La Generalitat paga 94 milions d’euros a Abertis per compensar inversions i deutes de les autopistes alliberades

El peatge de Santa Susanna, poc després que s'eliminessin les cabines centrals

  • La C-32 del Maresme és l’autopista que representa un major cost pel govern català en les liquidacions que ha hagut de fer fins ara a Invicat, filial d’Abertis.

2022-01-17T14:25:20+01:0017/01/2022|

La Generalitat ha fet un pagament de 94,1 milions d’euros a Invicat, filial d’Abertis, per compensar les inversions fetes i altres deutes relacionats amb la xarxa de carreteres en les que l’empresa tenia la concessió fins el 31 d’agost de l’any passat, moment en el que es van acabar els peatges. Segons informa NacióDigital, però, aquesta quantitat podria acabar sent molt més alta.

Aquest pagament s’ha fet “en concepte d’abonament a compte dels saldos de compensació final que puguin correspondre pels diferents convenis signats de modificació de la concessió per a la construcció, la conservació i l’explotació de les autopistes Montgat-Palafolls (C-31/C-32) i Barcelona-Montmeló (C-33), en el marc de la liquidació del contracte de concessió”, segons consta en l’acord del govern català. És a dir, per diferents modificacions que s’han anat fent al llarg dels anys i que no estaven incloses en els primers convenis.

Crida l’atenció que bona part d’aquests diners siguin per compensar un conveni amb el Maresme pel qual Abertis es comprometia a allargar la C-32 en el tram entre Blanes i Lloret de Mar, que no s’ha arribat a fer perquè el govern català va trigar a avalar el projecte i, posteriorment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el va aturar pel seu impacte ecològic. El govern es comprometia a compensar econòmicament a l’empresa si no s’incrementava el volum de vehicles que preveia l’obra, però no es va tirar endavant.

També s’hi inclouen altres qüestions com bonificacions i descomptes als peatges i altres obres executades al llarg de les tres autopistes.

Aquesta transferència “no posa fi a la liquidació final del contracte de concessió”, ha explicat el Departament de Territori al mitjà digital, sinó que es fa per evitar que s’acumuli a quantitats superiors en els pròxims anys. Territori també nega que siguin compensacions per la fi de les concessions.

Abertis, però, podria arribar a reclamar molts més diners i el cas pot acabar als tribunals. L’import que ha de pagar l’Estat a la mateixa concessionària per l’AP-7 i l’AP-2 és estratosfèric comparat al deute amb la Generalitat; mentre el govern espanyol planeja gairebé 1.300 milions d’euros, l’empresa podria arribar a reclamar fins a 4.000 milions.

Comparteix el contingut!

Go to Top