Sukha Calella, un gimnàs que s’ha reinventat traslladant les classes a l’aire lliure

Durant el temps que els gimnasos han hagut d'estar tancats, Sukha ha traslladat les classes a l'aire lliure

  • Sukha Calella va obrir el 22 de gener de 2020 al carrer Ànimes número 34, només un parell de mesos abans del confinament. Va ser després d’acceptar l’oferiment de traspàs del seu antic propietari, amb qui va treballar durant un temps, quan el centre es deia “The body”.

2021-02-09T17:09:39+01:0009/02/2021|

Carla Ibáñez, gerent de Sukha Calella ha explicat a CALELLA COMUNICACIÓ que “l’antic propietari es volia dedicar a altres coses i feia temps buscava algú que li transmetés confiança”. Després de pensar-s’ho, va fer números i es va dir a ella mateixa: “el món és dels valents i valentes!”. I com diu la Carla, hi ha trens que només passen una vegada, i si el perds ja no hi ha res a fer. Així que es va quedar el local, va invertir per fer uns retocs i va canviar-li el nom amb el qual se sent totalment identificada: “Sukha”. Un cop llest, va començar a fer promoció. Ibáñez assegura que “estic molt orgullosa i satisfeta, essent la meva feina, la meva vocació i professió”.

“Sukha” en sànscrit pot ser definit com la felicitat autèntica, profunda i duradora al marge de les circumstàncies.

Però amb poc més de dos mesos de vida, va arribar la pandèmia de la COVID-19, el confinament domiciliari primer i les restriccions amb els constants tancaments, després.

I és que la pandèmia va parar per complet tota l’activitat esportiva durant tres mesos, incloent els gimnasos, centres esportius i competicions, així com els Jocs Olímpics de Tòquio 2020.

En un primer moment, “com a conseqüència de l’estancament ens va agafar d’imprevist, havent de generar canvis en les nostres rutines i modificacions en la nostra planificació”, explica la gerent de Sukha Calella.

El fet d’haver de tancar “ens va generar la motivació per obrir noves portes, reinventant-nos i buscant les millors alternatives dins del nostre abast per tal de donar el millor servei, sempre tenint en compte que l’esport és salut”, assenyala Ibáñez, que també ha volgut fer referència al llibre “Salud, ejercicio y deporte” de Jügen, W., on detalla que “no existeix una definició única del concepte de salut que pugui ser aplicada en totes les situacions”. 

La salut, segons l’OMS, és un estat de benestar físic, mental i social general, és a dir, una absència de la malaltia i la debilitat.

D’altra banda, des de Sukha asseguren que “vàrem creure oportú subratllar la importància de la motivació en els programes esportius (entrenaments personals i grupals), atenent en tot moment l’objectiu de potenciar la pràctica esportiva saludable con a sinònim de benestar”.

Lluny d’arronsar-se, el lema de Sukha durant aquesta pandèmia ha estat “tancar per obrir”. La recerca de la felicitat interior, com diu el significat de la paraula sukha, és la seva filosofia i, l’esport, el camí per aconseguir-ho. 

Classe interior al gimnàs Sukha Calella

Ibáñez ha destacat que “a Sukha ens agrada transformar-nos, perquè treballem cos i ment”.

El confinament anava per llarg i les idees i la posada en marxa va ser bastant variada durant tot el procés. Van començar fent “lives” (directes) a Instagram, on encara es poden veure a través del seu perfil @sukha.calella.

De fet, van crear una rutina per cada dia, de dilluns a divendres. “Els dilluns fèiem classe tàbata o EMOM; els dimarts classe de bodycombat; dimecres tàbata o HIT; dijous full body i divendres classe d’estiraments”, recorda la gerent del gimnàs. 

El PROCICAT va deixar tornar a obrir amb les restriccions i seguint totes les mesures preventives, però després “vam haver de tancar per tornar a obrir fent-nos més forts que mai, evitant que la COVID-19 ens aturés”, destaca Ibáñez. “Hem traslladat les nostres classes a l’aire lliure, gaudint així d’un ambient fresc i natural per reactivar-nos i potenciar les nostres capacitats”, afegeix. 

Però, per aquells que no es poden desplaçar de municipi i venir a Calella a fer les classes, des de Sukha també han fet entrenaments virtuals a través de la plataforma “Jitsi Meet”. Però la gerent de Sukha ho té clar: “ens toca actuar sense limitacions, el físic i la ment dels nostres clients són les nostres metes”.

