L’experiència del Glòria motiva la protecció de les guinguetes

A l'hivern, les guinguetes es protegeixen amb sacs de sorra

  • Un any després del Glòria, les guinguetes han après la lliçó i han col·locat sacs de sorra davant dels establiments per protegir-los de futurs temporals. La majoria de municipis van haver de fer front als costos dels danys que va provocar la llevantada sense rebre ajudes.

2021-01-20T12:29:46+01:0020/01/2021|

El Glòria va suposar un punt d’inflexió per les guinguetes de Calella: davant la por que nous temporals les malmetessin, es va decidir instal·lar sacs de sorra al davant formant una muralla. Això ha fet canviar el paisatge de la platja durant l’hivern. No és el primer temporal que afecta de ple les guinguetes. Abans, ja havien trencat la vela al Nui Beach.

A Calella, el mar es va empassar bona part de la platja, afectant de ple les guinguetes. El vent va fer caure arbres, barrant el pas, fins i tot sobre els cotxes. També va arrencar part de la teulada del Club Nàutic i les plaques solars de la Piscina Municipal. Va provocar nombrosos desperfectes a la via pública i a diverses cases. Tot i així, Calella no va ser dels municipis més afectats.

El Glòria va demostrar que les infraestructures dels pobles costaners no estan preparades per suportar aquest tipus de temporals.

Tampoc ho està Rodalies: quan plou amb intensitat, els trens no poden circular amb normalitat. Més encara quan hi ha onades tan fortes que arriben a les vies. El sistema elèctric es fa malbé amb la sal del mar. També el sistema de seguretat, que està automatitzat. Alguns dels efectes que va provocar el temporal no s’han acabat de solucionar fins fa poc. És el cas dels dos ponts de la Tordera, trencats pel temporal. Tant el de la carretera com el ferroviari van ser inaugurats a finals d’any.

Sense ajudes

Malgrat les afectacions que van patir molts municipis, la majoria van reparar els danys amb recursos propis i no amb les ajudes promeses per les administracions i que molts ajuntaments, com és el cas de Calella, no han rebut.

Al Maresme, el Glòria va provocar més de 50 milions d’euros en danys.

Pineda de Mar, en canvi, va recuperar el passeig i una de les seves platges gràcies a les obres que va fer el Govern espanyol. El passeig del municipi veí és objectiu de temporals i s’ha hagut de refer en diverses ocasions. Aquesta vegada, però, s’ha optat per prescindir de les peces de formigó que formaven el carril bici.

Patrulles ciutadanes per netejar la platja

El pas del Glòria també va comportar una mobilització popular sense precedents a la nostra ciutat amb l’objectiu de netejar la platja. La iniciativa va sortir dels mateixos ciutadans en veure les imatges desoladores de la façana marítima plena de canyes i restes vegetals, així com altres objectes que havia portat el mar.

En veure la voluntat dels calellencs de netejar la platja, l’Ajuntament va sortir al pas liderant la iniciativa i dividint la platja en zones per tal que els ciutadans es repartissin.

Comparteix el contingut!

Go to Top