ANÀLISI

Els Amics del Parc Dalmau aconsegueixen colar la inversió de la bassa de la pedrera al pressupost

Els Amics del Parc Dalmau està formada per voluntaris que tenen cura de l’espai

  • Després d’anys presentant el projecte de la bassa als Participatius sense èxit, els Amics del Parc Dalmau i els Comuns han utilitzat la via política per aconseguir tirar endavant la recuperació de l’espai de la pedrera. Els Participatius queden cada vegada més en entredit.

2023-02-04T21:33:29+01:0004/02/2023|

Calella en Comú ha pactat amb el govern municipal incloure la bassa de la pedrera que demanen els Amics del Parc Dalmau al pressupost del 2023. Concretament, una partida de 70 mil euros perquè torni a haver aigua i vida a aquesta zona del Pati de l’Ós. Després que l’entitat ecologista hagi esgotat la via de la participació ciutadana sense haver aconseguit res, han començat les negociacions polítiques per mirar de tenir un resultat més satisfactori, un fet que denota que al final és el govern qui acaba decidint els projecte que s’executen a la ciutat. Al mateix temps, es constata que els Pressupostos Participatius si que tenen pressupost, però de participatius en tenen poc -tant pel resultat com per la quantitat de persones que voten-. 

Que siguin els Comuns qui hagin punxat per obtenir una partida per la bassa no és estrany, un dels seus regidors, Josep Maria Juhé, és una de les cares més visibles dels Amics del Parc Dalmau. De fet, se’l pot trobar a diari fent tasques de manteniment al parc. L’entitat porta reclamant la bassa des de fa anys; ja al 2017 van presentar un projecte als Pressupostos Participatius. Era una proposta ambiciosa que volia aprofitar els recursos hídrics del parc, pel que requeria d’un pressupost molt elevat. En aquesta convocatòria va quedar en segona posició i el hàndicap que suposava el cost va fer que no es tirés endavant.

Els Amics del Parc Dalmau volen que la bassa torni a tenir aigua i que hi proliferi nova fauna i flora. Actualment és un estanc sec, ple de grafits i sense més atractiu que la paret de roques.

L’any 2019 van tornar a intentar-ho reduint el projecte i, per tant, també la inversió necessària fins als 60 mil euros. En aquesta ocasió va quedar en tercera posició, però es podia encabir dins de la partida dels Participatius perquè el projecte guanyador, el parc inclusiu, no esgotava els diners. El govern, però, va decidir obviar la bassa i multiplicar per 5 el pressupost del parc infantil, que tot just ara s’ha començat a fer. Aquesta decisió va portar polèmica; els Amics del Parc Dalmau van denunciar el menysteniment del parc i també es va generar un debat al ple sobre les bases dels participatius, que cada partit interpretava en funció dels seus interessos. 

ERC, Calella en Comú i la CUP van presentar una moció per tirar endavant la bassa i van aconseguir que s’aprovés, però a la pràctica només es va encarregar un estudi de millora de l’espai a Eliseu Guillamón, a través de l’empresa Casa dels Ocells, per un import de gairebé 8.000 euros. Guillamón també va ser l’autor del Pla Director del parc i qui va dirigir les obres del Laberint i dels Jardins de la Fantasia, a més de dissenyar el Parc de les Veles. Aquest estudi, però, no s’ha fet públic, tampoc ha transcendit si ja està sobre la taula a l’Ajuntament.

Amb tot, la bassa s’ha inclòs ara al pressupost municipal. No és la primera vegada que s’introdueixen inversions que han estat presentades als Participatius i que no han guanyat. És el cas dels mòduls per bitlles catalanes a La Muntanyeta, les grades pel camp de futbol, la restauració de la balustrada del Passeig Manuel Puigvert o el parquet del pavelló. Al final, els projectes que s’executen són els que prioritza el govern municipal, també amb acords amb les entitats. En aquesta ocasió, són Calella en Comú i els Amics del Parc Dalmau els que també han jugat a l’intercanvi polític, ja que ha estat una de les condicions perquè els Comuns facilitessin l’aprovació del pressupost. Esquerra Republicana, tot i presentar la moció de la bassa l’any passat, ara considera que hi ha altres prioritats dins del pla director del Parc Dalmau.

La pedrera té una gran càrrega simbòlica, perquè hi va haver una gran creu de pedra en honor dels soldats nacionals morts durant la guerra civil. Quan Josep Maria Juhé era regidor de Medi Ambient, l’any 2006, es va plantejar transformar l’espai en un auditori on fer actuacions a l’aire lliure.

Tot i que 70 mil euros del pressupost teòricament estan destinats a la bassa, qui acabarà decidint si s’executa és el govern que surti de les eleccions municipals. Queden només tres mesos pels comicis i els comptes encara no han passat tots els tràmits burocràtics. Després de la seva aprovació al ple, han d’estar quinze dies en exposició pública, temps en el qual es poden presentar al·legacions. Si n’hi ha, cal un altre ple per decidir si s’accepten o no. Comptant que es rebutgin -seria el més probable-, cal buscar el finançament dels 1,8 milions d’euros d’inversió que preveu el pressupost, que se sol fer a través d’un crèdit. No és una quantitat menor, pel que no s’obtenen d’un dia per l’altre. També es poden demanar crèdits per projectes concrets i esperar a liquidar el pressupost de l’any anterior per comprovar si hi ha romanent i utilitzar-lo per executar propostes. Part del romanent, però, ja està hipotecat per qüestions com la renovació de contenidors. Així doncs, la tendència política del nou govern serà, amb tota probabilitat, qui decidirà si torna l’aigua, la fauna i la flora a la pedrera.

Comparteix el contingut!

Go to Top