El fet de poder seguir fent esport amb la teva entrenadora en directe de manera virtual ha estat molt ben rebut pels seus clients. “El compromís i la dedicació dels esportistes ha estat immillorable. Per a un esportista, l’esport és innegociable, és com la benzina per un cotxe”, explica Carla Ibáñez. “Escapolir-se significaria la seva raó de ser, anar contra la seva naturalesa, augmentant el mal humor i la irritabilitat. És per això que la seva implicació és absoluta i sincera”, ha continuat. 

Però el que és bo pels clients, no ho ha estat tant per ells. L’entrenadora ha destacat que “a nivell nostre, ens ha estat més dificultós: corregir una postura mal feta per l’esportista, controlar els tempos de la respiració, identificar la intensitat subjectiva de l’esportista o la densitat de la sessió (la relació entre la durada de l’esforç i la durada de la pausa de la repetició o descans) degut a les pauses incontrolades de la connexió d’Internet, entre d’altres”.

Carla Ibáñez, gerent de Sukha Calella

La pandèmia ha fet que els “falsos” entrenadors personals i les descàrregues d’aplicacions mòbils han crescut exponencialment, i és que l’exercici físic a casa s’ha convertit en una pràctica habitual des de l’inici de l’estat d’alarma.

En aquest temps, molta gent s’ha animat a fer exercici via “streaming” o a través de vídeos de tot tipus d’entrenadors/es personals i “influencers” sense tenir en compte si disposen de la titulació requerida.

Carla Ibáñez, ha volgut destacar que “des del sector professional de l’activitat física i l’esport advertim que el desconeixement i les falses creences sobre l’activitat física pot provocar greus lesions. El que pot ser beneficiós es pot retornar en contra”.

“De la mateixa manera que no ens deixarem treure un queixal per un enguixador ni ens anirem a tallar els cabells a una ferreteria, tampoc ens hauríem de posar en mans de falsos entrenadors que poden provocar hipertròfies o lesions musculars, tendinoses, òssies, lligamentoses o de discs intervertebrals.”

Carla Ibáñez, gerent de Sukha Calella.

Des d’aquest dilluns, els gimnasos han pogut tornar a obrir, amb un 30% d’aforament. Una notícia que ha estat molt ben rebuda pel sector. Amb locals tancats, es deixen d’ingressar diners i els lloguers i d’altres despeses no s’aturen. A banda, les despeses del dia a dia, per molt que s’intentin minimitzar. “És una situació asfixiant i la reobertura ens torna a donar aire”, ha dit Ibáñez.

Des de Sukha expliquen que tot i que “les restriccions mantenen a ratlla el virus, poden afectar molt a la salut mental. Estar tancats pot ser caldo de cultiu d’angoixes i ansietat, pot afectar moltíssim el nostre equilibri emocional. La pràctica esportiva és, sens dubte, la vacuna perfecte per alliberar tensió i retrobar l’estabilitat”.

La gerent del centre esportiu ha volgut recalcar que “amb la responsabilitat d’uns i d’altres, prenent les mesures de precaució necessàries, la reobertura dels centres esportius al 30% no ha de portar cap risc de transmissió del virus. En canvi, aquesta reobertura segur que aportarà beneficis monumentals en termes de salut mental i física per moltíssima gent que ho estava desitjant”.

Classes gratuïtes aquesta setmana

“Davant les dificultats es poden fer dues coses: abaixar els braços i lamentar-nos, o lluitar i buscar alternatives.”

Carla Ibáñez, gerent de Sukha Calella.

Amb el centre tancat, Ibáñez va pensar en la possibilitat de fer, dels espais oberts, un gran gimnàs, “i ho vaig pensar no només per a mi, sinó també per la necessitat que té la gent de fer exercici i trencar la monotonia, de trobar una vàlvula d’escapament per alliberar tensió” destaca. 

“Em vaig il·lusionar tant amb el projecte que, tot i que ara sembla que podré tornar a obrir, no el vull abandonar. I com que en tots els projectes s’ha de donar facilitats per incentivar, vaig pensar en la primera classe gratuïta per engrescar a que la gent s’apunti a tastar-ho. Estic convençuda de que els que vinguin, repetiran. M’hi deixaré la pell”, ha dit Ibáñez.

Tot i que la pandèmia ho ha trastocat tot, el sector de l’esport ha resistit. Des de Sukha asseguren que quan arribi una certa normalitat allà estaran, al carrer Ànimes número 34.

Comparteix el contingut!

Go to Top