El Servei de Suport Immediat a Domicili ja ha atès 600 pacients de l’Alt Maresme i la Selva Marítima

  • Aquest projecte, que es va posar en marxa el 2012 des del PADES de la Corporació, ha pogut tirar endavant gràcies al finançament per part de diverses entitats del tercer sector
  • L’objectiu d’aquest servei és donar atenció domiciliària a pacients en situació de final de vida i a les seves famílies
  • Malgrat la situació excepcional a causa de la Covid-19, el SSID ha continuat donant atenció apacients i familiars

El Servei de Suport Immediat a Domicili (SSID), un servei d’atenció domiciliària a pacients en situació de final de vida i als seus familiars, ha atès fins ara un total de 600 pacients de tot el territori, dels quals 533 han estat a l’Alt Maresme i 67 a la Selva Marítima. Cal tenir en compte que aquest serveies va iniciar a l’Alt Maresme el 2012, mentre que a la Selva Marítima es va posar en marxa el 2018. El 75% dels atesos han estat pacients oncològics.

Aquest projecte, que va néixer a través del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) i del Servei de Treball Social de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, s’ha pogut portar a terme gràcies al finançament econòmic i la col·laboració d’entitats com l’Associació d’Amics i Voluntaris de l’Hospital (AVAH),impulsora del projecte,la Fundació Oncolliga i la Fundació Miquel Valls.

Malgrat la situació excepcional a causa de la Covid-19 i les dificultats econòmiques que aquesta crisi ha suposat per a les entitats del tercer sector, el projecte SSID s’ha pogut mantenir actiu durant aquest període gràcies al finançament que rep per part de les entitats que hi col·laboren. D’aquesta manera, s’ha pogut acompanyar pacients i famílies en aquests moments en què s’ajunta la malaltia de base amb els sentiments d’angoixa que poden aparèixer per la situació d’aïllament i la por al contagi; oferint l’atenció adequada i en condicions de seguretat tant per al pacient i la seva família com per als treballadors i voluntaris que formen part d’aquest servei.

El SSID està format per diferents professionals de l’àmbit de la salut i del teixit associatiu de la zona, i té com a objectiu principal millorar l’atenció a les persones que es troben en una situació de final de vida i que són ateses als seus domicilis, donant una resposta àgil i especialitzada a les necessitats d’atenció personal dels pacients amb un pronòstic de vida curt, d’alta càrrega de cures i alt impacte emocional.

Gràcies a aquest servei, es facilita un cuidador professional, format i experimentat en cures pal·liatives en el domicili, per atendre aquells pacients en situació de final de vida, així com donar suport a les seves famílies.

Les cures pal·liatives pretenen millorar la qualitat de vida de pacients terminals, especialment en la fase final de l’evolució de la malaltia. Tenir l’opció de ser atès a casa, dins el propi entorn i envoltat de tot allò que li és familiar al pacient afavoreix el procés d’adaptació personal a la malaltia i un màxim confort. Pel familiar, el fet de poder cuidar adequadament  del seu ésser estimat en aquesta situació afavoreix el posterior procés de dol.

El projecte SSID està reconegut per l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya, Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut. A més, el 2016 va rebre dos premis: Premi Fundació Avedis Donabedian, de qualitat en integració assistencial; i el Premi de Recerca de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears: Efectivitat d’un servei de suport immediat a domicili, per facilitar la mort digna de pacients terminals.

2020-05-26T11:15:39+01:00 26/05/2020 | 11:15|Categories: Informació institucional|
X