Veïns de Calella plantegen crear patrulles ciutadanes

2020-08-27T20:11:50+01:0027/08/2020|

  • A la falta de presència policial al carrer i davant de la onada de robatoris i incivisme que hi ha hagut a Calella aquests últims dos mesos, alguns ciutadans creuen que és el moment de posar en marxa la seguretat veïnal, una mesura controvertida que també té detractors.

Fa uns dies que els robatoris a comerços i a cases particulars centren les notícies. Aquest estiu també s’han fet notar els actes d’incivisme amb la crema de contenidors, actes vandàlics contra propietats privades, una batalla campal protagonitzada per joves calellencs o un atracament a mà armada en una casa del carrer Balmes. A tot això se li suma que els veïns tenen la percepció que falta policia a Calella, sobretot per les nits. “Aquí ni policia, ni seguretat, tothom qui vulgui fa el que li dona la gana, sigui atracant un negoci o fotent-li el pal a una persona. No s’endureixen les lleis a nivell nacional i tampoc hi ha prou policia, i així ens va, cada dia amb més persones vulgars que només fan que robar i crear problemes”, diu un veí que ha patit un robatori fa un parell de setmanes.

Des que es va acabar el confinament i hi ha hagut més llibertat de moviments, s’han anat succeint episodis desagradables de robatoris a la ciutat. Des de CALELLA COMUNICACIÓ ens hem fet ressò de contenidors cremant en plena nit, o de robatoris a establiments i a cases particulars.

Davant d’aquesta onada de delictes, alguns calellencs consideren que les autoritats locals no han estat capaces de posar remei a aquesta situació i creuen que la millor forma de solucionar-ho és posar en marxa les conegudes patrulles veïnals, patrulles ciutadanes que s’han posat en funcionament en altres municipis de la comarca i, fins i tot, a la capital catalana. “Saps el que és trist? Que hi hagi gent gran que tingui por de sortir al carrer a fer una cervesa i tornar quan es fa fosc per por que li facin alguna cosa” comenta un veí. Confien que si acaben posant en marxa la vigilància veïnal, les autoritats reaccionaran i posaran més presència policial al carrer. Tot just és una idea per posar en pràctica.

Les patrulles veïnals tenen el seu origen a principis dels anys setanta per l’augment de la delinqüència lligada a la droga. Recentment, s’han posat en pràctica a Barcelona pels furts al metro. A Mataró i a Premià de Mar també n’hi ha hagut per la percepció de la inseguretat derivada dels furts i ocupacions d’habitatges. Els veïns apunten als delinqüents i utilitzen xiulets per cridar l’atenció.

Per altra banda, aquests dos últims mesos hem viscut episodis d’incivisme que han acabant posant Calella al mapa dels aldarulls. L’episodi que més rebombori mediàtic ha causat ha estat la batalla campal que es va viure a l’interior de la guingueta Blue Bar, quan un grup de joves calellencs apallissava a un altre jove després d’una discussió a la platja per una presumpta agressió sexual. També hi ha hagut veïns que es queixen de grups de persones que fan “botellons” a altes hores de la nit amb la impunitat de la policia: “la Policia Local ha perdut els carrers de Calella, que ningú en tingui cap dubte”, és la opinió d’un seguidor de les xarxes socials veient la impunitat policial a les reunions de joves amb alcohol a altes hores de la nit.

Els veïns tenen la percepció que la policia no té el mandat clar d’actuar de forma efectiva contra l’incivisme i contra els que provoquen aldarulls; creuen que els infractors campen pels carrers de Calella impunement. “Si hem d’esperar a que la policia faci alguna cosa ho portem clar. La Policia Local ja està entretinguda posant multes”, és la percepció de molts seguidors. Alguns veïns expliquen que han trucat a la comissaria i que moltes vegades no han arribat ni a aparèixer. D’altres vegades, diuen, han vingut tard i que quan venen no fan res. “Aquí no hi ha qui pugui viure. Qui defensa el nostre dret al descans nocturn? Mai havia passat això amb tanta permissivitat. L’Ajuntament ha de fer alguna cosa ja! Si truques a la policia no envien ningú”.

La policia va desbordada

Pel que ha pogut saber CALELLA COMUNICACIÓ, el cap de setmana passat només hi havia 5 policies locals durant el torn de nit. Això deixava només un sol cotxe patrulla amb dos agents que van haver d’atendre en una sola nit més de cinquanta incidències. Els altres tres agents de la Policia Local estaven a la comissaria fent tasques a la sala de control i vigilant els detinguts. Per minimitzar l’impacte de la falta de policia, el consistori calellenc contractarà 4 agents cívics per reforçar la vigilància nocturna del cap de setmana. Caldrà veure la seva eficàcia.

L’inspector en cap de la Policia Local de Calella, Joan Vilademat, s’ha jubilat a finals de juliol i s’està a l’espera de la incorporació del nou inspector que vindrà en comissió de serveis des de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera. El nou inspector s’hauria d’incorporar al setembre i haurà de redreçar tot aquest desgavell. Ara per ara per incoporar el nou cap de la policia local calellenca encara no ha culminat.

Mala perspectiva de futur

La quantitat de gent que no té feina a causa de la crisi econòmica derivada de la crisi sanitària d’enguany fa preveure una tardor-hivern especialment complicada. Si els Serveis Socials no gestionen correctament la onada de necessitats que es rebran, es tem un increment de furts i robatoris.

Els comuns no creuen en les patrulles veïnals

Només els comuns han reaccionat a la crida de crear patrulles ciutadanes per defensar la seguretat dels establiments i habitatges posicionant-se en contra. Primer ho va fer la regidora Anna Giménez a través de les xarxes socials contestant a alguns dels veïns que s’hi posicionaven a favor i a posterior s’ha manifestat el regidor Sebastià Tejada: “la plantilla de la policia de Calella està en situació de constant inestabilitat, teòricament quan va marxar l’anterior inspector en cap de la Policia Local, va deixar tot a punt per passar l’agost. Però està clar que no és suficient. Considerem que l’equip de govern hauria de requerir als Mossos que facin la seva feina i així la Policia Local farà més tasca de prevenció i no tant d’actuació. Aquesta sensació d’inseguretat té a veure amb situacions de pobresa al nostre municipi i colindants. Cal un lideratge i polítiques socials per abordar aquests problemes; ara per ara no hem vist aquest liderat”.

Calella en Comú no s’extranya que hi hagi veïns que es plantegin mobilitzar patrulles ciutadanes però consideren que cal que l’equip de govern agafi la paella pel mànec i solucioni d’una vegada aquests incidents per evitar que hagin de ser els mateixos veïns els que surtin al carrer a defensar les seves propietats. La resta de partits del consistori no s’ha pronunciat.

El Govern no diu res

El regidor de seguretat de l’Ajuntament de Calella, Josep Torres (PSC) no s’ha manifestat al respecte. Les últimes declaracions públiques del regidor Torres van ser per aturar l’“incendi” provocat per la difusió del vídeo on es veia la batalla campal a la guingueta Blue Bar de Calella. En la seva intervenció a RCTV treia ferro de la gravetat del que es veia a les imatges per dir que es tractava d’una discussió entre joves. Cap altre membre del Govern municipal s’ha manifestat en aquest sentit.

Comparteix el contingut!

Go to Top