Pastisseria Ramírez: receptes tradicionals i pastes personalitzades

  • El Fernando Recanzone i la Gina Ramírez us atendran darrera el taulell
  • La pastisseria Ramírez és un negoci familiar que segueix fent les receptes de tota la vida, però que també fa galetes i pastissos personalitzats dels que envia fotos als seus clients perquè puguin veure el procés d’elaboració.

2020-10-29T10:27:35+01:00 29/10/2020|

Matèria prima de qualitat, receptes artesanals i tradicionals i pastes personalitzades. Són la clau de l’èxit de la pastisseria Ramírez, a més d’una clientela fidel. Gràcies a aquests elements, l’any que ve compliran 50 anys. En tot aquest temps, hi ha hagut un relleu generacional: el propietari es va jubilar i va deixar pas a la seva filla, Gina Ramírez, i al seu gendre i marit de la Gina, Fernando Recanzone. Ara són ells els que segueixen amb la tasca que va començar el seu pare. “Nosaltres patíem una mica, pensàvem ‘a veure si

deixen de veure al pare i deixen de venir’, però la gent diu que continua tenint el mateix gust”, admet la Gina. Explica que ha viscut la botiga des de petita, on ja feia panellets abans que arribés al taulell. La pastisseria Ramírez es troba al carrer carrer Sant Isidre número 29

Panellets de moltes varietats acabats de sortir del forn

Es troben immersos en la temporada de panellets, fan unes 14 varietats: de pinyons, taronja, cafè, maduixa, vainilla, coco… Però no hi ha dubtes, “el més popular i el més car és el de pinyó. Hi ha diferents procedències de pinyó. La xinesa o la paquistanesa és més econòmica, però nosaltres comprem pinyó nacional, de Castella. Cada any és més car. Però la gent igualment el compra, perquè és molt bo”, explica la Gina. Una cosa sí ha canviat: abans els clients compraven més quantitat, safates immenses per compartir amb la família. Ara, més encara en temps de la COVID-19, es compra més a petita escala.

Un quilo de panellets de pinyó val uns 60 euros, la barreja de diferents varietats amb el de pinyó costa 50 euros i la barreja sense el de pinyó es queda en uns 40 euros. El pinyó és el producte que puja més de preu.

Per aquesta època no només fan panellets, “és el segon any que fem les pastes de Halloween, sobretot agrada als nens. Hem intentat anar fent picades d’ullet a les tradicions americanes que mica en mica van venint, però mantenint les d’aquí. És el que crida més l’atenció dels joves”, destaca la Gina Ramírez.

En dues setmanes han fet uns 5kg de panellets. Els produeixen setmanalment perquè no es ressequi el massapà del panellet. Per fer-los, han comprat un sac de 25kg d’ametlla i un de 25kg de pinyó. Ja han comptat amb què els sobri per poder fer els torrons, que també fan de forma artesanal. El Nadal ja és a punt d’arribar i al novembre comencen a preparar els torrons perquè els han de deixar assecar abans de tallar-los. També fan figuretes de massapà de colors, un tipus de pasta que als nens agrada molt. Passat Reis ja comencen a fer bunyols i allarguen la temporada fins al maig. El dia de més feina de l’any és per la revetlla de Sant Joan. La roda mai deixa de girar a una pastisseria, que sempre té la pasta de temporada a punt.

Cada temporada té la seva pasta típica. Ara toquen els panellets, d’aquí dos mesos seran els torrons. Per Setmana Santa, els bunyols i per Sant Joan, la coca, és el dia de més feina de l’any.

Durant tot l’any fan galetes i pastissos personalitzats, com de Star Wars o de La casa de papel. Perquè el client pugui veure el procés d’elaboració, “quan ens encarreguen pastissos o galetes personalitzades, al client li enviem vídeos o fotos abans que vingui perquè ho pugui veure mentre ho estem elaborant”. També són molt actius a les xarxes socials, on van publicant allò que van produint. De fet, també reben comandes a través de les xarxes.

La Gina i el Fernando també han rebut peticions curioses: “també ens han demanat galetes i pastissos per gossos. Té caldos i gustos perquè els agradi a ells”, comenta en Fernando.

Al passar pel carrer Sant Isidre es pot veure l’aparador de la pastisseria

La personalització, però també la qualitat de la matèria prima, es nota en el preu. Segons la Gina, els clients de tota la vida no discuteixen el preu, perquè coneixen la qualitat i el sabor que tenen els seus productes. Això fa que “no podem competir a nivell de preu amb una cadena industrial, però el que sí que podem oferir és qualitat, perquè ens mirem molt la matèria prima, que les receptes són 100% artesanals i el personalitzar-ho”.

En un dia normal, el tipus de pasta que més es ven són per l’esmorzar o el berenar: croissants, ensaïmades, trossets de coca. A la gent gran li agrada molt el cabell d’àngel. Els caps de setmana, a més es venen molts postres i, puntualment, pastissos d’aniversari.

X