Concepte, l’espai on aprendre l’artesania de la cuina

  • Tallers de cuina participatius, per a col·lectius minoritaris o per a grups privats. Els tallers són el plat fort de l’Artesà de la cuina, tot i que també fan menjar a per portar a casa o a la feina i esdeveniments privats.

2020-11-03T20:52:39+01:0003/11/2020|

Hi ha un establiment a Calella on pots desenvolupar les teves habilitats culinàries: l’Artesà de la cuina, al local Concepte, situat al carrer Bruguera nº 224. El seu propietari és en Josep Maria Pons, un xef que va començar la seva formació en el món de l’hostaleria a l’institut Bisbe Sivilla per després fer el salt a Barcelona. Va estar durant quatre anys a la cuina de restaurants amb estrella Michelin. Després, la seva vida va donar un gir: “me mare es va posar malalta de càncer i com que no tenia temps per acompanyar-la ni cap estona per estar amb ella, vaig passar del restaurant a les escoles. He estat treballant a tres escoles. Me mare es va morir i em va quedar aquest local. Ja portava temps que entre estar treballant de xef a restaurants amb estrella i amb l’experiència de formador, vam començar a desenvolupar aquest projecte”.

D’aquesta manera va engegar Concepte, el local anomenat així en honor a la seva mare, que es deia Concepció. Les formacions, però, s’anomenen Artesà de la cuina, ja que els seus pares li van inculcar des de petit la importància de comprar productes de proximitat i de menjar bé.

Fan diversos tipus de formacions: d’oci, on qualsevol persona, sigui quin sigui el seu nivell, es pot apuntar; i formació per col·lectius minoritaris i joves en risc d’exclusió social. També fan formacions privades per grups particulars i sopars i dinars amb showcooking. El local, que té diverses sales, també el lloguen a empreses per fer presentació de productes o per fer tasts de vins, caves i cerveses.

L’Artesà de la cuina col·labora amb el Servei d’Ocupació de Catalunya, l’Encenall i l’Innova de Pineda de Mar per fer tallers a col·lectius en risc d’exclusió social.

No acaba aquí, “també tenim una línia de menús que els portem a domicili que es diu Workeat!, que és el que fem als matins, que ens dediquem a portar menús a domicili o a centres de treball, una espècie de càtering”. Van detectar que no hi ha botigues de menjar per endur que portin dinars a treballadors d’empreses i van desenvolupar aquest producte. Alhora, era la manera de treballar als matins, perquè els tallers són per la tarda. Ho van engegar al mes de gener i al març va començar la pandèmia. Això ha provocat que encara no hagi acabat d’arrencar.

La crisi de la COVID-19 també s’ha fet notar en els tallers, perquè on abans omplien, ara s’apunta poca gent. Entenen que són un servei extra en un temps de dificultats econòmiques i que no a tothom li crida l’atenció, en aquests moments, tancar-se en un local amb més gent. Tot i així, “estem aquí per quedar-nos”, afirma en Josep Maria de forma contundent.

Tallers participatius i per col·lectius minoritaris

Cada mes fan una programació, on inclouen plats ètnics, d’altres cultures, arrossos i vegetarians. També s’adapten als productes de temporada, com els bolets o els panellets. L’aforament màxim que tenien per les formacions era de 12 persones, però degut al coronavirus han reduït a 8. En el cas de dinars i sopars, només estan permeses 6 persones.

Durant el mes d’octubre van començar a fer formació amb joves en risc d’exclusió social de l’Innova de Pineda de Mar que venien a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Es tracta d’una formació de 50 hores per tres grups de 10 joves que tenen una durada d’una hora i mitja, on l’objectiu és que facin un tast de l’ofici. Degut a les mesures sanitàries, però, l’han hagut d’aturar.

Productes de proximitat

La filosofia de l’Artesà de la cuina és treballar amb productes de proximitat. En Josep Maria té un hort a Santa Susanna i sempre que poden cultiven ells mateixos els aliments. També fan olis i vinagres.

Quan han de comprar productes, van a botigues de Calella, que alhora també són clients seus.

Iniciatives audiovisuals a les xarxes socials

En Josep Maria Pons també s’ha atrevit a posar-se davant la càmera per fer vídeos relacionats amb la cuina però donant un valor afegit. Han creat tres tipus de vídeos. Un d’ells és un programa anomenat Random cookers, on conviden a artistes alternatius i fan una recepta de forma conjunta. A mesura que l’elaboren, fan una entrevista al convidat per conèixer-lo.

Una altra sèrie de vídeos que estan desenvolupant portaran per nom Gastro-caravan. Aniran a una zona de Catalunya, on triaran quatre punts d’interès, i els donaran a conèixer. Per últim, també volen engegar vídeos per promocionar el comerç local de Calella.

A més d’aquests vídeos, al perfil d’Instagram de l’Artesà de la cuina també s’anuncien tallers, els menús del Workeat! i promocions.

Comparteix el contingut!

Go to Top