Prohibit fer foc al bosc fins l’octubre en plena sequera i davant l’alt risc d’incendis

  • La restricció abasta l’ús de barbacoes, fogueres i altres activitats amb perill de provocar incendis

  • La Diputació de Barcelona inverteix 1,3 milions d'euros prevenir incendis forestals al Maresme

2024-03-18T18:24:22+01:0018/03/2024|

Encendre foc a les zones verdes està prohibit durant els propers set mesos. Aquesta mesura s’aplica cada any del 15 de març al 15 d’octubre, però enguany es dona en un context d’emergència per sequera que faria encara més difícil l’extinció d’un possible incendi forestal. L’objectiu és mitigar el risc d’incendis durant una de les èpoques més complexes pels efectes de la manca de pluja, la qual ha provocat que la vegetació extremadament seca es converteixi en combustible que pot cremar amb molta facilitat.

Malgrat les recents pluges, que han reduït el perill immediat d’incendis, el Departament d’Acció Climàtica alerta que els índexs de sequera encara es mantenen molt alts, especialment en zones com el litoral. Les espècies més afectades inclouen el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa.

Les activitats prohibides, segons estipula el Decret 64/1995 per prevenir incendis, inclouen:

  • Barbacoes, fogueres, crema de residus vegetals i altres activitats pirotècniques sense autorització.
  • Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc.
  • Llençar objectes encesos.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Permisos per a casos concrets

Cal una autorització especial per a totes les activitats amb risc d’incendi forestal, les quals poden tramitar-se mitjançant un formulari telemàtic o presencialment a l’oficina comarcal del Maresme. La regulació s’aplica tant a zones amb presència d’arbres com a la franja de 500 metres que els envolta, amb l’objectiu de protegir el patrimoni forestal davant dels creixents riscos d’incendi.

L’any passat es van autoritzar més de 50.000 activitats durant l’època de major risc i se’n van comunicar unes 100.000 més fora d’aquest període, segons dades del Departament d’Acció Climàtica.

1,3 milions per prevenir incendis

La Diputació de Barcelona ha presentat al Consell d’Alcaldies del Maresme les accions per prevenir incendis forestals, invertint gairebé 1,3 milions d’euros entre el 2023 i 2024. Aquest suport inclou la gestió forestal, l’actualització dels plans de prevenció d’incendis, la millora de la protecció de persones i béns, i la informació a la població.

Concretament, es destinaran prop de 337.000 euros al manteniment de camins i punts d’abastiment d’aigua i a la redacció de 9 plans de prevenció. A més, s’executaran actuacions per minimitzar els efectes dels incendis en la interfície urbana-forestal, amb un pressupost de 332.000 euros. La Diputació preveu un ajut de 411.000 euros per a actuacions silvícoles en zones estratègiques per al control d’incendis forestals i la gestió de zones afectades per pertorbacions naturals.

Enguany, també s’ha avançat a l’1 de maig el suport econòmic i tècnic a les ADF, com la del Maresme, perquè l’operatiu de vigilància pugui començar abans en les comarques amb més risc d’incendis.

Comparteix el contingut!

Go to Top