La llibreria Mastegamosques commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades

2020-08-04T17:25:29+01:0020/06/2020|

  • Els beneficis que aconsegueixin amb la venda dels llibres sobre refugiats els destinaran a Calella per Refugiats.

La realitat dels negocis que acaben d’obrir és complicada: a la inversió inicial i als dubtes de si funcionarà s’hi suma una aturada obligatòria d’uns mesos a causa del confinament. La llibreria Mastegamosques és un d’ells, només té mig any de vida. Tot i així, la seva propietària, Míriam Sellés, no ha perdut la il·lusió. Sabia que començava amb unes condicions adverses: el seu pla d’empresa donava pèrdues durant els primers tres anys. Però no va ser un impediment per tirar endavant el projecte que ella i la seva parella havien ideat, una llibreria especialitzada en el públic infantil i juvenil, on també es poden trobar joguines. Està situada al número 49 del carrer Costa i Fornaguera.

Degut a la crisi del coronavirus han hagut de deixar de fer, com a mínim durant un temps, les activitats que feien els dissabtes. “La pandèmia ha sigut una desacceleració molt bèstia per tot el que fa a fidelització de clients, perquè una de les nostres potes principals són les activitats” explica la Míriam, que assegura que “el foment de la lectura és un dels nostres objectius principals, el vendre llibres és per poder-nos sustentar”. Tot i així, la seva intenció és fer un petit centre cultural on els més petits puguin llegir i tocar els llibres.

Per entrar a la llibreria cal portar mascareta, rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic i posar-se guants. Els llibres no es poden tocar, si el client els vol veure, es posen al mostrador.

Com que el local és molt petit, no saben quan podran tornar a fer activitats, cosa que els ha afectat anímicament. Per això, ara estan fent activitats online. Per la Festa Major petita, per exemple, van fer un àudio explicant els orígens d’en Mastegamosques, un dels capgrossos de Calella i que dona nom a la llibreria, i després van fer un “scape game”, un joc de proves. El dia que es va declarar l’Estat d’Alarma havia de començar un xicle de xerrades per infants en col·laboració amb la biblioteca sobre els oficis a l’entorn del món dels llibres.

Dia Mundial de les Persones Refugiades

Avui se celebra el Dia Muncial de les Persones Refugiades i, per commemorar-lo, la llibreria ha engegat una iniciativa. Han escollit un seguit de llibres sobre refugiats, enfocats al públic infantil, i destinaran els beneficis de la seva venda a Calella per Refugiats. S’hi poden trobar històries d’infants conegudes com la de la Malala, Premi Nobel de la Pau per la seva tasca defensant els drets de les dones, o la de l’Iqbal, un nen que va ser forçat a treballar amb només 4 anys i, en escapar-se, va unir-se al Front d’Alliberament del Treball forçat per aturar el treball infantil.

També decoraran l’aparador amb paraules i imatges que els calellencs els han fet arribar, escrivint la paraula llar en l’idioma del país d’origen de les persones refugiades que hi ha a Calella.

La importància del consum local

La propietària de la llibreria Mastegamosques remarca la necessitat de consumir a la nostra ciutat. Considera que ara, després del que ha patit el petit comerç degut al confinament, és indispensable i destaca la importància de l’economia circular, és a dir, que els diners que es generin a Calella, es quedin a Calella.

En el camp del llibre, per exemple, existeix la llei del preu fix, el que obliga a tots els establiments a vendre els llibres al mateix preu. Com a molt, les botigues poden aplicar un 5% de descompte, però les petites llibreries no es poden permetre aplicar-lo. Les grans superfícies i cadenes, com Amazon, tenen aquest descompte aplicat per defecte, però no poden oferir el valor afegit de l’atenció presencial: “comptadíssimes vegades ha entrat algú dient-me: ‘tens aquell llibre?’ La gent entra i diu: ‘tinc una nena de 5 anys que li agrada això i això, quin llibre em recomanes?’ Això és el que mola i Amazon no t’ho donarà”.

Un dels dies de més facturació de l’any per al sector del llibre és Sant Jordi. Aquest any no es va poder celebrar, però des del Gremi de Llibreters i el Gremi de Floristes demanen que es faci la Festa del Llibre i de la Rosa el 23 de juliol. A Calella s’estan plantejant com ho organitzen. La Míriam Sellés aposta per celebrar-lo al vespre o a la nit degut a les altes temperatures i a que és un dia feiner.

Comparteix el contingut!

Go to Top