L’Hospital entén la mobilització dels sanitaris: “som ben coneixedors del cansament”

La primera aturada va reunir sanitaris i familiars de pacients

  • La Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’ens gestor de l’Hospital i el CAP de Calella i d’altres centres del territori, entén el “cansament i descontentament” dels sanitaris i reconeixen les dificultats financeres i per captar professionals.

2023-02-15T12:49:40+01:0015/02/2023|

Els professionals sanitaris de l’Hospital de Calella han començat una sèrie d’aturades reivindicatives per mostrar la seva indignació per la sobrecàrrega de feina i la manca de personal. La Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’ens que el gestiona, afirma que són “ben coneixedors del cansament i el descontentament que hi pot haver en una part dels nostres professionals”, una situació que atribueixen a les problemàtiques generalitzades de la resta del sistema sanitari però també a les particularitats de la Corporació, reconeixent que “comptem amb una situació socioeconòmica complicada que ha comportat dificultats financeres de l’organització amb els anys”. També acusen les característiques de l’Alt Maresme i la Selva, amb “una població molt envellida, superior a la mitjana, i la nostra situació en el mapa, que també és una dificultat a l’hora de captar professionals”.

Els professionals van començar les protestes a finals de gener, adherint-se a la vaga convocada per diferents sindicats del sector sanitari. Però el personal de l’Hospital de Calella i els CAPs de Palafolls i Malgrat han decidit mantenir les seves reivindicacions amb aturades de 10 minuts els dimarts i els dijous, a les quals demanen que s’hi sumin pacients i familiars per tal d’aconseguir un millor servei per tota la població. El principal problema és la manca de personal, ja que denuncien que no es cobreixen les baixes, que no poden gaudir de dies d’assumptes propis o que no poden triar les vacances degut a que falten professionals. Urgències és un dels serveis que està més tensionat, segons expliquen els mateixos facultatius.

Al mateix temps, una plantilla massa ajustada comporta la sobrecàrrega de feina de la resta del personal. Tot i així, des de la Corporació asseguren que “sempre hem pogut donar una bona resposta a les demandes i necessitats que ha tingut la població, sobretot, gràcies al compromís, esforç i professionalitat dels equips”. Precisament un dels eslògans dels sanitaris de la vaga de finals de gener era que “el sistema s’aguanta amb els nostres sacrificis”.

La Corporació considera que la signatura del nou conveni professional, acordat a finals de desembre per aplicar des del primer de gener, representa “una millora important en les condicions laborals” perquè inclou un “augment retribuït d’entre el 2,5% i el 3,5% per aquest 2023, revertir les retallades del 5% del sou del 2010; l’augment d’un 25% de mitjana del preu de les guàrdies, una millora de les DPO i increment de plusos de caps de setmana i festius, entre d’altres”. No obstant, des de l’Associació Professional d’Infermeres de Catalunya (APIC) Maresme La Selva, ho veuen insuficient i consideren que l’augment de sou hauria de ser proporcional a l’IPC, del 8,5%. També es queixen que el conveni no va comptar amb el vistiplau de tots els sindicats i que fa anys que no cobren les DPO, que són els incentius per complir una sèrie d’objectius, perquè el conveni estipula que si l’Hospital tanca el balanç en negatiu, no ha de pagar.

Des de l’ens gestor dels Hospitals de Calella i Blanes, així com diferents centres d’atenció primària de l’Alt Maresme, apunten que “en els últims anys s’ha corregit el desequilibri econòmic” i que el “nivell d’inversions ha augmentat fins a estar per damunt dels estàndards” per les obres d’ampliació del bloc quirúrgic de Blanes i del CAP de Malgrat. Pel que fa a l’Hospital de Calella, només exposen que “s’està treballant”, tot i no posicionar-se sobre el fet que no s’inclogui al projecte de pressupostos de la Generalitat la partida per la redacció del projecte d’ampliació del centre sanitari. Apunten que, mentrestant, s’hi fan “reformes internes”.

Comparteix el contingut!

Go to Top