El drama de molts fixes discontinus: sense feina i sense ERTO

2020-07-27T21:27:43+01:0027/07/2020|

  • Coneixem el cas d’un treballador de la cadena Aquahotel que no ha pogut començar a treballar perquè l’hotel no ha obert i que no ha estat inclòs en l’ERTO de l’empresa.

Que el sector del turisme mou milions d’euros, és una evidència. Que aquest any la quantitat s’ha reduït dràsticament, també. Però enguany, totes les fitxes que cada estiu juguen una partida coreografiada han deixat la partida a mitges. I s’han vist afectades milers de persones, cadascuna d’elles en un nivell diferent. La crisi sanitària ha derivat en una crisi econòmica, però també turística.

Un dels actors que pitjor estan vivint aquesta situació són els fixes discontinus que treballen durant la temporada d’estiu als establiments turístics. Molts hotels i càmpings han decidit no obrir i, per tant, no donen feina a tot el personal que hi hauria de treballar. És el cas d’en Jordi (no diem el seu nom real per por a possibles represàlies), que hauria d’estar treballant a un dels hotels de la cadena Aquahotel. Però l’hotel on treballa no ha obert aquest any, tot i que estava previst que obrís la setmana passada. No ha començat l’activitat, per tant, no ha contractat a tots els fixes discontinus que hi treballen normalment. Personal de neteja, del menjador, de recepció, d’animació. “Ens ha deixat tirats” es queixa. En un any normal, haurien obert des del març fins al novembre.

En Jordi es va poder acollir a la pròrroga de l’atur que va oferir el Govern estatal, però finalitza aquest mes. A l’agost no tindrà ingressos ni tampoc feina. Es queixa que l’hotel no els ha inclòs en un ERTO (Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació), un fet que facilitaria als treballadors seguir cobrant una part del sou. Aquest és el drama de molts treballadors fixes discontinus. No poden treballar perquè els hotels no han obert, han acabat de cobrar l’atur i no tenen ingressos.

Molts treballadors fixes discontinus del sector turístic no han pogut començar a treballar aquesta temporada perque els hotels no han obert, però tampoc han estat inclosos en ERTOs. Això els ha deixat sense ingressos.

En Jordi, juntament amb un grup de treballadors del seu hotel, s’estan assessorant per reclamar ser inclosos en l’ERTO. Explica que hi ha un expedient on sí han inclòs al personal d’oficines que treballa tot l’any, i els fixes discontinus reclamen ser-hi. D’aquesta manera, podrien cobrar una part del sou, com a mínim, fins al setembre. Aquahotel no ha volgut fer declaracions.

Crisi turística

La por al contagi, les quarantenes, els rebrots o la disminució d’ingressos són alguns dels factors que influeixen en la crisi del sector turístic. Pels municipis on el turisme és un dels motors principals de la seva economia té greus conseqüències. A Santa Susanna, en un any normal, 2.000 persones treballarien en l’àmbit turístic. Aquest any, hi treballen 400, és a dir, només un 20%. Aquesta dada és extrapolable a Calella.

A un any amb molt poques reserves s’hi afegeixen les últimes decisions dels països dels quals rebem turistes: França ha desaconsellat als seus ciutadans viatjar a Catalunya i el Regne Unit ha imposat una quarantena pels viatgers que vinguin de l’Estat. El Govern espanyol està negociant que els turistes que hagin anat a les Illes Balears i les Illes Canàries no hagin de complir amb aquesta quarantena, però no ha inclòs a Catalunya.

L’allau de cancel·lacions que estan rebent els hotels s’està saldant amb el tancament dels establiments a mitja temporada. De fet, les Balears s’estan plantejant avançar el final de la temporada turística a la tornada a l’escola, és a dir, tancar al setembre.

Comparteix el contingut!

Go to Top