La llibreria El Faristol compleix 25 anys

  • La propietària d’El Faristol es defineix com a “llibretera 24 hores 365 dies a l’any”. Amb aquesta il·lusió, assessora als seus clients recomanant els llibres que ella mateixa ha gaudit.

2021-01-04T20:26:24+01:0004/01/2021|

La llibreria El Faristol, situada al carrer Bruguera, està d’enhorabona: acaba de bufar 25 espelmes. 25 anys d’aixecar la persiana cada dia per recomanar els millors llibres pels clients. Amb algunes variacions, però amb la il·lusió del primer dia i l’experiència de tots aquests anys. La seva propietària, Marta Rocafort, té clar que la botiga forma part d’ella: “la gent ja m’agenda com a Faristol. Jo rebo comandes per WhatsApp els diumenges, els dissabtes a les onze de la nit. Sóc llibretera 24 hores 365 dies a l’any”. Quan la veuen pel carrer, també l’aturen per encarregar-li llibres. Lluny d’adreçar-los a l’horari de la botiga, ella s’envia un correu electrònic amb les dades per fer la comanda d’allò que li demanen.

Filòloga de carrera, va començar la seva vida laboral fent suplències de professorat. Un dia, un noi li va proposar muntar una cooperativa. “En un primer moment em va fer molta gràcia. Però després les coses van canviar, per enganxar clients vam fer quiosc també. Això vol dir treballar tots els caps de setmana, obrir cada dia del món excepte tres dies festius que no hi ha premsa i és tot un món: tenir fascicles, tenir revistes”. La part del quiosc va anar creixent amb els regals dels diaris, els cupons i les cartilles. “Vivíem només d’això i desateníem una mica la part del llibre perquè no podíem, portava molta i molta feina”. El llibre era justament el que a ella més li agradava. Per això, l’any 2009, quan es va quedar sola a càrrec de la botiga, va desaparèixer la part del quiosc. Va començar a fer un nou horari i es va quedar “molt més a gust”. 

L’any 1995, El Faristol va obrir al carrer Bruguera. A dia d’avui, 25 anys després, continua al peu del canó. Ha desaparegut la part del quiosc i s’ha fomentat el llibre infantil.

El fet d’estar sola també va suposar un problema, perquè si tanca per vacances o es posa malalta, deixa de tenir ingressos. És “la vida de l’autònom”, reconeix. Però “m’encanta venir a treballar, m’encanta la meva feina, la relació amb la gent, parlar de literatura, parlar de llibres, recomanar i que després et vinguin a dir ‘m’ha agradat molt, recomana’m un altre’, això és el millor”, diu amb un somriure als llavis.

A l’hora de recomanar llibres, es guia pel que ella ha llegit i li ha agradat. Intenta llegir de tot: en català i en castellà, diferents estils. La part que més ha fomentat en els últims anys és la del llibre infantil. Considera que és més difícil comprar un llibre per nens per internet que no un llibre d’adults, perquè per internet no pots veure les il·lustracions ni saber quin tipus de lletra té. “Hi ha molts pares que es preocupen perquè els fills tinguin de ben petits un hàbit de lectura, encara que no sàpiguen llegir, amb un llibre de roba, un llibre de sons o de textures. Que tinguin un llibre físic a les mans”, explica la Marta. 

Els tres puntals d’El Faristol són Sant Jordi, el llibre de text i la campanya de Nadal. Els dos primers pràcticament no han servit. Per Sant Jordi del 2020 estàvem confinats i la llibreria estava tancada com una de les mesures decretades per l’Estat. Es va celebrar un Sant Jordi d’estiu, que no va arribar a igualar les vendes d’un dia del llibre normal. De fet, la Marta creu que “no hi tornaran a ser aquests Sant Jordis tan multitudinaris. Nosaltres portàvem més de 100 caixes en una parada de 27 m2, fèiem l’aposta per la parada, érem els únics llibreters d’ofici i això ho notàvem, però això no es repetirà”. Creu que han perdut un 30% dels clients de Sant Jordi. Tot i així, considera que la tradició de comprar un llibre continuarà, encara que minvada.

Pel que fa al llibre de text, també han notat una baixada important perquè moltes escoles han decidit no demanar llibres i substituir-los per llicències digitals o gestionar les mateixes escoles la venda dels llibres i quaderns.

Al llarg dels anys, han tingut molts escriptors presentant els seus llibres: Titot, Josep Maria Terricabras, Toni Cruanyes, Empar Moliner, Maria de la Pau Janer, etc. També han fet tallers d’escriptura, d’enquadernació, de coaching i d’scrapbooking. A l’inici, també feien exposicions de pintura.

Per aquest Nadal, Marta Rocafort recomana La ciutat de vapor, de Carlos Ruíz Zafón; No diguis res, una història basada en fets reals de Patrick Radden Keefe; i La drecera, de Miquel Martín, un dels finalistes del premi al millor llibre de l’any que atorga Òmnium Cultural.

Comparteix el contingut!

Go to Top