L’Ajuntament reconeix que la gatera té deficiències i promet millores

  • Un dels gats de la gatera s'acosta a la càmera encuriosit
  • Representants municipals han visitat les instal·lacions i han acordat diverses actuacions de millora. Han pogut constatar que, tal com explicaven les voluntàries que van fer fora, la gatera té mancances que cal solucionar i legalitzar.

2021-02-20T20:42:36+01:00 20/02/2021|

En una carta enviada a l’Associació de Veïns Calella Centre, com a resposta a les preguntes que va fer l’entitat veïnal, l’Ajuntament admet implícitament que la gatera té deficiències i promet millorar-la i legalitzarla: “Quan aquestes actuacions s’hagin realitzat, procedirem a regularitzar la instal·lació i donar-la d’alta com a nucli zoològic”, informa el consistori a l’entitat. La gatera no disposa de la legalització corresponent ni la pot tenir a hores d’ara, com ja va avançar CALELLA COMUNICACIÓ, perquè no compleix amb els requisits mínims exigibles segons l’ordre de creació del Registre de nuclis zoològics de Catalunya. Aquesta normativa data de 1988. A dia d’avui hi ha, almenys, dos gats a dins.

Les voluntàries de la gatera denunciaven al responsable de l’Associació Amics dels Animals de Calella i veterinari municipal, Josep Estañol, l’estat de deixadesa en què es trobava la instal·lació, però no les va escoltar. Al contrari, en el moment que van promoure l’enviament d’instàncies al consistori per demanar les millores, les dues voluntàries van ser apartades de l’entitat amb el beneplàcit de l’Ajuntament.

Les exvoluntàries de la gatera denunciaven públicament, al desembre passat, les mancances de la instal·lació, en concret, la falta d’una zona de quarentena, humitats a les parets i el terra malmès. També denunciaven la falta de llum i que la instal·lació estava en precari. Per realitzar aquestes denúncies, que ara el Govern municipal reconeix com a certes, les van apartar de l’entitat. La gatera tampoc disposa de nucli zoològic, necessari per realitzar l’activitat, també ho confirma el Govern en l’escrit.

En reunions prèvies que havien tingut les exvoluntàries amb el regidor de Sostenibilitat, Albert Torrent, assegurava que no tenien cap queixa del funcionament ni de l’estat de la gatera municipal. De totes maneres també els van dir que motivarien una inspecció de la instal·lació. 

El resultat d’aquesta inspecció, que es va fer a finals de gener, conclou que sí que hi ha mancances. Així ho ha comunicat l’Ajuntament en l’escrit de resposta que ha enviat a l’Associació de Veïns Calella Centre. Finalment, l’Ajuntament realitzarà les actuacions, tot i que no ha indicat quines.

Tècnics municipals han hagut de fer un informe de l’estat de la gatera i han certificat que s’hi han de fer millores. També que cal tramitar la declaració de nucli zoològic. L’àrea de medi ambient municipal va coixa al no disposar de tècnic de medi ambient. Plaça que el Govern va eliminar al 2017 en ple procés de selecció.

A l’escrit de resposta al requeriment d’informació per part de l’associació de veïns, el Govern municipal també confirma que la gatera està gestionada per l’Associació Amics dels Animals de Calella i que el control dels gats que hi entren els porta la mateixa entitat. També informa que la despesa de l’alimentació i de les actuacions veterinàries les assumeix el consistori. El president d’aquesta entitat és el veterinari Josep Estañol, que al mateix temps és qui contracta el Govern municipal per fer les actuacions veterinàries que descriu a la carta.

Avui es commemora el Dia Internacional del Gat. Es va implantar el 20 de febrer perquè va ser el dia que van practicar-li l’eutanàsia al gat del president dels Estats Units Bill Clinton, després de diagnosticar-li un càncer. De nom Socks (mitjons en anglès), va ser molt popular perquè es passejava per la Casa Blanca i fins i tot apareixia en les rodes de premsa. El gat és l’únic animal que celebra el seu dia tres cops a l’any. A més del 20 de febrer, també es commemora el 8 d’agost i el 29 d’octubre als Estats Units.

X