INCIVISME

El cost de l’incivisme: burilles, xiclets i ara, mascaretes

  • És molt habitual anar passejant pel carrer i trobar al terra xiclets enganxats, excrements de gos i burilles. Retirar tot això té un cost per la ciutadania, pels cívics i pels incívics.

2021-03-09T10:31:37+01:0009/03/2021|

Els ajuntaments catalans assumeixen cada any el cost de netejar els xiclets enganxats, retirar les caques de gos i les burilles que els fumadors llencen a terra. En aquest últim cas, a Catalunya és van generar 2.720 tones de burilles durant l’any 2019, segons un estudi de prevenció de residus.

Segons la Fundació Rezero, autora de l’informe, es calcula que recollir les burilles costa als ajuntaments entre 12 i 21 euros per habitant a l’any, amb costos més elevats als municipis de la costa.

L’estudi mostra que les burilles representen entre el 30 i el 40% de les escombraries disperses en municipis i són el residu més abundant a les platges del Mediterrani occidental, amb un 25,33% sobre el total de deixalles marines.

Amb les lleis antitabac s’ha reduït el seu consum, però encara hi ha un milió i mig de fumadors a Catalunya. S’han fumat gairebé 427.000 paquets de tabac, o el que és el mateix, 8’5 bilions de cigarretes.

Es calcula que, arreu del món, 7 de cada 10 cigarretes que es fumen acaben al carrer o en espais naturals.

Tot i que encara no hi ha dades del 2020, el més probable és que aquestes xifres s’hagin reduït a causa del confinament domiciliari dels primer mesos de l’any passat i de les restriccions sanitàries. De fet, es va prohibir fumar al carrer si no hi havia més de dos metres de distància amb la resta de persones, fet que va fer disminuir el nombre de gent que fumava al carrer.

Els xiclets enganxats, difícils de treure

Treure els xiclets enganxats del terra comporta molta feina. Netejar un xiclet a Calella, costa, de mitjana, uns 15 cèntims, més del que val un de nou.

Al llarg de l’any, els ajuntament es gasten milers d’euros per netejar els xiclets.

Els excrements de gos, una altra problemàtica dels municipis. Qui té un gos, té una responsabilitat. No recollir els excrements del gos de la via pública, a banda d’implicar la molèstia d’anar esquivant les femtes o bé de trepitjar-les, pot provocar riscos per a la salut i el medi ambient, i també poden causar accidents, com la caiguda dels vianants. A Espanya, no recollir els excrements de gos comporta multes de fins a 3.000 euros, si bé és cert que ben poques vegades es tramiten aquestes sancions. Hi ha ciutats que tenen registrat l’ADN dels gossos i, quan troben excrements a la via pública, els analitzen i els cotegen amb el cens per tal de multar al propietari que no l’ha recollit. Un municipi proper on s’utilitza aquesta tècnica és Tordera. De fet, molts seguidors de CALELLA COMUNICACIÓ s’han queixat de la deixadesa d’alguns propietaris de gos que no recullen els excrements de les seves mascotes, fins i tot als portals dels ciutadans.

Guants i mascaretes acaben al mar

Per tots és sabut que el mar és ple de microplàstics. Des de l’inici de la pandèmia, però, també arriben al mar guants i mascaretes, que tenen una elevada composició plàstica, són difícilment degradables i poden desprendre substàncies tòxiques.

Els residus de les proteccions sanitàries estan arribant al medi natural causant un gran impacte mediambiental.

Comparteix el contingut!

Go to Top