir als pacients que ho necessitin durant la consulta. D’aquesta manera, les persones que pateixen aquestes disfuncions poden posar en pràctica a casa i de forma autònoma un seguit de recomanacions que els aporti una millora al problema.

Comparteix el contingut!

Go to Top