Els Participatius incorporen una proposta per fer un pas més com a “smart city”

  • Proposen instal·lar bancs intel·ligents per carregar el mòbil amb energia solar

  • L'accessibilitat és un altre dels projectes que surten habitualment

Els bancs tenen plaques solars que emmagatzemen energia per carregar el mòbil

2022-05-25T14:45:36+01:0025/05/2022|

Ja hi ha les cinc propostes finalistes dels Pressupostos Participatius, entre les quals la ciutadania pot votar. Una d’elles és la instal·lació de bancs intel·ligents que incorporen plaques fotovoltaiques que emmagatzemen energia solar per permetre carregar el telèfon mòbil. Uns bancs que contribuirien a fer de Calella una “smart city”, un terme que l’Ajuntament ha utilitzat alguna vegada tot i que, a la pràctica, no hi ha gaires elements que permetin afirmar que Calella és una ciutat intel·ligent. Només les papereres que el consistori acaba d’instal·lar i que tenen sensors que avisen quan estan plenes, col·locades a correcuita després que CALELLA COMUNICACIÓ constatés que no s’han canviat els contenidors malgrat el seu estat.

Fa 4 anys que es va presentar el projecte Calella Smart Tourism Destination, amb l’objectiu de convertir-se en una reflexió per definir un nou model de gestió turístic, però no se n’han notat els resultats. Només s’ha incorporat la tecnologia en accions com el control de l’aforament de la platja impulsat per la pandèmia. A més, la Diputació de Barcelona li va entregar l’any passat a la nostra ciutat, durant el confinament, una diagnosi per desenvolupar estratègies de ciutat intel·ligent, centrada en un sistema d’intel·ligència turística. Aquest tipus de bancs servirien no només pels turistes i visitants, sinó també pels calellencs.

Alguns models de bancs intel·ligents que ja estan instal·lats a ciutats catalanes com l’Ampolla o a València també disposen d’internet, càmeres de videovigilància i una pantalla amb informació del municipi i mapes. Alguns també incorporen carregadors per bicicletes i patinets elèctrics i espai per aparcar-los, com ja tenen a Lleida.

L’accessibilitat, recurrent als Participatius

Una altra de les propostes dels Pressupostos Participatius és fer accessibles els miradors de Calella, el de Lluís Companys i el de la Roca Grossa, tots dos situats a peu de la N-II. Les persones amb mobilitat reduïda que hi vulguin accedir des de la ciutat ho han de fer per la vorera de la carretera i, si venen del passeig o dels carrers, creuar sota el pas de Valldenguli, ja que no poden pujar les escales de la piscina. El projecte que es porta a votació és instal·lar una plataforma elevadora precisament a les escales de la piscina, que tenen més de 40 graons que suposen una barrera arquitectònica per persones que van amb cadira de rodes o amb cotxets.

Sovint es presenten propostes que volen millorar l’accessibilitat a Calella. De fet, l’any 2020 va guanyar la convocatòria el projecte que demanava suprimir les barreres arquitectòniques en onze cruïlles de la ciutat i que actualment s’està executant.

Un skate park, una font i remodelar la plaça Conrad Prat

La resta de propostes que es poden votar són la construcció d’un skate park, ja que l’actual situat al costat de La Muntanyeta ha quedat totalment obsolet, instal·lar una font ornamental a la Plaça del Bunyol -actualment ja n’hi ha una a tocar de la Riera Capaspre- i remodelar la Plaça Conrad Prat.

Canvi substancial a les bases

El govern ha modificat les bases dels Participatius després de les crítiques per l’execució d’altres convocatòries. El canvi consisteix en què l’Ajuntament s’adjudica la titularitat de les propostes que han passat a la fase de votació i es reserva el dret de “millorar” el projecte guanyador. Per tant, si el projecte que guanya només preveu destinar una part de la partida però és el preferit del govern, li pot augmentar el pressupost per evitar fer-ne d’altres. Fins ara, es podia executar més d’una proposta si quedaven diners i pràcticament se sabia en el moment de conèixer el guanyador. Ara, fins que el projecte no hagi estat fins i tot acabat -pel que solen passar anys, de fet ara és quan s’està executant el del 2020- no es decidirà si se’n pot fer algun altre.

El canvi fa perdre l’essència de la participació ciutadana, en una convocatòria que ja de per si no té èxit. La quantitat de persones que voten és mínima. L’any passat, només es van comptabilitzar 396 vots, una xifra que no arribava ni al 2,5% de la població cridada a participar. Tampoc arribava ni a una quarta part de la participació de l’any anterior. Res fa preveure que aquest any sigui més atractiu per la ciutadania anar a votar.

No són només els participatius els que tenen una baixa participació, sinó pràcticament totes les votacions ciutadanes, com el Premi Ciutat de Calella o la consulta per la platja de gossos.

Votació presencial i telemàtica

Les votacions ja estan obertes tant de forma telemàtica, a través d’aquest enllaç, com presencial a l’urna instal·lada a l’Ajuntament fins el 13 de juny. Els dimecres i dissabtes l’urna se situa a diferents espais, com el Teatre Orfeó, el Mercat Municipal o el Casal l’Amistat.

Comparteix el contingut!

Go to Top