Els patinets elèctrics prenen el control dels carrers

Els patinets elèctrics no poden circular pel carrer Església, alguns conductors van caminant per poder-hi passar

  • Cada vegada es veuen més patinets elèctrics pels carrers de Calella. Malgrat que hi ha una normativa que els regula tant a nivell municipal com estatal, no tots els conductors la compleixen.

2021-03-31T18:07:45+01:0031/03/2021|

Els patinets elèctrics ja estan consolidats com a vehicles de mobilitat personal (VMP). És una tendència a l’alça des de fa uns anys, ja que és força econòmic i, a diferència de la bicicleta, no cal fer un esforç per utilitzar-lo. A més, no és contaminant. Per desplaçaments curts, és una opció que molts ciutadans tenen en compte.

Però no tothom que utilitza aquests patinets elèctrics compleix la normativa que regula aquest tipus de vehicles. De fet, molts usuaris no la coneixen. Sovint es veu gent amb patinets circulant pel carrer Església o pel Passeig Manuel Puigvert, malgrat estar prohibit des de fa 4 anys. De fet, diversos calellencs s’han queixat a través de les xarxes socials que molts conductors de patinets elèctrics circulen massa ràpid per zones de vianants per on no haurien de passar. També es veuen joves circulant amb patinet sense casc, tot i ser obligatori.

L’any 2020, la Policia Local va denunciar a 22 persones conductores de patinets elèctrics. En el que portem de 2021, n’han denunciat 4. Des de l’Ajuntament i la policia treballen per fer una “tasca preventiva d’informació quan es detecten usuaris fent algun tipus d’infracció”. És a dir, en forces ocasions la policia local es limita advertit al conductors dels patinets que estaven cometent una infracció i se’ls ha informat de la normativa, sense arribar a denunciar-los.

L’Ajuntament va actualitzar l’Ordenança Municipal de Circulació l’any 2017 per incloure aquest tipus d’aparells elèctrics. Inicialment, estava pensat pels “segways” turístics, però amb la creixent demanda de patinets, també resultava adient. Va ser una de les primeres normatives que regulaven aquests ginys. Amb tot, la Direcció General de Trànsit va redactar una normativa, que va entrar en vigor el 2 de gener d’aquest any, un cop constatat l’alt volum de gent que els utilitza i que cada vegada hi ha més accidents causats per patinets. Per tant, des de fa uns mesos conviuen la normativa municipal i l’estatal.

Els patinets elèctrics no són els únics que es veuen pel carrer. Els més petits utilitzen patinets sense motor. Molts d’ells els porten a l’escola, però com no els poden entrar, els deixen amuntegats a la porta. Això provoca problemes de mobilitat a les zones més estretes, com a l’entrada de Gestvia just al costat de l’escola El Far.

A Calella, els vehicles de mobilitat personal es classifiquen en tres tipologies en funció de la seva velocitat màxima: fins a 15 km/h, de 16 a 30 km/h i més de 30 km/h. Però segons la DGT, poden circular com a molt a 25 km/h. Anar a més velocitat pot suposar una multa de 500 euros i la immobilització del vehicle.

Els conductors de patinets elèctrics poden ser sotmesos al test d’alcoholèmia. No poden superar les mateixes taxes que un conductor d’un cotxe. A més, no poden utilitzar auriculars ni fer ús del telèfon mòbil. També està prohibit que vagin dues persones en un patinet elèctric, sota sanció de 100 euros, ja que es consideren d’ús personal.

Està prohibit circular en grups de més de 4 patinets elèctrics. Fins a 4, han de circular en fila d’un i a un metre de distància un de l’altre. Per fer rutes per la ciutat en grup, cal sol·licitar autorització, com destaca la normativa municipal.

Pels carrers de Calella, els patinets només poden circular per la calçada, pels carrils bici i pels carrers de plataforma única a excepció dels peatonals, com el carrer Església, la plaça de l’Església, el carrer Bisbe Sivilla, la plaça de l’Ajuntament, els carrers Riera, Sant Joan, Sant Josep i Matas i Rodes. Tampoc poden anar pel passeig Manuel Puigvert, però sí poden circular pels parcs públics i calçades dels carrers amb classificació de zones 20 o 30, ben a prop de la vorera dreta.

Per altra banda, la normativa de la DGT deixa algunes llacunes per resoldre, però han anunciat que imposaran noves mesures, com l’ús obligatori del casc, de dispositius reflectants i una edat mínima que encara no s’ha informat. La DGT emetrà un reglament específic que entrarà en vigor aquest any amb aquestes noves qüestions. També està previst que es creï un registre de vehicles de mobilitat personal perquè hi hagi una base de dades i dotar-los de cobertura jurídica.

L’ordenança de Calella sí estableix l’ús del casc obligatori pels menors de 16 anys i pels vehicles de lloguer turístic o els repartidors. A més els propietaris dels patinets han de tenir una assegurança de responsabilitat civil. Pels patinets d’ús personal, l’assegurança només és recomanable.

La voluntat de la DGT és que s’aprovi la obligatorietat que els patinets elèctrics necessitin un certificat de circulació. A diferència de motos i cotxes, no caldrà treure’s un carnet específic per conduir-los.

Comparteix el contingut!

Go to Top