El govern espanyol farà un estudi per determinar els punts més vulnerables
L’Estat reforçarà els punts vulnerables del tren del Maresme amb esculleres
Es protegirà la R1 als punts més vulnerables amb esculleres
El govern espanyol farà inversions als punts més vulnerables de la línia ferroviària del Maresme, que es determinaran a partir d’un estudi que encarregarà l’Estat per saber on afecta més la regressió de la primera línia de costa com a conseqüència de l’impacte dels temporals. Tot i que la redacció d’aquest estudi s’allargarà probablement un any, el secretari general d’Infraestructures, Xavier Flores, promet que avançaran en les obres de protecció abans de tenir les conclusions.
El govern central encarregarà un estudi sobre la línia R1 per conèixer quins són els punts més afectats.
Des del govern espanyol estan satisfets amb els resultats que està donant el tram d’escullera entre Cabrera de Mar i Mataró -finalitzat a l’estiu de 2021 i amb una inversió de més de 12 milions d’euros-, pel que traslladaran aquest trencaones a altres punts vulnerables. Així doncs, és probable que es traslladin grans roques per formar un dic de defensa entre les vies i les onades als llocs on la separació és mínima. A Calella, gràcies a les grans platges, és poc probable que es requereixi. En canvi, un projecte similar es durà a terme entre Pineda de Mar i Santa Susanna, on fa dos mesos el mar es va endur part de l’estructura de les vies.
El debat sobre el trasllat de la línia del tren del Maresme a l’interior es té entre la societat, però no a les altes esferes del govern espanyol, responsables de la infraestructura. Al·leguen que es tractaria d’una inversió “de milers de milions d’euros” i que “no hi ha cap projecte tècnic que ho defineixi, ningú sap de què estem parlant en realitat”, segons el secretari general d’Infraestructures, Xavier Flores, qui s’ha reunit amb el director general de Manteniment d’Adif, Ángel Contreras, i alcaldes de la comarca per buscar solucions als problemes que pateix la R1.
Fa anys que es parla de si cal traslladar la via a l’interior. Malgrat es va fer un primer projecte al 2010, no s’ha fet cap passa endavant en aquest sentit.
El cost astronòmic de construir la via de nou, ara a l’interior, en una comarca molt urbanitzada i amb una orografia complexa fa que cap govern es plantegi assumir aquesta obra faraònica, malgrat experts com el Col·legi de Geòlegs de Catalunya també la demanen. “La nostra responsabilitat és que demà els usuaris puguin fer servir el tren amb seguretat, i ens cal dimensionar les solucions que puguin permetre-ho. Altres debats ens despisten del nostre objectiu actual“, afirma el secretari d’Infraestructures.
Actualment, no és la seguretat el que molesta als usuaris, sinó els retards i problemes de mobilitat. Un nou moviment juvenil denuncia precisament aquestes situacions a través d’accions com precintar les barreres per obligar-les a mantenir-se obertes i que la gent passi sense pagar com a forma de protesta.